Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2007. június

Kis kondenzációs gázkazánok

Jeckel János |  6978
1 1

A kondenzációs gázkazánok elterjedése a 80-as évek elején kezdődött Hollandiában. A fejlődés töretlen volt, a 90-es évek közepén az országban túlsúlyba kerültek a kondenzációs kazánok, és ma már az eladott gázkazánok 90%-a ilyen típus. Ez a térhódítás Hollandiából kiindulva terjed Európában. Mára Németországban, Svájcban 50% felett van a kondenzációs kazánok aránya, Ausztriában és Angliában meghaladja már a 30%-ot. Nálunk ez az arány jelenleg 3 és 5% között mozog, de a közeljövőben idehaza is jelentős, gyors emelkedéssel számolhatunk.

Egy cég, két önálló márka

Arcképek és vélemények

Sz. A. |  3090

Tavaly július 1-jével egyesült a Vaillant Hungária Kft. és a Saunier Duval Rt. Az azóta Vaillant Sanuier Duval Kft.-ként működő cég életében bekövetkezett változásokról, a közös tulajdonlás tapasztalatairól Donkó József ügyvezetőt kérdeztük.

Járulékfizetési kötelezettség

Marka |  2696

2007. április 1-jétől mindazok, akik nem biztosítottak és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosultak, 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kötelesek fizetni. (Ez az összeg 2007. március 31-ig 16 százalék volt). A járulékfizetés alapja a mindenkori minimálbér, illetve az 1 főre jutó havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (jelenleg 27 130 forint).

Üzemanyag növényekből

Dr. Barcsik József |  4863
1

Kis túlzással mondhatjuk, hogy reneszánszát éli a növényekből történő üzemanyaggyártás. Az 1970-es évek első olajválsága ráirányította a figyelmet a bio-üzemanyagokra. De visszatekintve a korábbi évtizedek történéseire, olvashatunk arról, hogy a dízelmotor feltalálója, Rudolf Diesel az új motorjában üzemanyagként, a párizsi világkiállításon 1900-ban földimogyoróból készült növényolajat használt fel. A háborús idők faelgázosító autóját is a bioüzemanyag előfutárának lehet tekinteni.

Villamos hajtások energiatakarékossági vizsgálatai

Sümeghy Péter |  4506

Mind az iparban, mind a háztartásokban számos helyen alkalmaznak villamos motorokat, illetve egybeépített motor–munkagép egységeket. Az alkalmazások jelentős területe a különböző folyadékok és légnemű anyagok szállítása, keringetése, nyomásfokozása.

Földgázüzemű teraszsugárzó

K. |  2738

Mit tegyünk, ha nem egy déltengeri városkában vagyunk éppen (hanem, teszem azt, Magyarországon), március vagy éppen október van, de mi akkor is a teraszon szeretnénk elkölteni vacsoránkat? Erre nyújt megoldást a földgázzal üzemeltetett teraszsugárzó: felmelegíti a környezetét akkor is, ha különben éppen nincs tikkasztó hőség. Ezáltal a vendéglátóegységek szabadtéri nyitva tartása megnövelhető, hiszen hűvösebb napokon is kihasználhatók a teraszok, kerthelyiségek – kora tavasztól késő őszig.

Gázkonnektor gázáramlás-őr, csőtörésre, szakításra záró elem

|  4266

E cikk keretében egy, a korábbi gyakorlattól merőben eltérő műszaki megoldásra szeretnénk a figyelmet felhívni. Ez a gázkonnektor, mint a gázfogyasztó készülék fogyasztói vezetékbe történő beköthetőségének lehetősége.

A panelfelújítás lehetőségei

Szkotniczky Andrea |  3109

A panelrekonstrukció még mindig – sőt, egyre inkább – nagy falat lehet a szakmában dolgozóknak, nem érdektelen hát megtudnunk, hogyan alakult-alakul az állami támogatás e téren.

Épületen belüli gázvezetékek felújítása

Szkotniczky Andrea |  3510

Bár 2004. január 1-jétől rendelet is előírja a csatlakozóvezetékek és a fogyasztói készülékek 5 évenkénti kötelező műszaki–biztonsági felülvizsgálatát, a fővárosban telente több tucat társasház – főleg régi belvárosi bérház – marad fűtés és meleg víz nélkül az épületen belüli gázvezetékek rossz állapota miatt. Bár ezeknek a vezetékeknek a kezelése, karbantartása, felújítása a gáztörvény előírásainak értelmében az épület tulajdonosi közösségének feladata, a kötelezettségnek az ingatlantulajdonosok többsége a mai napig nem tesz eleget.

Egy a cejkó

Meyer József |  3943

Berendezési tárgyak – a kád és a zuhanytálca – beépítésével kapcsolatos cikkre figyelhettünk fel lapunk áprilisi számában (mi is olvassuk az újságunkat), mely téma felvetése kapcsán újra elgondolkodhatunk a gyakorlati megközelítésekről.