Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2000. november

Szivattyús fűtéseknyomásviszonyaiból eredő rendszerhibák

Meszlényi Zoltán |  12 676
1 5 (1)

A lap eddig megjelent számaiban több oldalról is foglalkoztunk a meleg víz fűtési rendszerek nyomásviszonyainak kérdéseivel. „Nyitott és zárt tágulási tartályok”, „Szilárd tüzelésű fűtések biztosítása”, „Szivattyú a fűtési rendszerben” című cikkek alapfokon foglalták össze a nyomástartás, a nyomásviszonyok és ezek összefüggésének tudnivalóit.

Tanáraink...

Tanulságos történet

|  7260
1 3 (1)

Tanáraink – igen bölcsen – azt tanították, hogy az ember csak akkor vegyen házat, ha tisztasági meszelésen kívül másra nincs szükség. Mi ennek ellenére vettünk egy 20 éves, összekókányolt, lapos tetős házat Érd központjában, 1997-ben. Gyanús lehetett volna, hogy szinte telekáron jutottunk hozzá. Tudtuk, hogy az őrizetlenül hagyott házban télen szétfagyott a fűtési hálózat és az öntöttvas radiátorok.

Tönkrement szivattyúk

Meszlényi Zoltán |  8067

Szervizünkben a nyári rendcsinálás során kidobtuk az összegyűlt hibás alkatrészeket. Közöttük szomorú sorban álltak – több százezer? millió? forint értékben – a tönkrement keringtetőszivattyúk. Ezeket többnyire garanciában cseréltük, és többségükben nem gyári hiba miatt mentek tönkre, de sajnos ezt utólag igen nehéz bizonyítani. Mégis mi okozza egy fűtési keringtetőszivattyú gyors tönkremenetelét? Leggyakrabban a szivattyú víz nélkül vagy nem megfelelő víznyomás mellett történő bekapcsolása.

Luxus a mindennapokban

|  25 971

„Tisztelt Szerkesztőség! Szeretném, ha írásomat közölnék, melynek témája a medencegépészet és a fűtési rendszer közötti kapcsolat. Elnézést kérek a „nagymama” rajzért, de azt hiszem, így ez a legmegfoghatóbb. Alapszakmám gázvezeték- és készülékszerelő, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, munkám során belecsöppentem a fűtésszerelésbe is. Tapasztalatom szerint nincs kommunikáció az egyes szakmák képviselői között, akik egy építkezésen felvonulnak. Még a rokonszakmák képviselői között sem, mint a fűtésszerelés és a medencegépészet. Ezen a helyzeten szeretnék segíteni következő írásommal.”

Kazán a háztetőn, avagy a napkollektor, mint hőtermelő berendezés III.

Hangay Gábor |  13 612

Ahhoz, hogy a különböző gépészeti megoldásokat, működésüket, szükségszerűségüket megértse, szánjon rá az olvasó néhány percet eme két kollektoros alapprobléma elméleti tanulmányozására: Minden kollektorhoz tartozik három állandó, mely alapján szerkeszthető a fenti grafikon. Ennek segítségével meghatározhatjuk kollektorunk teljesítményét a pillanatnyi sugárzásintenzitás, időjárási és működési körülmények függvényében. A legalsó görbe egy borult napot, a következő egy téli napsütést, majd egy nyári átmeneti napsütést, a legfölső pedig a maximális sugárzásintenzitást mutatja. A grafikon alsó tengelyén egy hőmérséklet-különbség van ábrázolva, mely a kollektor közepes „(Te-Tv)/2” hőmérséklete mínusz a környezeti hőmérséklet.

Kondenzációs kazánokról

Csanád Bálint |  12 715

Elmúlt lapszámunkban közöltük a kondenzációs technikáról szóló írásunk első részét, amelyben az általános áttekintés mellett a kazánok és a kémények kapcsolatáról, a kazánhatásfok elemzéséről, és – részben – a kondenzációs kazánok szerkezetéről esett szó. Most innen folytatjuk a tanulmányt, az áttekinthetőség érdekében megtartva a cikk eredeti felépítésének sorszámozását.

Interjú Molnár Istvánnal, a Thermolnár Bt. ügyvezető-tulajdonosával

Taba Gábor |  8601

„Számomra a legnagyobb motivációt az jelenti, hogy az alkalmazottaim számára is megfelelő jövedelmet, biztos megélhetést biztosítsak.”

Vélemény a szakaszos fűtés energiatakarékosságról

|  12 079
1

E lap 3. számában megjelent Stiebel József-cikk, a 4. számban található Meszlényi Zoltán tollából származó válasz és az 5. számbeli viszontválasz engem is arra serkentett, hogy a kérdésről a véleményemet nyilvánítsam.

Újabb gondolatok a hőszükséglet-számításról

Stiebel József |  7261

Örömmel tapasztalom a „gondolatok” címmel írások népszerűségét, sokan megkeresnek a témával kapcsolatosan, meglehetősen megoszló véleményekkel.

Indirekt hőközpontok állókazánnal

|  2720

Áttekintő táblázat