Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2013. október

A Lukács gyógyfürdő

Fábián Attila |  3767

A Budapest gyógyfürdőit bemutató sorozatunk utolsó előtti részében a város egyik legnagyobb hírű fürdőjében, a Lukácsban jártunk.A József-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak is ismerték és hasznosították. A XII. században gyógyítással foglalkozó lovagrendek (1178-ban a johannita lovagok, később a máltai és rodoszi lovagrend) telepedtek le itt, akik a kolostoraik mellé fürdőt és kórházat is építettek.

Keressük a legrégebbi olvasóinkat!

|  2423

A hűség érték. A legtöbb szolgáltató és kereskedő ott hibázik, hogy nem becsüli meg igazán a régi vevőit, hanem mindig újakat hajszol. Mi nem követjük el ezt a hibát! A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap keresi azon olvasóit, akik a kezdetektől (2000) előfizetői, hogy elvihesse őket egy feledhetetlen jutalom-utazásra!Küldjön két fényképet magáról; az egyik egy 2000-es datálású, a másik idei legyen. Előnyt élveznek azok, akik valamilyen szakmai tevékenységet végeznek éppen a fotón.

Lesz-e rend a szén-monoxid-riasztók piacán?

|  3183

Az előző lapszámunkban megjelent, CO-érzékelők vizsgálatát bemutató cikkünk nagy közmédia-nyilvánosságot kapott. A kérdés, amire akkor nem tudtunk válaszolni, az volt, hogy miként választhatja ki a fogyasztó a jó minőségű berendezést. Mi ugyan nevesítettük a vizsgált készülékeket, de a közmédia – reklámokokból – nem. Azóta továbbítottuk az eredményeket a Fogyasztóvédelemnek, és kiderítettük, hogy a Belügyminisztérium rendeleteket alkot a témában. Véleményünk szerint még ez sem lesz elég.

Biomasszára alapozott távfűtőmű Gyömrőn

|  5255

A magyar energiapolitika programjába vette a megújuló energiaforrások fokozott mértékű felhasználását, kiaknázását. A tervek szerint 2020-ra 14,65%-ra kell emelni részarányukat a magyar energiahordozó-struktúrában. A megújuló energiaforrások hazai alkalmazásában az egyik legnagyobb lehetőséget a biomassza jelentheti. 2011-ben biomasszára alapozott távfűtőművet valósítottak meg Gyömrőn a Harmónia Idősek Falvának fűtésére és használati meleg vízzel történő ellátására.

A földgáz helye a világban

|  5041
1

A kőolaj és a szén után a földgáz a harmadik legfontosabb energiahordozó a világon. A gazdasági válság ellenére is a három energiahordozó kutatása nagy befektetésekkel tovább folyt, a készletek nőttek. Az Egyesült Államok célul tűzte ki az önellátást kőolajból és földgázból, ezért a palaolaj- és palagázkutatást, -kitermelést nagy erőkkel folytatta, és ezzel lökést adott a világ eddig szénhidrogénben szegénynek vélt országainak is a nem konvencionális készletek kutatásához.

Kondenzációs csúcstechnika kontra szilárdtüzelés

|  3246

Alig akad ma olyan ember, aki ne szeretne így vagy úgy, de csökkenteni a rezsijén. Erre csaknem mindenkinek megvan a maga receptje: csak a fűtésnél maradva például szeparálódni a lakótársaktól, szigetelni, alig vagy nem fűteni, fűteni bármivel, csak gázzal ne, vagy akár lopni a gázt... Aki azonban megteheti, a biztosra megy: a komplex, „hi-tech” épületgépészeti „arzenál” egy bizonyos szint felett már-már presztízskérdés.

A használati melegvíz-hőszivattyú, és létjogosultsága

|  6782
1 4 (1)

1981-ben, hatéves koromban voltam először Nyugat-Európában, akkor ez még nagy szó volt. Grazban, a szálláshelyünkön egy kis motelben láttam először használati melegvíz-hőszivattyút, bár akkor nem tudtam, hogy azt látom. Közel egy évtized kellett hozzá, mire rájöttem tanulmányaim során, hogy mit láttam. Egy „hűtőgép”, ami meleg vizet állít elő? Mi ez?

A magyar olaj és földgáz története VII.

|  4892
1

A második világháború Magyarországon is óriási rombolást végzett. A „felperzselt föld” taktikáját professzionális szinten művelő, visszavonuló németek sínfarkasai és robbantó technikusai a vasúthálózatok és ipari létesítmények nagy részét, a hidakat pedig teljesen elpusztították. Az amerikai tulajdonú, de kincstári kezelésben lévő zalai olajlétesítmények a németek visszatérésükbe vetett reményeinek köszönhették, hogy elkerülték a legradikálisabb megsemmisítést.

Ivóvíz-hálózatokba épített anyagok engedélyei

|  729

Rendkívüli a tervezői felelősség, hogy csak olyan terméket tervezzünk be, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Így nem fordulhat elő, hogy a terv szerint kivitelezett épület átadásakor patthelyzet álljon elő, mert hiányoznak az átvételhez szükséges papírok. Röviden összefoglalva szeretnénk tiszta képet kialakítani a témában az ivóvízzel érintkező termékek forgalomba hozatala és a beépítésükkel kapcsolatos - immáron több mint egy évtizede hatályban lévő – jogszabályi háttér és engedélyezési eljárás ismertetésével.

Kazánprojekt 2.0

|  2568
1 5 (1)

Közel két éve indította útjának a kormány kazánprogramját, amiről akkoriban hírt is adtunk. Idén tavaszra fejeződött be a harmadik ütem, az utolsó etapban több mint 500 település önkormányzatában cserélték le a gázkazánokat vegyes tüzelésű biomasszakazánokra, aprítékológépekre. A nyertes pályázók viszonylag elégedettek, de a cserékhez a legtöbb esetben nem társult sem nyílászárócsere, sem szigetelés felújítás – bár ez még mindig szimpatikusabb, mintha fordítva történt volna.

Termálvizek a Kárpát-medencében

|  6029

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet által rendezett konferencia a geotermikus energia felhasználásának lehetőségeit és nemzetközi vonatkozásait foglalta össze. Itt hangzottak el előadások a Transenergy projekt egyes szegmenseiről, melyek foglakoztak a térség földtani modelljeivel, a geotermikus energia hasznosításának jogszabályi környezetével, valamint a jelenlegi hévízhasznosítás helyzetével.

Horganyzott fitting és galvanizált menetes cső

|  5073

A Magyarországot sem kímélő gazdasági válság az eddigieknél is jobban előtérbe helyezte az épületek hálózatain keletkező hibaelhárítások, a megelőző karbantartások és a kor igényeinek megfelelő bővítések szakszerű, gyors és költséghatékony kivitelezését. Természetesen a beépített termékekkel szemben támasztott követelmények nagyon magasak. A könnyű szerelhetőség, a kiváló minőség, a hosszú élettartam vagy a jó ár-érték arány csak néhány a kívánalmak közül.

24 kW-os, bázis kategóriájú, zárt égésterű (nem kondenzációs) fali kombi gázkészülékek

|  4448

Októberi áttekintő táblázatunban a zárt égésterű fali kombi gázkészülékeket hasonlítottuk össze. A táblázat oszlopaira kattintva a billentyűzet jobbra-balra gombjaival kényelmesen irányíthatja a tartalmat.