Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2007. szeptember

Corinthia Grand Hotel Royal

Szkotniczky Andrea Geiger Zsolt |  3023

Magyarországon egyetlen ötcsillagos luxusszálloda sem dicsekedhet olyan múlttal, mint az idén 111 éves Corinthia Grand Hotel Royal. Az Erzsébet körúton, a Dob utca és a Király utca között elhelyezkedő létesítmény 1896-ban nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A második világháború végétől 1953-ig a Royal nem szállodaként, hanem irodaházként üzemelt. Akkor visszaalakították szállodává, de három évvel később tetőszerkezete leégett. A felújított, átalakított szálloda 1961-ben nyitotta meg újra kapuit, hogy azután három évtizeddel később bezárja. Jelenlegi formájában, immár két épületkomplexumban, 2003 januárja óta működik.

Az igazságügyi szakértő válaszol

Mattiassich Péter |  3580

Rovatunkban ezúttal egy olyan esetet veszünk górcső alá, ami az építőipar bármely területén előfordulhat. A cikk érdekességét az adja, hogy végigkövethetjük azt a folyamatot, amikor az igazságügyi szakértő felderíti és elemzi a baleset körülményeit.

Szavatosság, jótállás, garancia

Kovács István |  3332

Új sorozatunkban a szavatosság, jótállás, garancia témakörét járjuk körül, mert tapasztalatunk szerint ezen a téren nagy a tájékozatlanság, sok esetben még a vállalkozó szakemberek részéről is.

Kinőttük a gyermekbetegségeket?

Meyer József |  2363

Számos cikkben foglalkoztunk már a pályáztatásokkal. A létesítmények megvalósításáért, a munkák kivitelezéséért vívott küzdelmek okán ismétlésként hivatkozhatunk a szabadabban értelmezhető, legalább négy szintet megkülönböztető árajánlati formátumra, mint a fajlagos adatokból merítő költségbecslésre, a tervezői árazatlan költségvetés-bázisú előirányzatra, az árazatlan költségvetés feldolgozásával történő mérnökár meghatározására, utoljára a tételes költségvetésre építő, de végső, engedményekkel csökkentett versenyárra.

A korszerű hulladékkezelés módszerei

Ilonka Mária |  6018
1 5 (1)

A korábbi évtizedekben beleborították a szemetet egy gödörbe, és a sorsára hagyták, vagy jobb esetben kerestek egy elhagyatott agyagbányát, amely természetes szigetelést adott a lerakott szemétnek. Ma már ennél többre van szükség.

Az új csapot nem kell megjavítani

Arcképek és vélemények

Sz. A. |  2974

A csap az épületgépészet egyik mostohagyereke – miután a csap a mindennapi élet része, mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, és ezért nem is érdemes vele tovább foglalkozni. A vonatkozó EU-előírások többsége le sincs fordítva. A kisebb épületek vízellátását tervek nélkül kivitelezik, de ha mégis készül terv, akkor többnyire ma is a régi tervezési irányelveket alkalmazzák. Az üzletekben pedig ott sorakoznak a kétes minőségű armatúrák – véli Piskóty Miklós.

Vegyes vagy szilárd?

Varga László |  3601
1

Gyakran lehet olvasni a hirdetésekben: „Vegyes tüzelésű kazánok eladók.” Egy ilyen hirdetés elolvasása után felhívtam a hirdetőt, mondaná meg, milyen tüzelőanyaggal lehet az adott kazánban tüzelni? A válasza nem lepett meg, mivel sejtettem, mi lesz az. Szénnel és fával lehet benne tüzelni – mondta az úr. Kérdésemre, hogy gázzal vagy olajjal lehet-e kazánt fűteni, azt válaszolta: „azzal nem”. Érdeklődésemre, hogy akkor miért hirdeti úgy, hogy vegyes tüzelésű, az volt a válasza, azért, mert ezt a kazánt így hívják, mivel szénnel is és fával is lehet benne tüzelni.

Mélygarázsok víztelenítése

Kéry Tamás |  5476
1 4 (1)

Új épület felépítése egy sűrű városi környezetben gyakorlatilag elképzelhetetlen mélygarázs létesítése nélkül. Tekintettel arra, hogy a felszíni parkolók kapacitása töredéke az igényeknek, az önkormányzatok joggal várják el a létesítmény építőitől a várható gépjárműtöbblet elhelyezését saját berkeken belül.

Az infravezérlésű csaptelepek mellett

Varga Gábor Zoltán |  2734

A két-három évvel korábbi, illetve az aktuális eladási mutatókat figyelembe véve elmondhatjuk, napjainkban az elektronikus vezérlésű – és ezen belül is az infravezérlésű – csaptelepek folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek. Igaz, túlnyomórészt még mindig az egészségügyi és sportlétesítmények, középületek vizesblokkjaiban találkozhatunk ennek a rendkívül előnyös csaptípusnak a képviselőivel. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy néhány év alatt megtérülő áruk és formatervezett kivitelük miatt ma már a háztartásokban is teret hódítanak maguknak. A további általánosítások helyett lássunk néhány érvet, amelyek az infravezérlésű csaptelepek mellett szólnak.

Szigorúbb építésügyi előírások

|  2687

Várhatóan szigorodnak a területrendezési és az építési jogszabályok 2008. január 1-jétől. Az új kormányrendelet tervezete az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) honlapján (www.otm.gov.hu) már megjelent. Az alábbiakban a fontosabb módosításokról olvashatnak.

Pereskedés

Kovács István |  2871

„Fogyasztótól nincs védelem!” címmel jelent meg 2006-ban Kovács István (aki hosszú évek óta az egyik hazai gyártó szervizvezetőjeként tevékenykedik) könyve, ami súlyos tanulságokat hordoz minden épületgépész kereskedőnek és szolgáltatónak. A cím, megfelelő tördeléssel, valójában arra utal, hogy meddig mehetünk el a fogyasztóvédelemmel, a vevő igényeinek teljesítésével anélkül, hogy „saját egészségünket” veszélyeztetnénk. A könyvből szemezgetvén itt következik sorozatunk második gyöngyszeme.

Gazdasági társaságokat érintő 2007. évi változások

Tomcsányi Erzsébet |  2735

Az Országgyűlés a gazdasági társaságok piacra lépésének gyorsítása, egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében módosította 2007 júniusában a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat. Az alábbiakban néhány jelentős változás kerül bemutatásra, amelyek – a 9. pont kivételével – 2007. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

A zománc az épületgépészetben

Török Gábor |  3845

Sokak előtt nem ismert, pedig minden nap találkoznak vele, hogy a zománc, legalábbis a klasszikus értelemben nem más, mint üveg. Vagyis a zománcozás nem más, mint üvegbevonat.

A komfort ára

Varga László |  2660

Ifjúkorom máig meghatározó élménye, amikor az egyik hasonlóan forró vagy talán még forróbb nyáron barátommal az ő falusi rokonuknál nyaraltunk. A városhoz szokott gyereknek új volt a falu. Naphosszat a Hortobágy nyújtotta élményeket kergettük. Délutánra, amikorra hazakeveredtünk, az udvari itatóvályúban való fürdés után a nagynéni lekezelte a kukorica levelei okozta sebeket, majd következett a vacsora – ami természetesen főtt ételt jelentett –, aztán fáradtan estünk ágynak.

Bürokrácia

|  2764

Az alábbi levelet azért tesszük közzé, mert rendkívül tipikus abból a szempontból, hogy egy magyar vállalkozónak – aki meg akar felelni a törvényeknek, tehát nem kontárról beszélünk – mennyi minden szakad a nyakába. A mai épületgépész kivitelező sajnos inkább jó könyvelő–jogász kell, hogy legyen, mint szakember.

Nemcsak praktikus, szép is lehet

Jónás Ágnes |  4181
1

Minden otthon elengedhetetlen, ám nem mindig kifejezetten szemet gyönyörködtető kellékei a különféle épületgépészeti berendezések, szerelvények. Egy nagy gonddal berendezett lakás összképét is elronthatják a falból előbukkanó csövek, egy oda nem illő fűtőtest, vagy a szabadon hagyott villany- és gázóra. Ám nem feltétlenül kell hagynunk, hogy ezek a berendezések elcsúfítsák lakókörnyezetünket. Hogy mi módon rejthetjük el őket, arról Németh Gábor lakberendezőt, az „Év Lakberendezője – 2006” pályázat 1. helyezett közönségdíjasát kérdeztük.

Zárt égésterű gázkonvektorok, 4-6 kW

|  2655

Zárt égésterű gázkonvektorok, 4-6 kW cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kb. 1800 W-os gyémántkoronás fúrógépek állvánnyal

|  2395

Kb. 1800 W-os gyémántkoronás fúrógépek állvánnyal cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Biogáz- és villamosenergia-termelés Schulwitzban

Dr. Barcsik József |  2975

Németország keleti tartományaiban is egyre dinamikusabban épülnek a biogáztelepek a nagy állattartó telepek trágyájára alapozva. Ezzel a technológiával a keletkező trágya korszerű kezelését is megoldják, és mellette villamos energiát termelnek, a technológia hulladékhőjével pedig további fosszilisenergia-megtakarítást érnek el.

Nemzeti megújuló stratégia

|  3069

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kiadta 2007. július 1-jén „Magyarország megújuló energiaforrás-felhasználás növelésének stratégiája” címet viselő iratát. Ez a dokumentum – hi- ába van minden oldal tetejére oda- biggyesztve, hogy „Munkapéldány – a Kormány álláspontját nem tükrözi” –, valószínűleg meghatározza a közeljövőben a megújulók helyzetét, támogatottságát hazánkban. Sorozatunkban ebből az iratból szemezgetünk.