Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2002. november

Lefagyás a bekötésben

Gázbekötések Múlt és jövő VIII.

|  10 389
1 5 (1)

A száraz földgáz szolgáltatása során érthetetlen módon folyadékdugók, vezetéklefagyások jelennek meg helyenként. Az újonnan bekapcsolt fogyasztók némelyikénél, sőt egy-két éves gázbekötés után is előfordul a fogyasztókat zavaró, esetenként veszélyes jelenség, melynek oka, kezelése általánosan nem ismert.

Automata légtelenítők

|  2407

Áttekintő táblázat

Háztartási vízlágyítás – melyiket vegyem?

Vízkezelés felelősséggel III.

Komáromi Gábor |  3691

A természetben előforduló vizek mindegyike több-kevesebb oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ebben semmi rendkívüli nincs, ez egy természetes körforgás eredménye. Nincs ez másként ivóvizünkkel sem, hiszen azt is ezekből a vizekből nyerjük. Sokszor éppen ezek miatt az oldott sók, ásványi anyagok miatt szeretjük, hiszen ezek adják ivóvizünk jellegzetes zamatát. Ám a vízben oldott ásványi anyagok között vannak olyanok is, amelyek – amellett, hogy kellemes ízt adnak – lerakódásra hajlamosak. Eltömíthetik a csővezetékeket, károsíthatják a szerelvényeket, a vizet felhasználó berendezéseket, sokszor – mint például kazánok tápvizeinél – közvetlen balesetveszélyt jelentő helyzetet idézhetnek elő. A vízkőképződésre hajlamos, kalcium- és magnéziumsókban gazdag vizet kemény víznek nevezzük.

A hőszivattyú-technika hazai alkalmazásának néhány gyakorlati kérdése

|  2494

A nap által a földfelszínre sugárzott és ott tárolt nagy mennyiségű és ingyenes természeti energia kiaknázására, a „földhőhasznosítás” gyakorlati végrehajtására szolgáló berendezéseket, a hőszivattyúkat általánosságban egy előző cikkben ismertettük. Most a hazai gyakorlatban előfordult néhány példával és alapesettel ismertetjük meg a tisztelt olvasót.

A víz az úr

Meyer József |  2467

Mindjárt az elején elnézést kérünk azoktól a kedves kollégáktól, akik az alábbi témával régóta foglalkoznak, mert nekik nem lehet újat mondani. Az épületgépészeti rendszerek működése folytán kinyerhető, kevéssé vagy egyáltalán nem szennyezett vizek ismételt felhasználására gondolunk: abból kiindulva, hogy a jó minőségű, művek által megfelelően kezelt víz pazarló felhasználása csak látszólag gazdaságosabb.

Automatikus gyorslégtelenítők fűtési rendszerekben

Gyárfás Attila |  6376
1

Ma már nem kérdés, hogy a fűtési rendszerek biztonságos és gazdaságos üzemeltetése szempontjából milyen nagy jelentőségű a légtelenítés. (A megállapítások a hűtési rendszerekre azonosan érvényesek).

Tanulni kell!

|  2213

Egy fürdőszobaszalonban hallottam a következő párbeszédet, mely egy gépészkivitelező és az építtető között zajlott. A vita egy sarokkád beépítése körül folyt. A szalonban egy modern, úgynevezett alsó hidas kádperem-rendszer volt látható.

Széchenyi Kártya

Tomcsányi Erzsébet |  2386

A Széchenyi Kártya program a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló konstrukció, amely egy kedvezményes hitellehetőséget, egy banki folyószámlát és egy bankkártyát ötvöz. A Széchenyi Kártya célja, hogy a legalább már egy éve működő kisvállalkozások, egyéni vállalkozók egyszerűsített eljárással szabadon felhasználható, likviditási problémákat kezelő hitelhez jussanak.

Megjegyzések a szavatossági és a jóteljesítési garanciák visszatartási rendszere kapcsán

Meyer József |  2032

A visszatartások intézményesülése a kivitelezői versenyben tovább torzítja az árakat. Természetesen mindig úgy, hogy a kisvállalkozások lássák annak kárát. Egy kizárólagos beszállítót a sirámok nem érdeklik, csak akkor vállalja át a kikötött visszatartást, ha üzleti megfontolásai súlyosan sérülnének, ez viszont ritkán esik meg vele. Más cikkekben már tisztáztuk, hogy az áthárítások láncolata a kereskedőnél akad el, saját területünkön kell élnünk a változtatás lehetőségeivel.

Elektromos fali forróvíztárolók

Használati melegvíz-termelő berendezések kiválasztása IV.

Kónya Tamás |  2459

A melegvíz-termelő berendezés kiválasztásakor nagyon sok szempontot kell körültekintően megvizsgálni. Ezek műszaki, gazdaságossági és nem utolsósorban kényelmi kérdések. Az előzőekben a teljesség igénye nélkül inkább a műszaki jellegű kérdésekre figyeltünk. Terjedelmi okok miatt nagyon sok fontos problémáról nem szóltunk, például kimaradtak az átfolyó típusú berendezések, nem volt szó a közvetett fűtésű tárolók biztosította szolgáltatásokról és másokról.

Ügyeljünk a kilóinkra!

|  2422

Biztosan lesznek olyanok, akik elolvasva a cikk első részét azt mondják, kérem, ez nem is baleset, hanem csak… – eset! Akik így vélekednek, azoknak is ajánlom figyelmébe a cikk második részét.

A mester úr

Veresegyházi Béla |  2547

Az elmúlt pár hétben több olvasói levél és telefon figyelmeztetett bennünket arra, hogy rovatunkban szinte csak hálózatszerelőket, -létesítőket szerepeltetünk és mellőzzük a készülék szerelőket. Most, hogy mulasztásunkat pótoljuk, egy olyan kollégát kerestünk meg, aki több mint harminc éve fűtő- és főzőkészülékeket javít, szervizel.

Vissza a természetbe

Veresegyházi Béla |  2504

Ahogy lassan eltűnnek a határok és bekerülünk az Európai Unióba, talán lesz pénzük az embereknek arra, hogy ne csak arra gondoljanak: mindegy milyen, csak fedél legyen, mindegy mi, csak fűtsön. Hiszen fontos az is, milyen hatásfokkal, mennyire energiatakarékosan, környezetkímélően. Sőt, szempontnak kellene lennie annak is: mennyire összhangban a természettel. Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány ez utóbbi elv érvényesítését tűzte zászlajára.

Az árajánlat

|  2560

Egy kivitelezéssel foglalkozó cégnek alapvető követelmény a folyamatos munkaellátottság. Ezért majdhogynem folyamatos az ajánlatkészítési, munkakeresési tevékenység. Ezen ajánlatok, pályázatok alapján a megrendelő eldönti, hogy kivel érdemes elkészíttetni a kivitelezést.

A hőmennyiségmérés elmélete és gyakorlata II.

Horváth Gábor |  5593
1

Hőmennyiségmérés számára különféle, eltérő kialakítású és pontosságú térfogatárammérőt fejlesztettek ki, amelyek mérési elve viszont megegyezik. Az átfolyásmérők az átáramlott közegmennyiséggel arányos jeleket (impulzusokat) bocsátanak ki, amelyek egy csatlakozó kábelen át a számítóegységbe kerülnek. A csatlakozó kábel hossza általában nem kötött, mivel csak jeltovábbító szerepe van, ám a környezeti, elektronikus zavarok hatása miatt célszerű minél rövidebbre tervezni. Ha ez mégsem lehetséges, akkor árnyékolt kábelt vagy a földelt kábelcsatornát javasolt alkalmazni.

Szakkiállítások a Hungexpo területén

Veresegyházi Béla |  2529

Azt hiszem, senkit sem kell meggyőzni arról, milyen fontosak a szakkiállítások. A gyártók, szolgáltatók itt tudják megmutatni magukat a szakmának, propagálják termékeiket, prezentálják az új technológiákat, a szerelők pedig tájékozódhatnak, lépést tarthatnak a fejlődéssel. Szerencsére Magyarországon a Hungexpo Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon modern regisztrációs rendszert vezetett be, amelynek segítségével felmérhetjük, kik és milyen céllal lépnek be a kiállítási területre.