VGF szaklap

Törlesztettünk

Törlesztettünk

Adósságot törleszteni jó. Régi adósságot még jobb, így vagyunk ezzel a honlapunkkal kapcsolatban is. Jó ideje érezhető volt: korszerűsíteni kell, hogy Ön, kedves Olvasó, bármilyen eszközről könnyen, zökkenőmentesen használhassa online felületeinket.

Sürgős: az iskolák légellátása

Sürgős: az iskolák légellátása

Az oktatás általános és szűkebb, szakterületekre (például épületgépészet) bontható válságáról sokan, sok helyen írnak. Sok vélt vagy valós ok felszínre került, most mi még egyet hozzáteszünk: az elégtelen légellátást, ami koncentráció- és teljesítményromboló.

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

Top 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

Örülünk, ha egy cikk magas olvasottságot produkál. Annak még inkább, ha sok írás kiemelkedő számú kattintást ér el. A következőkben a 2016-os évad tíz legolvasottabb cikkét idézzük fel.

Nagy sikert hozott az első VGF Épületgépész Forma-1

Nagy sikert hozott az első VGF Épületgépész Forma-1

A 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által műanyagcső-gyártó cégek anyagaiból készített három- és négykerekű járgányok kiváló versenyt produkáltak az Épületgépészek Napján. Mindez remek promóciója volt az Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztalnak. Képekkel, videóval illusztrált cikkünk itt olvasható.

Tudja-e, hogy jött létre a kőolaj és a földgáz?

Tudja-e, hogy jött létre a kőolaj és a földgáz?

A közismert elmélet szerint a szénhidrogének, a kőolaj és a földgáz szerves anyagokból alakultak ki, miután azok lesüllyedtek, és extrém nyomás és magas hőmérséklet hatására évmilliók alatt alakultak át. De van egy másik, ún. szervetlen elmélet is, amely mellett legalább annyi érv szól, mint a szerves mellett.

Félreértelmezett fatüzelés

Míg a fatüzelés reneszánszát éli, addig sajnos nagyon kevesen tudják, hogy hogyan is kell tüzelni, legyen szó faminőségről (már ha nem autógumit vagy háztartási szemetet égetnek, azaz itt a normál felhasználókról beszélünk) vagy légellátásról. Így bizony történnek balesetek.

Van azonnali megoldás a szakemberhiányra?

Van azonnali megoldás a szakemberhiányra?

A víz-, gáz-, fűtés- és klímaszerelő-hiány megoldása ugye kézenfekvő: képezzünk több és jobb épületgépész szakmunkást. De ez még szilárd kormányzati szándék és sok pénz mellett is évekbe telhet. Mi az, amit rögtön meg lehet tenni?

Észbekapott a politika?

Észbekapott a politika?

Talán legalább egy része, azaz áttörte az ingerküszöböt a kazánok ügye, ezt bizonyítja két országgyűlési képviselő önálló indítványa a Parlamentben a kémény- és kazáncsere, valamint a szén-monoxid-vészjelző beszerzésének támogatásáról.

Még mindig téma az ionkazán!

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának november 2-ai adása egy ionkazán-vásárló kálváriájával foglalkozott, aki megvett egy berendezést, ám még a beüzemelés előtt értesült a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozatáról.

Milyen a jó szerelő?

Milyen a jó szerelő?

Azt mondanánk: a jó szerelő az, aki jól szerel. Pedig ennél sokkal összetettebb a kérdés. A kivitelező legyen kommunikatív, érdeklődő, legyen benne információéhség, és azt akarja is továbbadni! Lássuk mindezt kicsit bővebben.

A VGF Szakiskolai Kerekasztal gondolatai

A VGF Szakiskolai Kerekasztal gondolatai

December 2-án, az Épületgépészek Napja rendezvénysorozat keretében lezajlott a VGF Szakiskolai Kerekasztal első ülése, konferenciája, problémaismertetéssel, javaslatokkal. Az előadások itt letölthetők, az eredmények összegzése és a továbblépés iránya januárra várható.

Mivel kezeljük a fűtési rendszer vizét?

A történet ott kezdődött, hogy csöpögni kezdett egy kazán, amelyet előzőleg tisztességesen átmostak (az egész rendszert), majd inhibitorral kezelték, beállították a pH-t, azaz a kivitelező mindent megtett, amit mai tudásunk szerint elvárhattak tőle. A gyártó képviselője ezek után arról tájékoztatta a kollégát, hogy az adott típusnál tilos inhibitort alkalmazni. Utánajártunk, hogy hol mi az ildomos.

Állami támogatás kell a kazáncserére!

Állami támogatás kell a kazáncserére!

Szaklapunkat folyamatosan keresik a július 1-jei határnappal kapcsolatban, amikortól csak kondenzációs kazánt lehet felszerelni. A lakosság és a közmédia indokolatlan kényszerről beszél, az Európai Uniót és a gázkészülékes lobbit kárhoztatja, amikor szembesül azzal, hogy a régi módi szerinti 150 ezer forintos költség helyett fél-egymillió forinttal kell számolnia. Szerintünk állami támogatás kellene a kazáncserére.

Az épületgépészeti szakoktatás hibalistája

A VGF szaklap július-augusztusi számában több mint 10 szakképző intézmény vezetői, oktatói fejtették ki véleményüket a szakoktatás helyzetéről, kilátásairól. Most e hozzászólásokat súlyoztuk, összegeztük, és pontokba foglaltuk.

ErP: a tájékoztatás nem jog, hanem kötelezettség

Ismert mindenki előtt, hogy 2016. július 1-jétől 30 kW-ig lényegében csak a kondenzációs kazánok felelnek meg a hatásfok-követelményeknek, nyílt égésterű készüléket csak kivételesen, gyűjtőkéményes épületben lehet beépíteni. E célra az egyes gyártók 1-1 típust még gyárthatnak, a kereskedők pedig forgalmazhatják ezeket. Viszont információink szerint július 1. óta is boldog-boldogtalan vásárolhat, és vásárol is nyílt égésterű gázkészüléket, mert a kereskedőknek (szerintük) nincs kötelezettségük arra, hogy ne adhassák el azt bárkinek.

Mennyire veszélyes ránk a kazánunk?

Július 1-től csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni az eddigi nyílt égésterű (és turbós) készülékek helyett, a szabályozás szerint. Ezt egyrészt a hatékonyság indokolja, másrészt a CO-mérgezés veszélyének kiküszöbölése. De mennyire aggódjanak azok, akik csak évek múlva cserélik le a nyílt égésterű készüléküket?

Ráköthető a kondenzációs kazán a turbós gyűjtőkéményre?

Az egyik független kéménygyártó vizsgálatai szerint igen – természetesen megfelelő méretezés, számítások után. Ez megoldást jelenthetne több tízezer társasház problémájára.

Blog

Nem legenda a feketecsere

Nem legenda a feketecsere

Tavaly egy épületgépész szakemberrel beszélgettünk, aki a fűtési szezon előtti tapasztalatait osztotta meg velünk. Talán ma is aktuális...

Események

febr.
22

Tűzvédelmi szakvizsga

A szakemberek távoktatásos képzés keretén belül végezhetik el a bizonyítványuk ötévente kötelező megújításához szükséges tűzvédelmi szakvizsgát, immár 8 foglalkozási ágban.

febr.
23
febr.
24

Pollack Expo, Pécs

Egyetemi építőipari, épületgépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi kiállítás és konferencia.

márc.
3

Arcképes gázszerelői igazolvány érvényességének meghosszabbítása

Ha az Ön arcképes gázszerelői igazolványának érvényessége rövidesen lejár, ajánljuk figyelmébe továbbképzésünket, melyen eleget tehet az igazolvány 5 évente kötelező megújításának, érvényesítésének.

márc.
7
márc.
9

XXIV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum, Esztergom

Nemzetközi és szakhatósági előadások, innovációs és start up blokk, gázkörkép a földgáz- és az LNG piac aktualitásaival, a hazai biogáztermelés helyzete, elektromos autók stb.

ápr.
5
ápr.
9

Hungarotherm, Budapest

9. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás. Az épületgépészet legjelentősebb seregszemléje a CONSTRUMA otthonteremtési csokor részeként várja a kiállítókat és a látogatókat.

Facebook

Olvasta már?

Címkék