Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2005. április

A jövő épületgépészete

|  2807

Mit hoz a jövő? Bárki próbál jósolni, legyen az akár időjárás, akár pénzügyi, gazdasági prognózis, általában alaposan melléfog, hiszen a jelen tapasztalatai alapján akar hosszú távú következtetéseket levonni, és nem tudja figyelembe venni a jövőbeli fejlesztések, változások áthúzódó hatását.

Az épületgépészet jövője

|  2791

A magyar sírva vigadó nemzet - talán azért, mert a pozitív dolgokhoz sokszor társulnak negatív mellékzöngék. Valahogy sohasem sikerül igazán jól elvégezni azt, amit közösen kellene, mindenki csak a saját portája előtt söpör igazán. Példa van elég; gondoljunk csak a gázszerelői igazolványra, a felsőoktatásra - vagy az energiaauditra.

A világ energiahordozó vagyona és az EU

|  3139

Gyakori fordulat a sajtóban és a közbeszédben az energiahordozó készletek kimerüléséről beszélni. Való igaz, hogy az energiaigények folyamatosan nőnek, és az is nyilvánvaló, hogy az ásványi energiahordozó vagyon nem végtelen. Nem végtelen, de nagyon nagy. Még a jelenleg folyamatosan növekvő energiaigények léptékével mérve is igen nagy, különösen, ha számításba vesszük a ma "nem konvencionális"-nak minősülő vagyont is. A konvencionális - nem konvencionális fogalmak határa a technológia fejlődésével elmozdul. Gondoljunk csak arra, hogy ötven évvel ezelőtt konvencionálisnak minősítette-e bárki a tenger alatti szénhidrogén-előfordulásokat, melyek ma már - nem is jelentéktelen - részét képezik az olaj- és földgáztermelésnek (1. táblázat).

Zárt égésterű, 24 kW-os, beépített (60 literes) tárolós kazánok

|  3596

Zárt égésterű, 24 kW-os, beépített (60 literes) tárolós kazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Gázégők és ezek szabályozása

|  24 682
3 4.5 (2)

Az égő a tüzeléstechnikai rendszerek fő alkotóeleme. Feladata, hogy a tüzelőanyag és a leve-gő keveredéséről, majd elégetéséről gondoskodjon a lehető legnagyobb biztonsággal, környe-zetkímélő és energiatakarékos üzemet biztosítva. A láng a hőhasznosító tűzterében alakul ki, majd a keletkezett energia egy része átadódik a hőközlő közegnek. A füstgáz távozik az égés-termék-elvezető rendszeren keresztül. A folyamat során felszabaduló energiát a hőhasznosító közvetítőközege továbbítja a felhasználás helyére. Az égő minősége nagyban befolyásolja a tüzeléstechnikai rendszer hatásfokát, a füstgáz károsanyag-tartalmát és az égés biztonságát.

Cirkusz a cirkulációval

Varga László |  4005
1

2001-ben Stuttgartban vezettem egy csapatot, akikkel vízvezetéket szereltünk egy ötszintes, nyolcstrangos új épületben. Annak rendje és módja szerint kiépítettük az alapvezetéket, a felszállókat, a lekötéseket, a hideg, meleg és cirkulációs vezetékeket. A cirkulációs vezetékek minden lakásban a konyhában és a fürdőszobában is össze lettek kötve a melegvíz-vezetékkel. Ekkor még úgy hittem, hogy CSAK a melegvíz-vezetékkel.

Balesetek vizesblokkban

|  4801
1

Rovatunkban egy aktuális műszaki problémára kívánjuk irányítani a figyelmet: a "FI" életvédelmi relék alkalmazására. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett, országos ismertségre szert tett fürdőszobai balesetek nyomot hagytak a (villanyász) szakmai közvéleményben is: ennek két apró megnyilvánulását közöljük, majd Horogh Gyula urat kértük fel arra, hogy szakértőként véleményezze a hozzászólásokat. Témánk ugyan erősen villanyszerelési, de mivel vizes helyiségekről és berendezésekről esik szó, nem árt, ha az épületgépészek is tájékozottak a témában.

Automata öntözőrendszerek

Dr. Tóth Csaba |  6112
1

Az épületgépészet, azon belül is a vízellátás olyan területét mutatjuk be cikkünkben olvasóinknak, amelyet nem sok épületgépész művel, pedig érdekes, kreatív tevékenység, és alapjaiban nem különbözik mindennapi munkánktól.

Fejlesztési tartalék

Tomcsányi Erzsébet |  17 997
1 4 (1)

A nyereségesen gazdálkodó gazdasági társaságok a mérleg-fordulónappal fejlesztési tartalékot képezhetnek. A fejlesztési tartalékot az eredménytartalék terhére lekötött tartalékba kell helyezni. A fejlesztési tartalék a pozitív adózás előtti eredmény maximum 25%-a, de legfeljebb 500 000 000 Ft lehet. A fejlesztési tartalék összegét adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni, ezáltal nem kell megfizetni utána a 16% társasági adót.

Biogáz-termelés és -hasznosítás Ausztriában

|  4620

Az első Közép-Európai Biomassza Konferenciát 2005. január 26-tól 29-ig tartották meg Grazban, Ausztriában. A konferencia keretében szakmai utakat szerveztek különböző témák gyakorlati eredményeinek a bemutatására. Az egyik program a biogáz előállítása, hasznosítása köré csoportosult.

A geotermikus energia a mezőgazdaságban

|  6817
1

Az élet minden területen különös dolgokat produkál. Így történhet ez a kőolaj-, a földgáz- és a vízkutatás területén is. Az algyői kőolaj- és földgázmező felfedezése a vizeseknek "köszönhető". Az 1960-as évek közepén az egyik vízkutató cég termálvizet keresett Tápé település közelében. A fúrás a Tápé 1-es számot kapta. A kút lefúrása során víz helyett kőolajjal együtt földgáz tört a felszínre. Innen indult az algyői kőolaj- és földgáztermelés.

A Hulladékhasznosító Mű technológiai rendszere

|  5233
1 5 (1)

Európában 380 kommunális szemétégető van, Magyarországon 1 - de ez az egy a 380 között benne van méretét tekintve az első húszban. Persze még így is "kicsi", mindössze (csúcsüzemben) Budapest szilárd települési hulladékának mintegy 60%-ával tud megbirkózni. A többi szemétlerakókban végzi. Mi a Hulladékhasznosító Művet, amely a fővárosi szilárd települési hulladékok termikus, azaz energiatermelésre történő hasznosítására és környezetvédelmileg megfelelő ártalmatlanítására létesült, annak rekonstrukciója okán kerestük fel, és egy valóban modern és hatékony létesítményt ismertünk meg. Köszönet Bánhidy János főmérnöknek és Gyóni Gábornak a szíves tájékoztatásért.

A napkollektoros hőtermelés lehetőségei Magyarországon

|  4903
1 5 (1)

Mára a napenergia-hasznosítás Magyarországon is az épületgépészeti szakma részévé vált. Szinten minden nagyobb kazángyártó cég termékpalettáján megtalálhatók a napkollektorok, és egyre több az olyan cég is, aki speciálisan csak napkollektoros rendszereket kínál. A bőség persze nem jelent feltétlenül minőséget is. Éppen ennek a területnek az újdonsága teszi azt lehetővé, hogy az ilyen rendszereket forgalmazók sokszor irreális ígéretekkel nyerjék el a megrendelők bizalmát. Érthető az, hogy a Nap ingyenes, tiszta energiáját mindenki szeretné hasznosítani. Ahhoz azonban, hogy a leendő megrendelő reálisan tudjon mérlegelni és dönteni, tisztában kell lennie azzal, hogy napkollektorokkal mennyi energiát tud majd hasznosítani, és ezzel milyen részarányban tudja fedezni házának vagy egyéb létesítményének hőigényét.

Az élet napos oldalán

|  2427

Az állami "támogatási" rendszer minden ellenkező irányú törekvése ellenére Magyarországon egyre inkább előtérbe kerül a megújuló energiák alkalmazása; ez egyrészt gazdasági, másrészt környezetvédelmi szükségszerűség (nem is beszélve az EU elvárásairól). Ez a tendencia ösztönzött minket is arra, hogy egy napkollektoros területen dolgozó kolléga portréját rajzoljuk meg cikkünkben.

Hogyan pozícionáld magad

Marketing mindenkinek

|  3194

Hogyan gondold újra céged kompetenciáit, hogy azt a vevők számára legelőnyösebben állíthasd be? Hogyan szeretnéd, hogy a célpiacod Rád, cégedre, termékedre, szolgáltatásodra gondoljon? Milyen szavak, milyen érzések jussanak eszébe, mikor meglátja az emblémádat, nevedet? Milyen különbséget szeretnél, hogy leginkább lássanak közted és a versenytársaid között? És a hidegzuhany: hogyan gondolnak Rád VALÓJÁBAN? Mi jut először az eszükbe cégeddel kapcsolatban? Ha megkérdeznéd tőlük, hogy miben különbözik céged a konkurensektől leginkább, vajon mit felelnének?

Az infratelevíziós technika

|  3180

Az infratelevíziós - a gyakorlatban egy adott berendezésgyártó céghez kötődő "themovíziós" vizsgálatként ismertté vált - diagnosztikai módszerről szeretnénk rövid áttekintést adni, különös tekintettel az épületgépészet területén elért eddigi eredményekre, és kitekintést adni a mai tudásunk szerint belátható reális fejlesztési irányokra.

Hidraulikus váltó alkalmazása fűtési rendszereknél

Versits Tamás |  38 260
1

Lakásoknál és családi házaknál a korszerű fűtési megoldások mind gyakrabban alkalmazzák, az ún. „vegyes” fűtési rendszereket, azaz padlófűtést és radiátoros fűtést is. Így ki tudjuk használni a sugárzó fűtés, padlófűtés kellemes hőérzetét, valamint a kis vízterű lapradiátorok dinamikusabb hőleadási tulajdonságát is. Ez ma már általános elvárás, de a megvalósításához már előre gondolni kell a fűtési rendszer helyes hidraulikai kialakítására. Mire figyeljünk ilyen helyzetben?

Épületek fűtés nélkül

|  3042
1

Budapesten nagyon sok problémát okoz a régi gázvezeték-hálózat, ami miatt a gázszolgáltató már több házban leállította a gázellátást. A lakók rendkívül kellemetlen helyzetben vannak, mert szinte mindenütt gázzal történik a lakások fűtése. A belvárosban az ?50-es és ?60-as években a környezetet nagyban szennyező szilárd tüzelésről átálltak gázfűtésre, ami a korábbi szmog megszűnését hozta magával. A gázfűtés ezen kívül olcsóbb is, kényelmesebb is (nem kell tűzre tenni, salakozni stb.).

Valami bűzlik! - A csatornahálózatok szellőztetésének szerepe a hálózatok működésében

|  18 481
1

Nem ismeretlen probléma, hogy a vizes helyiségekben furcsa zajokkal folyik le a szennyvíz, illetve a csatornaszag megjelenik ezekben a terekben, e problémákat a legtöbb esetben a csatornaszellőztető vezetékek elhagyása vagy helytelen kialakítása okozza. Cikkünk keretein belül a szellőztetés szükségességével és annak a csatorna működésére kifejtett hatásaival foglalkozunk.

Az energetikát érintő műszaki biztonság szabályozása

|  2472

A műszaki biztonság fogalma az energetikában is az alkalmazott berendezésekhez, rendszerekhez kötődik. Ezeknek olyanoknak kell lenniük, hogy rendeltetésszerű használat és előírás szerinti karbantartás esetén nem veszélyeztethetik a személyek, a háziállatok és az anyagi javak biztonságát. Az EU tagországaként egy szakterületre vonatkozó szabályozás vizsgálatakor abból kell kiindulni, hogy van-e hatályos közösségi joganyag az adott területre vonatkozóan.

Padlófűtés a lakásban

|  24 100
1

Az utóbbi öt-tíz évben a padlófűtés a lakóépületek megszokott fűtési rendszerévé vált, mert jó méretezés, korrekt szabályozás és megfelelően alacsony felületi hőmérséklet mellett ideális komfortot, gazdaságos fűtési rendszert biztosít. Elterjedését elősegíti az alacsony hőmérsékletű szolár rendszerek, hőszivattyúk megjelenése, sőt a kondenzációs kazánok alkalmazásával együtt járó alacsonyabb hőmérsékletszint is.

Jegyezz békekölcsönt

|  2427

Milyen nehézségek adódhatnak abból, ha könnyedén átsiklunk a szerződésünkben foglalt szokványos klisék, megfogalmazások felett? Ez a kérdés motoszkál bennünk, miközben oldalanként szignáljuk a megrendelőnk által összeállított és általunk jóváhagyott végső változatot, mely már a terjedelmében is tiszteletet parancsoló olvasmány.

Gázérzékelés, gázjelző rendszerek II.

|  4021
1

Mélygarázsokban szinte kivétel nélkül minden esetben kötelező szén-monoxid-érzékelő berendezést felszerelni, miután a munkahelyek kémiai biztonságáról intézkedő, már idézett rendelet előírásait eme építmények esetében is alkalmazni kell. Többszintes, nyilvános garázsok esetében számításba kell venni, hogy az első szintet feltehetően sokkal többen fogják igénybe venni, mint a mélyebben lévőket.