Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. június

Égéslevegő- és égéstermék-vezető szerkezetekről

Fazakas Miklós |  3295

Kezdjük a legfontosabbal, az akciótervvel, mert ez mindenkit érdekel és érint: Mit célszerű tenniük a gázkészülék-szervizeknek a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó törvénytervezet és az MBSZ várható változásaira való tekintettel, és mit érdemes megkövetelni az állampolgároknak a gázkészülék-szerviztől? A miértekről csak ezt követően beszéljünk.

Az Ökodizájn Irányelv (ErP) hatásai

Endrődy Eszter |  3354

Az elmúlt években a fűtés szakértői és a végfelhasználók is hozzászoktak a tényhez, hogy a kondenzációs kazánok 100% feletti hatékonysággal rendelkeznek. Most az Ökodizájn Irányelv az energiát használó és az energiával kapcsolatos termékekre továbbviszi a hatékonysági mítoszt: a jövőben a kondenzációs kazánok maximum 93%-os hatékonyságot érhetnek el.

Vegyes tüzelés biztonság nélkül

Ligeti László, épületgépész mérnök, víz-, gáz-, központifűtés-szerelő mester, energetikai szakértő |  5910
1

Történetünk egy pécsi lakás központi fűtésének magánúton megrendelt felülvizsgálatáról szól. Ami érdekes, hogy az épületgépészek számára nyilvánvaló dolgok mennyire az újdonság erejével hatnak a felhasználókra. Nem ártana talán az iskolában a háztartástan tantárgyon belül néhány gépész vendégelőadót is hívni…

Szabályozás

|  3930
1 5 (1)

A talán legnagyobb érdeklődést keltő kérdésünk az e-gépész.hu-n a következő volt: „Egy korrekt, igényesen kialakított (tervezett), de laikus tulajdonos által menedzselt családi ház esetében kinek a feladata a megfelelő vezérléstechnika, épületautomatika, illetve a hidraulikus be-szabályozás megoldása a tervezés, illetve kivitelezés időszakában?” Erre válaszoltak tervező, kereskedő és kivitelező kollégák.

Épületgépészeti berendezések és az elavulás

Cséki István |  3359
1

Miért működött egy régi ÉTI kazán 40 évig, és miért működnek a maiak maximum 10-ig? Megéri a hatékonyság és „eldobhatóság” együtt? Kérdéseket kaptam, hogy próbáljak meg válaszolni rájuk.

Épített örökségünk megóvása az épületgépész szemével

Lantos Tivadar |  2675
1 5 (1)

A műemléki felújítások felelősségteljes hozzáállást követelnek meg. A szakszerűség alapfeltétele annak, hogy megóvjuk épített örökségünket. Nézzük meg, hogyan zajlik épületgépészeti szempontból a kivitelezés egy fokozottan védett munkaterületen.

Egy nem létező hőfokszabályozó esete

|  2002

Történetünk több mint tíz éve esett meg egy fővárosi kórházban, ahol az elavult gépészeti rendszer miatt életét vesztette egy idős asszony. Az ügy akkor csak kisebb port kavart, még úgy is, hogy tévériport is készült róla.

Műanyagcsövek az ipari, technológiai rendszerekben

Lantos Tivadar |  2504

A műanyagcsövek egyre nagyobb szerephez jutnak az ipari alkalmazásokban is, mert számos tulajdonságuk kedvezőbb, mint az acélvezetékekéi. Előfeszített technológiával szerelve a PE-Xa alapanyagú műanyagcsövek üzemi körülmények között kisebb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal élettartamuk, egyéb paramétereik javulnak. A VGF a különböző csőszerelési technikáknak járt utána.

Hogyan ne szereljük be a szivattyúindító elektronikát?

Hordós László Gergely |  3168
1 5 (1)

A múlt héten az egyik kollégánk hozott egy általa kiszerelt szivattyúvezérlő elektronikát, amely a helytelen beszerelés következtében tönkrement. Mellékelt számunkra két tanulságos fényképet is okulásképpen, amely – mint egy állatorvosi ló – minden hibát megmutat, amelyet egy ilyen beszerelésnél csak elkövethet a telepítő. Nagyon kell vigyázni, ha automata öntözőrendszert telepítünk!

Gondolatok az aktív hőszigetelésről

Kardos Ferenc |  2636

Dr. Várfalvi János bevezetőjének egyik mondatára lettem figyelmes: „...a közös ismeretanyag hiányában a felek csak elbeszélnének egymás mellett”. Igen, a hatoldalas cikk kétszeri elolvasása után valószínűleg ez a mondat lehetne az összefoglaló kulcsmondata.

Wellness-re, magyar, de nem mindegy, hogyan!

Lantos Tivadar Bokor András |  3274
1 5 (1)

Épülnek az uszodák, a gyógyfürdők, de sajnos nem minden esetben megfelelő színvonalon. Soron következő tanulságos történetünk ezúttal a légkezelés hibájára mutat rá. A szakszerűtlen munka jelen esetben több százmillió forint kárt okozott.

A miskolci mustra

Lantos Tivadar |  9727

Ezúttal Miskolcon kerestük fel az épületgépészettel foglalkozó szakkereskedéseket. Egy (anno) ipari nagyvárosban talán nem meglepő, hogy a boltok zöme kifogástalan szakmaisággal válaszolt érdeklődésünkre. A legnagyobb üzletben azonban „rezgett a léc”.

Azért a (fűtő)víz az úr!

Fördős Norbert |  2552

Amikor Petőfi Sándor 1848 márciusában megjelentette „Föltámadott a tenger” című költeményét, még nem sejthette, mennyire helytálló a fűtéstechnikára (is) ez az abszolút mértékben igaz kijelentés. Akkoriban ugyanis még ismeretlen fogalom volt a központi fűtés, a kondenzációs technika, illetve a vízkezelés témaköre…

A Makói-árok

Dobai Gábor |  21 488
2 4 (2)

A hazai földgázkitermelés aranykora 1990-ben véget ért, ezt követően a termelés mennyisége gyorsan csökkent. Kimerülőben lévő, amúgy sem bőséges szénhidrogén-készleteink kényszerítő körülményei között különösen fontosak azok a kutatások, amelyeket 2008-ban végeztek, és földgáz tekintetében jelentős eredményt hoztak.

Faelgázosító kazánok

|  10 452

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat