Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2003. szeptember

Az alumínium- radiátorok korróziós viselkedése II.

|  8605
2 5 (1)

Miért lyukadnak ki az alumíniumradiátorok? Ennek magyarázatához meg kell ismernünk az alumínium kémiai tulajdonságait.

Adómentesen nyújtható támogatások

Tomcsányi Erzsébet |  2691

Mi az, ami egyszerre megéri a munkaadónak és a munkavállalónak is? A két fél közötti bizonyos látszólagos érdekellentét dacára – az egyik minél olcsóbban szeretne hozzájutni a másik „szolgáltatásához” – vannak ilyen találkozási pontok. Ezekről lesz szó az alábbiakban.

Mi a múltja, jelene és jövője a szakmai lobbizásnak? II.

Dr. Meszléry Celesztin |  2500

Most egy többesélyes téma, a gázszerelői nyilvántartás kérdése került ismét figyelmem fókuszába.

A miskolc-tapolcai Barlangfürdő épületgépészete

|  2600

Miskolc közvetlen szomszédságában (a városközponttól 7 km-re) található Miskolc-Tapolca üdülőhely, különleges mikroklímájával, helyi jelentőségű, védett parkjával, csónakázó tóval, s a gyógyhatású termálvíz vájta természetes üregek feltárásaira megépült Barlangfürdővel. Sétánkon Tóth István kalauzolt minket.

Szerszámkölcsönzés

|  2363

Nemrégiben egy nagy vízellátó-rendszereket gyártó cég klubdélutánján színvonalas vita alakult ki a szerszámkölcsönzésről. Ezt a témát járjuk most körbe röviden.

Termosztatikus szelepek

|  2215

Közeleg a fűtési szezon. A hírekben egyre gyakrabban szerepel, hogy növekednek az energiahordozók árai. Drágább a gáz, sok helyen emelkedik a távfűtési költség. Tehetünk valamit – az egyébként világszerte jellemző – folyamatos energia költségnövekedés ellen? Kijelenthető, hogy igen. A helyi adottságoktól függően számos „fegyver” vethető be a fűtési költségek csökkentésére. Ezek közül az egyik legegyszerűbb, a legolcsóbb és a leghamarabb megtérülő eszköz a termosztátfejjel felszerelhető fűtőtestszelep. Tehát fel a fejjel!

Zajvédelem az épületgépészetben

|  2256

Annak ellenére, hogy e lapban már szó volt egyszer az akusztikáról nem árt, ha még egyszer felidézzük ismereteinket, hiszen EU-csatlakozásunktól kezdve szigorú előírások vonatkoznak majd ránk, épületgépészekre is, tőlünk is számon fogják kérni ezek betartását, betartatását. Az épületek zajvédelmének kimagasló jelentősége van az emberek kellemes közérzete és jó egészsége szempontjából. Az egyre idegesítőbb és „hangosabb” környezettel szemben az emberek védelmet keresnek lakásukban. Az építészeti zajvédelem ezért különösen a lakásépítésben lett igen fontos, jóllehet az iskolákkal, kórházi intézményekkel, szállodákkal és irodaépületekkel szemben is hasonló követelményeket kell támasztani.

24 kW-os zárt égésterü kombicirkók

|  2452

24 kW-os zárt égésterü kombicirkók cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Solar-berendezések

|  2471

Múlt havi táblázatunk kapcsán feltámadt bennünk a kíváncsiság, hogy vajon a különböző árú és kivitelő napkollektoros rendszereket mennyiért installálják a cégek.