Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2001. szeptember

Felületfűtések rézcsővel

Cséki István |  3871

Az ember közérzete akkor a legjobb, amikor „százágra” süt a nap. A sugárzófűtés a legkedvezőbb az ember szempontjából, mert ehhez alkalmazkodott a szervezet az évezredek alatt. Nem véletlen, hogy nagyon sok ember ma is a cserépkályha-, illetve a kandallófűtést (mint sugárzó fűtések) kedveli a legjobban. Emiatt a radiátoros fűtések mellett egyre inkább terjednek a padló- és a falfűtések. Ezek nem csak a sugárzó fűtésük miatt kedveltek, hanem energiatakarékosabbak is, mert alacsonyabb hőmérsékleten a radiátoros fűtésnél is kellemesebb közérzetet biztosítanak.

A falsík előtti szerelés előnyei

|  2858

A következő sorokban igyekszünk megvilágítani a számtalan előnyt felsorakoztató korszerű, falsík előtti szerelés jellemzőit, a hagyományos szereléssel szemben.

A tágulási tartály előnyomásáról

Szontág László |  12 023
1 4 (1)

Egy új, 16 lakásos társasház építését és használatba vételét követően történt eset. A gépészeti szempontból hagyományosnak nevezhető kivitelezés során hagyományos vízellátási- és csatornázási rendszer, valamint kétcsöves központi fűtés került kiépítésre. A kazánház a tetőtérben kapott helyet, természetesen a szabványoknak megfelelően. A kazánházba került a fűtésszabályzó, valamint a szivattyúk, szelepek és a tágulási tartály is.

Meghökkentő szituációk I.

Meyer József |  2537

Az indián nyár beköszöntével alkalom adódik olyan jószolgálati munkálatok tárgyalására, amikor a hiba elhárítása kifejezetten szívességi ténykedés, és a már jóval idősebb közeli ismerőseink fordultak hozzánk. Éppen ezért az ilyen látogatásaink során sok mindent megengedhetünk magunknak, mert – sajnálatos módon – a gépészeti berendezéseknél is tipikus a teljes körű műszaki elhasználódás. Ugyanakkor aránytévesztés lenne a nyugdíjból élő tulajdonosoktól elvárni, hogy a sürgősnek tűnő munkákat mind végeztessék el.

A csatornázás története

Cséki István |  18 226
1 4 (1)

A csatornázás nem a modern kor vívmánya. A szenny- és a csapadékvizeket elvezető berendezéseket már az ókori népek, például a görögök és a rómaiak is építettek. A csatornázás majdnem olyan régi, mint az emberiség. Ahol ősrégi városi településeket feltártak, ott mindenütt — ha kezdetleges formában is — fellelhetők voltak a csatornázás nyomai.

Az adóhatósági ellenőrzésről I.

Tomcsányi Erzsébet |  2618

Sorozatunkban ezúttal azt tekintjük át, hogyan kell szabályosan számlát kiállítani, ill. a részünkre annak átvételekor mit kell ellenőrizni annak érdekében, hogy nehogy egy esetleges adóellenőrzés során derüljön fény hibára.

A lakó- és középületek tűzvédelméről II.

Szontág László |  2756

Az előző lapszámunkban áttekintettük az épületek tűzvédelmi besorolásának szempontjait, valamint szót ejtettünk az aktív és passzív tűzmegelőzési módszerekről. Varga József alezredes úrral az elkövetkezőkben a specifikusan gépészeti és elektromos rendszerek okozta veszélyforrásokról, s néhány egyéb, kiemelt kockázati tényezőről beszélgettünk.

Turcsányi István az országjáró

Borbély László |  2661

Turcsányi István szűkebb hazája Nógrád, azon belül is Cserhátszentiván. Elmondása szerint lakóhelye az ország legszebb faluja. Állítása nem áll messze az igazságtól, hiszen a világörökség részeként ismert Hollókő határából a cserhátszentiváni dombok szépségében gyönyörködhet az arra látogató. Mivel a kis falu nem sok munkalehetőséget kínál az ott élők számára, ezért az élelmesebbek – mint Turcsányi István is – az országot járják a megélhetésért.

A paksi atomerőmű II.

Szontág László Szemán Róbert |  3651
1 5 (1)

A Paksi Atomerőműről szóló cikkünk első részében a maghasadás folyamatával és a reaktor működésével ismerkedhettünk meg. Most – folytatva dr. Kemenes Lászlóval, az erőmű információs szolgálatának vezetőjével megkezdett beszélgetést -, az erőmű főbb egységeinek bemutatásával fejezzük be.

Az internetről kezdőknek

Matis Bálint |  1869
1

Bizonyára akad olyan olvasónk, aki csak hallomásból ismeri az internetnek nevezett, globális információs hálózatot. Cikkünket azoknak ajánljuk figyelmébe, akik – a kezdeti idegenkedés ellenére – szeretnének megismerkedni az internet csodáival.

A költségvetés-készítő programok alkalmazása IV. – Számítógép felhasználás lehetőségei az épületgépészetben VIII.

|  4398
1

A KönyvCalc költségvetés-készítő program két változatban regisztrálható: az olcsóbb Normál, és a drágább Professionál, mely lehetőséget nyújt extra szolgáltatásokra és az adattárak szerkesztésére. A következő két részben elsősorban a Professionál változat lehetőségeit ismertetjük. Lássuk előbb az Export-Import lehetőségeket. Az Export-Import funkció megvalósításánál egy olyan általános file megalkotása volt a cél, melyet mind a KönyvCalc, mind más tervezői és táblázatkezelő rendszerek közvetlenül kezelni tudnak. A fájl formátuma a CSV, amely a celláiban lévő szöveget és értékeket vesszővel vagy pontosvesszővel elválasztva tárolja.

Beépíthető WC-tartályok

|  2690

Áttekintő táblázat