Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2001. december

Gáztűzhelyek elhelyezésének szabályai

Pintér János |  60 377
1

A gáztűzhelyek elhelyezéséről az alkalmazott tüzelőanyag (földgáz vagy propán-bután gázkeverék) veszélyessége miatt a gáztörvény, a GOMBSZ (Gáz- és Olajipari Műszaki- Biztonsági Szabályzat), az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és az Országos Építészeti Szabályzat rendelkezik, valamint a tűzhelyek használati útmutatói is tartalmazhatnak a gyártóvállalatok részéről különböző előírásokat, ajánlásokat, felhívásokat, melyeket mindenképpen tanácsos szem előtt tartani.

Házi vízellátó berendezések III.

Kónya Tamás |  3524
1 5 (1)

A közelmúlt lapszámaiban arról (is) olvashattunk, hogy milyen módon lehet kiemelni szivattyúk segítségével a megépített ásott vagy fúrt kútból a vizet. A következőkben szeretnénk bemutatni, hogy az így felszínre hozott víz milyen műszaki megoldással biztosíthatja a komfortosabb vízellátást olyan területen, ahol nincs közüzemi vízszolgáltatás. Nagyon jó tudni, hogy Magyarországon egyre kevesebb azon területek száma, ahol a lakosság saját kútból kénytelen biztosítani vízigényét.

Kincs, ami nincs Nemfizetési problémák

V.G. |  2583

Az életben sokszor ér minket csalódás. Nem úgy történnek a dolgok, ahogyan mi szeretnénk, nem kapjuk meg azt, amire vágyunk. A legbosszantóbb mégis az, amikor az ember a jól végzett munkája ellenértékéhez nem jut hozzá, mégpedig saját figyelmetlensége, hanyagsága miatt. Ilyen esetekről lesz most szó.

A disszugáz visszavág

|  5933
1

Az alábbi esetet első kézből ismerem, ám mivel nem írtam neveket, valószínűleg az ország különböző pontjain sokan felkiáltanak majd: de hisz ez itt történt nálunk, a Pistivel, tavaly tavasszal! Igazuk van. Ott is megtörténhetett.

Mese a melegvíz-fűtéses cserépkályháról

|  2984

Az ünnepek víg napjaiban kifejezetten könynyű témát választottunk a megérdemelt lazítás és az eljövendő újesztendő örömére.

A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei II.

Kónya Tamás |  3383

Egy kezdetben pozitív kút pozitivitása idővel csökkenhet, sőt negatív kúttá is válhat. Itt van jelentősége annak, hogy a kitermelt és hőtartalmának egy részét elveszített hévizet használat után elvezetjük valamilyen tárolóba, vízfolyásba, környezetszennyezést okozva, vagy visszasajtoljuk a megcsapolt mezőbe. Ez utóbbi esetben segítjük a tároló rétegenergiájának fenntartását, késleltetjük a kút vízhozamának, a kútfej nyomásának és hőmérsékletének csökkenését.

Levegő- és iszapleválasztás folyadékrendszerekben II.

Gyárfás Attila |  3984
1 5 (1)

A 2001/11. számban azonos címmel megjelent rövid ismertetővel szándékoztam felhívni az érdeklődő olvasó figyelmét a fűtési/hűtési rendszerekben mindig előforduló levegő káros hatásaira, ill. egy olyan újszerűnek mondható megoldásra, amellyel a folyadékban áramló levegő- (gáz-) buborékok nagy része leválasztható és eltávolítható. A folyadék ezután lehűlve elnyelővé válik és kiváló oldószerként feloldja a rendszer kritikus pontjain bezáródott buborékokat is.

A világbajnok szerelő aki szerelőként is a csúcsra akar jutni

|  3099

Tolna megye még ősszel is szép tájain áthajtva azon gondolkoztam, mekkora lehet egy kétszeres világbajnok kajakozó, és arra jutottam, hogy hatalmas. Nagy volt hát a meglepetésem, amikor a szekszárdi MOL-kútnál kiszállva kezet fogtam egy magas, de inkább vékony, mint robusztus, szerény fiatalemberrel, Jámbor Attilával. Miután rákérdeztem, mosolyogva megmagyarázta, a kajakosoknál is úgy van, mint a futóknál, minél rövidebb a táv, annál nagyobb az ember. A maratonisták, akik közé ő is tartozik, inkább az erőnlétüktől és az állóképességüktől eredményesek.

Alumínium betétes 16-os többrétegű műanyag csövek

|  2463

Alumínium betétes 16-os többrétegű műanyag csővek

Fényképes gázszerelő-igazolványok megújítása

Taba Gábor |  4198

Beszélgetés dr. Csanádi Károllyal. Következő lapszámunkban részletesen foglalkozunk az okmányirodák feladataival, illetve a vállalkozások megváltozott adminisztrációs teendőivel.