Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. március

Építészeti-műszaki tervezési jogszabály-változások

Zöhls András |  4652

Elég ránézni a hatályosság időpontjára, hogy lássuk, az év kezdetén (az előző év végén) szép számú változás történt az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel foglalkozó, egymással természetesen szoros kapcsolatban levő jogszabályokban. Kigyűjtöttem a jelenleg érvényes változatokat (honlapunkon, a vgfszaklap.hu-n megtalálható), készítettem hozzá tartalomjegyzéket, talán legalább ez utóbbiakat érdemes átfutni.

Induljunk el a kályhától...

Gyergyay Csaba |  3329
1

A levegő természetrajzával összefüggésben a kéménnyel, az égési leve-gővel és a frisslevegő-bevezetéssel kapcsolatos tudnivalók szélesebb kibontásával, a szakmaiság szellemében arra próbálunk kísérletet tenni, hogy a kufárszemlélettel megtermékenyített, profitéhségtől összekuszált információk tengerében rendet vágjunk a szilárdtüzelés területén.

Azért a víz az úr – Mélygarázsok kereszttűzben

Szemán Róbert Fábián Attila |  5925

Felhőszakadáskor elöntötte a csatorna- és az esővíz egy mélygarázs -2. szintjét egy budapesti társasházban. A kár 15 millió forint volt, emiatt a biztosító pert indított a három épületgépész cég: a generálkivitelező, illetve két gépészkivitelező alvállalkozó ellen, de a szakértő megállapította, hogy a balesetet nem kivitelezési hiba, hanem a rossz tervezés okozta. Egy újabb érdekes történet a magyar építőipar hétköznapjaiból.

Hangvilla koncertterem – Veszprém

Tuczai Attila |  3823

A Veszprém Hangvilla és Koncertterem az 1970-es évek végén elkészült monolit vasbeton moziépületből lett kialakítva. A létesítmény az északnyugati, főútvonal felőli oldalról kapott egy teljesen új bejárati épületet. A 2013-as tervpályázat egyik díjazott munkáját mutatjuk be az alábbiakban.

Padló- és falfűtések vizsgálata

Hőkamerák az épületgépészetben II.

Koczka Péter |  4073
1 4 (1)

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

Leválás divatból

Veresegyházi Béla |  4417
1 4 (1)

Egy elektromos kolléga mesélte, amikor épp a világítótestekről beszélgettünk, hogy Magyarországon mindenki, minden önkormányzat, szervezet, hivatal, már amennyiben megteheti, azonnal lecseréli a (köz)világítását a legmodernebb technológiára, sokszor pár éven belül többször is. Ezzel szemben az – igaz, maximálisan hagyománytisztelő – briteknél ma is működnek 40-50 éves utcai lámpák, egész rendszerek. Vajon kinek van igaza?

2014. évi adóváltozások

Dr. Kises Éva |  3331

Cikkemben elsősorban a kis- és középvállalkozásokat közvetlenül vagy potenciálisan érintő, lényegesebb adóváltozásokat tekintem át.

Mivel fűtsünk?

Chiovini György |  3219
1 5 (1)

Ha elégedetlenek vagyunk lakásunk vagy házunk, egyéb épületünk fűtési költségével, keressük a csökkentés számunkra legjobbnak látszó megoldását. Célszerű a következő logikát követni. Először gondoljuk meg, valóban szükség van-e a fűtésre. Természetesen nem úgy általában, de ősszel és tavasszal reális a megfontolás, hogy már vagy még valóban indokolt-e fűteni.

Gáz csatlakozó vezetékek, berendezések felülvizsgálata

Blazsovszky László |  8680
1 5 (1)

Szinte nem múlik el hét, hogy a média – különösen a fűtési idényben – ne adna hírt a földgázzal ellátott felhasználási helyeken bekövetkezett mérgezésekről, gázrobbanásokról, halálesetekről. A továbbiakban terjedelmi okok miatt a teljesség igénye nélkül, kiemelten az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók sajátos problémáival foglalkozom.

Népi építészet modern technológiával

Fábián Attila |  6085
1

Dévényi Tamás építész tervei alapján, Sóskúton megépült ház nyerte a 2013-as Év háza díjat, amelyet hagyományosan az Építészet Világnapján, az Építészek Háza Kós Károly termében adnak át. Ezen az eseményen az Év háza díj mellett kiosztásra került még a Magyar Építész Kamara (MÉK) különdíja, melyet a Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva és Móser Balázs tervei alapján felépült szigligeti nyaraló kapott meg, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját egy Kővágószőlősön található hétvégi ház nyerte el, Borsos Ágnes és Bachman Zoltán tervezésében. Bemutatjuk a három házat és a hozzájuk tartozó épületgépészetet.

Vízvezetékek tervezési, szerelési kérdései, csőválasztás

Kaszab Gergely |  55 634
3 3 (1)

Az ivóvíz és HMV nyomóvezetékeket tervezők, szerelők a tapasztalat szerint három nagy csoportba sorolhatók. Vannak, akik a régi, jól bevált horganyzott acélcsövet tervezik vagy szerelik továbbra is. Egy másik nagy tábor a mindenhová (víz, fűtés) többrétegű csövet favorizálóké, akik nem csak az acélcsöves, de a „sütős” polipropilén technológiát is elavultnak tartják. A harmadik jelentős csoport, akik horganyzott acélt már ritkán használnak, a vízvezetékhez polipropilén csőrendszert alkalmaznak előszeretettel, míg a fűtést többrétegű csövekkel oldják meg. A most következő néhány gondolat mind a három csoportnak szól, tehát mindenkinek, aki vízvezetékrendszereket tervez vagy szerel.

A magyar olaj és földgáz története XI.

Dobai Gábor |  13 906
1 5 (1)

A magyar és a szovjet kormány megegyezése alapján a magyar kőolajipar összes szereplőjét a Magyar-Szovjet Olaj Rt. hatáskörébe vonták, ennek megfelelően az újonnan létrehozott öt nemzeti vállalatot 1952. október 1-i hatállyal a MASZOLAJ-ba olvasztották.

A propán kiszoríthatja az acetilénnel vágást

|  3463
1

Hegesztéshez, vágáshoz sokáig az acetilént tartották a legjobb megoldásnak, holott ennek a gáznak számos olyan tulajdonsága van, amely miatt nehézkes és veszélyes vele a munka. Egy nagyobb acetilénpalack ára meghaladja a 35 ezer forintot, de egy 10 kg töltetsúlyú palackért már 50 ezret kell fizetni, miközben a propán olcsóbb, és lényegesen jobb teljesítményt nyújt.

PP-R műanyag csőrendszerek

|  5721
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.