VGF szaklap

Kéménykonferenciát rendez a VGF Képzési Központ

Hírek |

Az új jogszabály alapján megszűnik a kötelező kéményseprő felülvizsgálat és átalakul a piac. Az aktuális jogszabályi környezetben fontos, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, jogköreinkkel. A VGF Képzési Központ konferenciája ebben nyújt tájékoztatást az érintett piaci szereplők részére.

Január 1-től megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat

Hírek |

Év elejétől leállt a földgázszolgáltatás területén a műszaki biztonsági felülvizsgálat a Könnyű közmű programban, és az elosztótársaság ehelyett a valós veszélyt jelentő gázszivárgást fogja ingyen vizsgálni. Mindez Bartal Tamás helyettes államtitkártól hangzott el egy fővárosi sajtótájékoztatón.

Vajon mikor érkezik a kéményseprő?

Hírek |

Idén január 1-jétől változtak a kéményseprés szabályai, melynek eredményeképp az egylakásos ingatlanokba előzetes egyeztetés után, a társasházakba és a lakószövetkezeti lakóépületekbe pedig előre elkészített ütemterv alapján mennek a kéményseprők.

Ma még gőzhengerként pörög az építőipar – 2020-ig tart a jó világ?

Hírek |

Az építőipar évről-évre rekordokat dönt, és felvetődik a kérdés, meddig tart a lendület. Gazdasági szakértők 2020-ra visszaesést jósolnak. Biztos azonban az elkövetkezendő két-három év töretlen lendülete.

Sok magyar még mindig nem tud megfelelően fűteni

Hírek |

Télen a magyar lakosság jelentős részénél hideg van, vagy az ideálisnál alacsonyabb hőmérséklet uralkodik a lakásban, mert nincs pénzük fűteni, vagy elhanyagolt állapotban van a fűtési rendszer.

Hírek |

Pontosabban a természet maga gondoskodott róla, hogy ne égjen tovább, ugyanis a mélyből feltörő víz sietett a tűzoltók segítségére. Mégis elképzelhető, hogy újra meg kell majd gyújtani a feltörő földgázt

Üllő és verő között a kéményellenőrzés

Hírek |

Az államelnök nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt, melyet a parlament előzetesen elfogadott. A szakma üdvözli a döntést, mert az égéstermék elvezetők vizsgálata életeket menthet, annak hiánya pedig növelheti a CO mérgezések számát Magyarországon.

TÁMOGATOTT CIKK

Környezetbarát hűtés és fűtés egyetlen rendszerrel, költséghatékonyan

Megérkezett az új, még energiatakarékosabb LG Therma V levegő-víz hőszivattyús rendszer

Hírek |

Az LG számos ponton megújította Therma V Split levegő-víz hőszivattyús rendszerét, amely amellett, hogy az elődmodellhez képest még nagyobb COP-értékre, azaz energiatakarékosabb működésre képes, hibatároló funkcióval könnyíti meg a karbantartást, a családiház- és lakástulajdonosokat pedig még egyszerűbb használattal és a beltéri egység vonzóbb formatervével győzi meg.

Újabb hatalmas EU-pályázat jön

Hírek |

Elindult a társadalmi egyeztetése egy 35 milliárd forintos felhívásnak, amely a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását támogatja majd jövő februártól. A pályázat vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyből például napelemes rendszer is telepíthető. Ezen kívül egy 52,5 milliárd forintos keretösszegű vállalkozói energiahatékonysági pályázat is megjelenik majd január közepén.

Hírek |

A zajos klíma télen-nyáron sok kellemetlenséget okoz. Társasházi lakásokban nemcsak a felhasználónak, de sok esetben a lakótársaknak is álmatlan éjszakákat okoznak. Mit tehetnek a gyártók, és mit tehet a felhasználó, hogy csökkenjen a zajszint?

Felülvilágítók az épületgépészeti gyakorlatban

Hírek |

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el, melyek: a bevilágítás, a hő- és füstelvezetés, és a szellőztetés. Mindhárom egyformán fontos kellene, hogy legyen, ezzel szemben a költségminimalizálásnak köszönhetően a hazai gyakorlatban csak a hő- és füstelvezetés kap megfelelő hangsúlyt.

15 éves az épületgépész múzeum

Hírek |

Az Épületgépész Múzeum idén ünnepli fennállásának 15. esztendejét. Hivatása művészetté emelni egy szakmát, amely a bádogossággal kezdődött valaha, és a vízvezeték szerelésen keresztül jutott el az épületgépész tervező mérnökökig, nemzetközi gyártókig. Ennek a folyamatnak a termékeit, szerszámait, a szakma szereplőinek életét hivatott bemutatni a dr. Chappon Miklós által alapított múzeum.

Fagyálló hőátadó folyadékok

Hírek |

A fagyálló hőátadó folyadékokat ma már meglehetősen széles körben használják az épületgépész gyakorlatban. Akár hűtőszerkezetekről, hőszivattyúkról akár napkollektorokról, talaj kollektorokról legyen szó, a minőségi, a megbízható hőátadó folyadékok használata elengedhetetlen. A fagyálló tulajdonság a legfőbb, de nem mellékes a folyadékok élettani és egyéb kémiai hatása sem.

A csapatmunkában hiszek

Gyurkovics Zoltán az MMK Épületgépészeti tagozat új elnöke

Hírek |

Szeptember 29-én, pénteken a Lurdy Házban megrendezett Épületgépészeti Tervezői Konferencia keretei között küldöttgyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, amely a korábban megüresedő vezetői székbe Gyurkovics Zoltánt választotta elnöknek.

Digitális Közmű a jövő

Hírek |

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia és szakkiállítás köszöntő beszédében Csiba Péter az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a jövőben nem árverseny, hanem innovációs verseny kezdődik, ahol a gáz és áramszolgáltatók a fejlesztésekben és egyedi megoldásokban fognak versenyezni a fogyasztókért. Ezt erősített meg Kóbor György a Nemzeti Közmű elnök-vezérigazgatója, aki a Digitális Közmű eszméjében elsősorban az informatikai fejlesztésekben és a gázszektor folyamatinak digitalizációjában látja a jövőt.

Gázszemle a fővárosban

Folyamatosan megújuló hálózat Budapesten

Hírek |

Az olyan fővárosi társasházaknál, amelyek a gázkivitelező cégektől ajánlatot kérnek, vagy felülvizsgálatot rendelnek meg, a szakemberek nemegyszer lesújtó állapotokat tapasztalnak a helyszíni szemlék során. Sajnos a lakóközösségek többsége nem fordít kellő figyelmet épületeik közműveinek rendszeres karbantartására, felújítására.

TÁMOGATOTT CIKK

A HAJDU Zrt. az épületgépészetben

Hírek |

Legtöbbünknek a HAJDU hallatán az „elpusztíthatatlan” Energomat automata mosógép jut eszébe, melyből még a gyártás után negyven évvel is találhatunk működőképes darabot. A HAJDU Zrt. napjainkban már épületgépészeti berendezések gyártásával foglalkozik. A termékpaletta oly annyira széles, hogy egy hőközpont fő berendezései is kiválaszthatók a HAJDU kínálatából.

„A” kategória a konvektoroknál

Hírek |

Az „A” osztályú konvektorok elsősorban a káros anyag kibocsájtás és szabályozás terén javultak. A hatásfokuk eddig is jó volt, azonban ezen a területen is mutatkozik további javulás. Nézzük át, milyen elvárásoknak kell megfelelni jövő év elejétől.

Elejét kell venni a meghibásodásnak

Hírek |

A fűtési rendszer megfelelő áttisztítása elengedhetetlen az üzembe helyezés előtt. Számos problémát előzhet meg a gondos eljárás, többek között a hőcserélők lyukadását, a kazán tönkremenetelét, a rendszer dugulását. Szaklapunk a gyakorlat ismerőjét, Németh Andrást kérdezte a témában, aki saját maga készítette berendezéssel végzi több éve sikeresen a fűtési rendszerek átmosását.

Hírek |

Az országgyűlés 2017. október 17.-i döntése értelmében, megszűnik a családi házak évente, illetve kétévente szükséges kéményellenőrzésének kötelező jellege. A döntés indoklásaként a családokat súlytó adminisztrációs és időbeli leterheltséget említik, míg a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba szerint, a döntés láncreakciót fog elindítani.

Hírek |

Ha szeretne azonnal értesülni a víz, gáz, fűtésszerelő, a hűtős, klímás, légtechnikás szakmát érintő hírekről, újdonságokról, kattintson a kis harang ikonra honlapunkon, a jobb alsó sarokban!