Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fürdővíz gyűjtés és hasznosítás

2014/9. lapszám | Fábián Attila |  8159 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A neves iF Design Award pályázaton nyert díjat a „Gris” névre hallgató magyar találmány Hannoverben. A spanyolul szürkét (szürkevizet) jelentő Gris lényege, hogy könnyen és egyszerűen összegyűjti a fürdővizet, amit utána szürkevízként újrahasznosíthatunk, például WC-öblítésre. A koncepcióról, a lehetőségekről és a piacképesség esélyeiről beszélgettünk a tervezővel.

Fürdővíz gyűjtés és újrahasznosítás

A találmányt Alberto Vasquez, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója fejlesztette ki, de nem ez az első munkája, amire felfigyelt a közvélemény, a sajtó és a designszakma – korábban például a harmadik világba tervezett Flow bambuszlámpája hozott elismerést a BraunPrize és a Koizumi Design Awards pályázatain. A mostani díjnyertes Gris lényege abban áll, hogy képes a fürdővíz 90 százalékát összegyűjteni, hogy azt később például a WC lehúzásához hasznosítsa. Így akár több tíz liter vizet válhatunk ki ugyanennyi szürkevízzel naponta.

Mesterséges víztározó

„Egyetemi kutatásnak indult – mondta Alberto Vasquez –, aminek keretében olyan, szegényebb rétegeknek próbáltam jó megoldást kitalálni, akiknek a komfortosabb és drágább megoldások nem érhetők el. Mivel félig kolumbiai vagyok, és sok időt töltöttem Kolumbiában, így az ottani állapotok is inspiráltak. Bár Magyarország (egyelőre) bővelkedik édesvízben, ez nem mondható el a dél-amerikai országok közül például Kolumbiáról, ahol két évszak van, egy nedvesebb és egy szárazabb. A nyár iszonyatosan meleg, és az ottani vízköltségek az itthoni fűtésköltségekkel vetekszenek. Sokszor úgy oldják meg a spórolást, hogy fürdés, illetve zuhanyzás közben betesznek maguk mellé egy vödröt, és abba gyűjtik a vizet. Innen is jött az ötlet.”

 

Arra gondolt, hogy oda egy nagyon fapados rendszert kellene készíteni. A korszerűtlen felhasználási módok miatt óriási a pazarlás – 8-10 liter tisztított víz is lemegy a WC lehúzásakor. „Ennek megfelelően valamiféle mesterséges víztározóra gondoltunk” – tette hozzá. A szürkevíz-problémára megoldások minimum a negyvenes évek óta léteznek Alberto szerint, melyek mindegyike profi, jól végiggondolt, ennek ellenére mégsem terjedtek el, nem érték el az ingerküszöböt vagy a kritikus tömeget.

Régi probléma újratervezve

A Gris négy darab 10 literes, négyzet alakú tárolórekeszből álló tartály, amin zuhanyzás közben állnak a felhasználók. Van egy lejtése, a lejtésnél pedig kialakítottak egy-egy nyílást, ahova a zuhanyvíz be tud csordogálni a lefolyó helyett. Ez alkalmas lehet majd a WC-öblítésére, takarításra, vagy – megfelelő tusfürdő használata esetén – akár viráglocsolásra is. Mivel ez nagyjából negyven liter vizet jelent, így sarkalatos pontot jelentett a szétszerelhetőség megoldása, különösen a mozgatás miatt, mert egy ilyen rekesz nagyjából 10 kilót is nyomhat. A Gris konkáv kialakításnak köszönhetően a szürkevíz 90 százalékát is képes összegyűjteni, az érdesített felülete pedig alkalmas a zuhanyzásra, nem esik hanyatt, aki használja. A találmány szempontjából fontos, hogy nem bonyolítja túl a használó életét, nem kell beépíteni, nem méregdrága az előállítási költsége, ezért nagy valószínűséggel könnyebben el tud terjedni majd a lakosság körében a tervező szerint. Albertót motiválják az ökológiai szempontok, de igyekszik nem ezzel érvelni, mert a legtöbb embernek ez túlságosan távoli, absztrakt. „Mindig megpróbálom a pozitív ökológiai hatásokat mellékhatásként beépíteni, és főproblémának kézzelfoghatóbb dolgot választani. A víz esetében ez a gazdaságosság.” Alberto Vasquez a VGF-nek elmondta, hogy nagyjából 5000 forintos piaci árral számol, de egyelőre még csak a prototípusnál tartanak.

Nincs értelme ezt az ötletet lopni

Kíváncsi voltam, hogy levédeti-e ötletét, amire meglepő választ kaptam. Mint mondta, ezzel a kérdéssel gyakran találkozott, és az elmúlt három év során megfigyelt egy érdekes „természeti” törvényt: az ellophatóság azért nem akkora probléma, mivel egy termék bevezetése sok olyan kockázattal és költséggel jár, hogy igazán azt érdemes ellopni, ami már kipróbált. „Ha valaki elég bátor ahhoz, hogy a Gris-t ellopja most, koncepció-szinten, hogy elkezdje fejleszteni, és vállalja az összes kockázatot, én megemelem előtte a kalapomat. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb, ha felveszik velünk a kapcsolatot, és fizetnek egy, a teljes beruházásra nézve elenyésző licenszdíjat.”

Ősszel lép piacra

Most többen dolgoznak az első tényleges prototípuson, amit már lehet tesztelni, így sok használatbeli és konstrukciós kérdésre pontosabb választ kaphat a team, akik főleg hipotézisekkel dolgoztak eddig. Használatbeli és konstrukciós kérdésekből pedig nincs hiány. Minket is az érdekelt, hogyan lehet ezt tisztítani, kiöblíteni, miképp lehet betenni egy nem négyzet alaprajzú zuhanytálcákba. Vagy mi van mondjuk a fürdőkádból átalakított zuhanyzókkal? A tervező szerint ez alapvetően egy nagyon egyszerű termék, amit folyamatosan finomítanak. Lehet például, hogy a mostani cellás felépítés teljesen elhagyható, így fröccsöntés helyett palackfújással is elő lehet majd állítani. Alberto több forgatókönyvet is el tud képzelni a jövőben. Van tapasztalata kész tervek licenszelésében, és ezt reálisabbnak tartaná, hiszen itt olyan infrastruktúrára van szükség, amekkora vállalkozást még nem szeretnének felépíteni.

Épületgépész és vízzel foglalkozó forrásaink szerint is jó ötlet a Gris, de találmány tisztán tartása és különböző szűrőkkel való ellátása sarkalatos kérdése lehet a projekt sikerének.