Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Keringető-szivattyúk

2005/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  7561 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

   A keringető szivattyúk családja a szivattyúk fajában az örvényszivattyúk nemzetségének tagja. Alkalmazásuk szerint lehetnek fűtési-, hűtési- és használativíz-keringetők. Míg a mechanikus alkatrészek felépítése, formája, funkciója az utóbbi évtizedekben alapvetően nem változott, addig a villamos meghajtómotor vezérlése, szabályozása gyökeresen átalakította a gépek működését. 

Családfánkat a mechanikai felépítés "vérvonala" mentén rajzoltuk meg. Itt a főbb jellemzők szerinti megosztás a következő: szivattyuk_csaladfaja.xls


Alapkeretre szerelt szivattyúk

A "hagyományos" szivattyú-felépítés, mely az alapkeretre szerelt hidraulikai egységet, tengelykapcsolót és hajtómotort foglalja magában. Keringető szivattyúként leginkább nagyobb teljesítmények (nagy tömegáram és/vagy emelőmagasság), illetve különleges felhasználási módok (pl. speciális szállított közegek) esetén járatosak.


In-line szivattyúk

A névben a szívó- és nyomócsonk egy egyenesben való elhelyezésére utalnak. Így a szivattyú egyenes csőszakaszba is építhető, a csővezetékhez menetes idomokkal vagy karimákkal csatlakoztatható. A leggyakrabban használt építési mód, elsősorban praktikus beépíthetősége miatt.


Száraztengelyűek

A szivattyú hidraulikája önálló egységként, tengelykapcsolóval csatlakozik a hagyományos villamos motorhoz. A tengely tömítését általában csúszógyűrűs tengelytömítés biztosítja. Ennek anyagmegválasztása az élettartamot, a mechanikai ellenálló-képességet és a szállítható közeg minőségét határozza meg. Hűtési rendszerekben például, ahol a keringetett közeg gyakran fagyálló folyadékot, glikolt tartalmaz, különleges tengelytömítéseket kell használni. A villamos motor hűtését a hajtás-ellenoldali tengelyvégre szerelt ventilátor és a motor felületi bordázata együtt biztosítja.


Nedvestengelyűek

A szivattyú hidraulikája és a villamos motor forgórésze egy térben található, a rotor a szállított közegben forog. A kivitel első számú előnye a zajszegény üzemmód, ezért lakóterekben és azok közvetlen közelében előszeretettel alkalmazzák. Fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a motor hűtését ilyenkor elsődlegesen a szállított közeg végzi, fűtési rendszerekben az 50...90 °C-os (vagy még melegebb) víz. Kisebb teljesítménytartományban ez a kivitel szinte egyeduralkodó.


A családfa egyéb szempontok alapján is megrajzolható (lett volna). Ezeket a tulajdonságokat az alábbiakban ismertetjük.

Meghajtás szempontjából

Villamos motorral hajtott

  A "hagyományos", azaz fix fordulatú szivattyúmotorok 2- vagy 4-pólusú motorok, azaz 2900 vagy 1450 percenkénti fordulatúak. A nedvestengelyű fűtési szivattyúk általában kézi fokozatkapcsolóval rendelkeznek. A nagyobb teljesítményű száraztengelyű szivattyúk motorja lehet többpólusú is, azaz rendkívül lassú járásúak.


Villamos szabályozással ellátott

  A szivattyúkat - mint a fűtési/hűtési rendszerelemeket általában - a legnagyobb igénybe-vételt jelentő állapotra, munkapontra méretezik. Mivel a meteorológiai viszonyok folyamatos változása miatt az üzemidő nagy részében a rendszerek, a szivattyúk is részterhelési üzemben működnek. Az ehhez való alkalmazkodás legelterjedtebb fajtája a folyamatos fordulatszám-szabályozás, általában frekvenciaváltóval ellátott elektronikával. A szabályozás a beprogramozott jellemző folyamatos tartását valósítja meg, ami lehet nyomáskülönbség, hőmérséklet stb.

Üzemmód szempontjából

Önálló

  A leginkább elterjedt kivitel: egy szivattyú, egy motor, két luk. A szívócsonkon a folyadék be-, a nyomócsonkon kilép, a villamos motor pedig a hidraulikát hajtja meg.


Iker

  Több helyen a biztonság kedvéért ikerszivattyúkat alkalmaznak: egy hidraulikához két különálló meghajtómotor és járókerék tartozik. Az ikerszivattyúknál az egyik fél meghibásodása esetén a másik szivattyú azonnal indítható, így a szünetmentes üzem nagy biztonsággal biztosítható. (Az elromlott szivattyúfej cseréjéhez vakkarima szükséges!) Ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni, hogy párhuzamos üzemben a szivattyú teljesítménye nem egyenlő a két egyes szivattyú összetett teljesítményével. A munkapont pontos meghatározásához hidraulikai illesztés szükséges.


Gépcsoportban üzemelő

  Energetikai és üzemviteli szempontból egyre elterjedtebb a névleges munkapontra több, párhuzamosan kapcsolt szivattyút méretezni, és kisebb teljesítményigény esetén egy-két szivattyút kikapcsolni. A csoportszabályozást vagy speciális szivattyú-szabályozó, vagy újabban épületfelügyeleti (busz)rendszer végzi.

  A keringető szivattyúk általában egyfokozatúak, mivel emelőmagasságuk a szállított térfogatáramhoz viszonyítva alacsony. Egyes alkalmazásoknál azonban, ahol a hagyományos keringetési feladatokhoz képest nagyobb emelőmagasságra van szükség (pl. folyadékhűtők), egyes gyártók többfokozatú szivattyúkat is alkalmaznak. Ezekre itt és most nem térünk ki.

Till Gábor