Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2004. július-augusztus

Hogyan szerezzünk be információkat?

Till Gábor |  2519

A hazai kiállítások kissé furcsa állapotairól, a szakmai elvárásokról és ezek megvalósulási esélyeiről szól cikkünk. Az írás részben válasz kíván lenni az előző számunkban megjelent véleményekre, részben megpróbál rávilágítani a kiállításszervezők és a szakmai szervezetek együttműködésére, érdekeik egyezőségére és különbözőségére. A cikk megpróbál segíteni egy alapvető kérdés megválaszolásában: érdemes-e kiállításra járnunk?y abszolút értelemben költségmegtakarítás jön létre a csövek cseréje során.

Tusoló – Vízellátás (Zuhanypanelek)

Piskóty Miklós |  15 105
1

A zuhanyozás hazánkban a szűkös években, erőteljes propaganda-támogatás eredményeként nyert polgárjogot a fürdőszobában. Elterjedését, a kádban való fürdéssel szemben olyan racionális szempontok segítették, mint a víztakarékosság, fokozott higiénia és a kisebb időráfordítás. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A nagyméretű zuhanyrózsák, zuhanypanelek és a különleges funkciókkal felruházott zuhanykabinok nem elsősorban a tisztálkodást és gazdaságosságot szolgálják, hanem inkább a kellemes időtöltést, relaxációt, az élvezeteket és nem utolsó sorban a látványt helyezik előtérbe.

Rézmágia

Sz. L. |  2424

Rovatunk előző cikkében a szigetelőanyagok művészeti célú felhasználásáról ejtettünk szót. Mostani témánk kevésbé kötődik technikailag az épületgépészethez, viszont egyik kedvenc anyagunkkal, a rézzel foglalkozik.

Épületgépészeti rögzítéstechnika és zajcsillapítás

Bihary Tamás |  3253

Épületgépészeti rögzítéstechnika? Ez egy nagyon egyszerű dolog. Hiszen mindenki rögzített már fűtéscsövet bilinccsel egy családi ház téglafalán végigvezetve. Vagy itt valami másról lenne szó?

Vaillant készülékek

Ceglédi Zoltán |  2788

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a széles kínálati paletta miatt a fogyasztók nehezebben tudnak eligazodni, megtalálni a készülék lényeges tulajdonságait. A választás megkönnyítésére kidolgoztunk egy táblázatot, melyben megtalálható valamennyi ma aktuális Vaillant gázkészülék. Ennek segítségével könnyebben beazonosítható a típusjelölés.

Még mindig alagút

|  3723
1

Előző lapszámunkban egy sok vitát kiváltó esetet hoztunk le „Az alagút vége” címmel. Nos, az alagútnak talán még mindig nincs vége, de jelen cikket talán egyfajta lezárásnak tekinthetjük. Aki nem olvasta volna az előzményeket, annak röviden csak annyit: egy igényes megrendelő minőségi radiátorokat építtetett be új rendszerébe, a rendszer pedig rövid időn belül abnormális mennyiségű szennyeződést termelt, ami jelentős pluszköltséggel járt. Mindezért a megrendelő a radiátorgyártót okolta, ebből jött a levélváltás, aminek – talán – utolsó darabját olvashatjuk a radiátorgyártó képviselőjének tollából.

Megújuló energia – Széláram

R. M. |  3296

Szaklapunk mindig támogatta a megújuló energiák gépészeti (és egyéb) jellegű felhasználását. Ennek jegyében született alábbi írásunk, amelyben a sokak által jól ismert napenergia, illetve a még nem túl elterjedt szélenergia áramtermelésre való, kis, családi házas méretekben való felhasználásának lehetőségéről lesz szó.

Nyomvonal

Meyer József |  2448

Mit tehetünk akkor, ha – különféle okokból – olyan munkába csöppenünk bele, amit más kezdett el, és esetleg nem sziklaszilárdan a nagykönyv szerint?

Vízi mulatságok

Veresegyházi Béla |  4426
1 5 (1)

Magyarország három nagy csúszdaparkjának egyike, az Aquaréna mogyoródi vízipark első teljes idényét futja. Ugyan már tavaly augusztusban megnyitották kapuikat, de az akkori nem egészen másfél hónap nem nevezhető teljes terhelésnek, az üzemeltetés gyakorlati sarokpontjai most, 2004-ben állnak össze. A létesítmény megismerésében Szűcs István fürdőüzem vezető volt segítségünkre.

Az Év Szerelője 2003 – A legötleteseb pályázat

Kelemen Gábor |  2603

Pályázónk az alábbi címet adta művének: Részlet a „milyen módszerekkel segítsük a gázszolgáltatókat üzleti eredményeik növelésében” című tételrendszerből. Mindez már előrevetíti, hogy írása nem csak ötletes, de a humor felől van megközelítve.

Kis- és középvállalkozások új meghatározása

Tomcsányi Erzsébet |  2625

Kis- és középvállalkozások új meghatározása A Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján, 2004. május 1-én lépett hatályba a kis- és középvállalkozások új meghatározása.

70-100 kW-os, öntöttvas, tagos, álló kazánok

|  2459

70-100 kW-os, öntöttvas, tagos, álló kazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.