Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2007. november

Zárt égésterű, 24-32 kW-os, nem kondenzációs, fali fűtő kazánok, melegvíztároló nélkül

|  2505

Zárt égésterű, 24-32 kW-os, nem kondenzációs, fali fűtő kazánok, melegvíztároló nélkül cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Fatüzelésű kályhák és tűzhelyek

Szalai János |  11 219
1 4 (1)

A fa az emberiség által legrégebben használt energiaforrás, mellyel évez-redeken át megoldhatónak bizonyult a fűtés és főzés feladata. Jelentősége napjainkban is megmaradt, sőt, az egyéb megújuló „zöld” energiaforrá- sokkal (nap- és szélenergia, vízi energia) együtt folyamatosan növekszik.

A közhasznú társaságok jogállása

|  3622

A közhasznú társaság (kht.) nonprofit társaság, de üzletszerű gazdasági tevékenységet a közhasznú tevékenység elősegítése érdekében folytathat. A tevékenységből származó nyereség nem osztható fel a tagok között. 2007. július 1-től kht. nem alapítható. A törvény úgy rendelkezik, hogy a július 1-jén még működő, illetve a bejegyzés alatt álló társaságok 2009. június 30-ig működhetnek a közhasznú társaságokra vonatkozó szabályok szerint. A kht.-k kettő éven belül kötelesek választani, hogy nonprofit korlátolt felelősségű társaságként működnek tovább (ehhez a társasági szerződés módosítására van szükség), vagy más nonprofit gazdasági társasággá alakulnak át, vagy jogutód nélkül megszűnnek. Azokat a társaságokat, amelyek 2009. június 30-ig nem jelentik be a cégbíróságnál az átalakulást, illetve a megszűnést, a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja.

Különböző anyagú csövek egymáshoz kapcsolása

Cséki István |  61 718
1

Az 1989-es rendszerváltás előtt a különböző anyagú csövek kötése nem okozott problémát az épületgépészetben, mert csak horganyzott és fekete acélcső, illetve PVC cső létezett. Cikkünkben természetesen csak a nyomóvezetékekről lesz szó, mert a lefolyóvezetékeknél ez a kérdéskör kevésbé problémás.

Mi lapul a padláson?

Varga László |  7451
1

A padlás, mint sötét, misztikus hely, mindig tartogatott valami meglepetést az oda látogató ember számára. Eleink a padláson tartották a szalonnát, sonkát, kolbászt, és a padlásdeszkán elterítve a csöves kukoricát, diót. Ez a hely megfelelően szellős, ámde fagymentes volt a finomságok tárolására. A mai kor emberei számára a padlás már más feladatot lát el. Itt tároljuk a már nem használatos – ámde jó lesz még valamire – holmikat, a kinőtt ruhákat, gondolván a rosszabb időkre. Ezek a gondolatok jártak a fejemben, amikor egy munkám alkalmával fel kellett menni az öreg parasztház padlására. Na de kezdjük a történetet az elején!

Fatüzelésű cserépkályhák

Uhrinyi László |  11 405
1 3 (1)

Hazánk éghajlati tulajdonságai miatt épületeinket többé-kevésbé fűteni kell. Erre számtalan lehetőségünk van – a legegyszerűbb tűzhelyektől kezdve a legbonyolultabb, elektronikusan vezérelt központi fűtési rendszerekig. Az igények és a lehetőségek valamely kombinációja alapján igyekszünk komfortérzetünket kielégíteni. Itt és most a fafűtésű cserépkályha adottságait szeretném körbejárni.

Robbanásszerű a fejlődés az épületgépészetben

Arcképek és vélemények

Jónás Ágnes |  3258

Seidl Gábor hosszú évek óta az épületgépészeti szakma meghatározó szerepelője. Vállalatvezetői tapasztalatait kiaknázva néhány éve önálló vállalkozásba kezdett, mindemellett szakmai társadalmi tevékenységet is ellát. Pályafutásáról, az épületgépészeti szakma mai helyzetéről kérdeztük.

Építészet kontra épületgépészet

Szkotniczky Andrea |  2845

Az építészek és épületgépészek közötti konfliktus örök, mint azt a szakmában dolgozók jól tudják. A két szakma közötti kapcsolatról, problémákról Dobszay Gergely okleveles építészmérnökkel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanársegédjével beszélgettünk.

Biogáztelepek Németországban II.

Dr. Barcsik József |  3078

Arne Ritzmann mérnök 2007 júliusában szervezett szakmai utat Németország egyik tartományába, Szászországba, ahol hét biogáztelepet tanulmányoztak az érdeklődő magyar szakemberek. Az általában gazdaságokban, szövetkezetekben kialakított telepeken a biogázt főként szarvasmarhatrágyából és a gazdaság földjén megtermelt növényi anyagok felhasználásával állítják elő. Mostani számunkban a Gundorf-i létesítményt mutatjuk be.

A nepotizmus védelmében

Meyer József |  2796

A hálóról vett meghatározás szerint a latin eredetű nepotizmus kifejezés jelenkori értelme nem más, mint igazságtalan pártfogás, kivételezés, melynek során a befolyásos emberek – a közérdek mellőzésével – rokonaikat és családtagjaikat támogatják számos módon, mint például állások, megrendelések stb. elnyerésében. Témánk így kapcsolódik a korábban, a korrupciós folyamatokkal foglalkozó írásokhoz, mintegy kiegészítve, pontosabban értelmezve azok beállítását, miszerint a megkülönböztetések gyakorlatát az alkalmazotti státuszhoz kötjük.

Zöld szállodák

Ilonka Mária |  7672
1 5 (1)

A zöld szállodák fogalma az utóbbi évtizedben kezdett előtérbe kerülni a magyar szállodaiparban. A Magyar Szállodaszövetség kétévenként ír ki pályázatot a minősítés elnyeréséért. Arról, hogy ehhez milyen feltételeknek kell megfelelni, Nádas Gábor, a Magyar Szállodaszövetség környezetvédelmi szekciójának vezetője beszélt.

Üzembe helyezés

Kovács István |  2521

Most egy olyan jelenségre hívnám fel a szakmában dolgozók figyelmét, amely mindannyiunkkal, akik e területen dolgozunk, előfordulhat.

Környezetbarát védjegyek az építőiparban

Ilonka Mária |  3445

A környezetbarát védjegyek alkalmazása még az 1970-es évek végére nyúlik vissza. 1977-ben megalapították Németországban a „Kék Angyal” elnevezésű környezeti címkét, amely eredetileg az ENSZ emblémája és szimbóluma volt.