Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szén-monoxid: újabb és újabb mérgezéses esetek

2017. december 14. | Kósa Krisztina |  3945 |

Szén-monoxid: újabb és újabb mérgezéses esetek

Csendes gyilkos – így is szokták emlegetni a címben említett szén-monoxidot, hiszen színtelen és szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai (szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

Legutóbb 43 általános iskolást vittek kórházba a hajdú-bihari Komádiból, ahol három nyílt égésterű gázkazán biztosította a meleget. Az elavult tüzelőberendezések kaszkád rendszerben működtek. Az épületrészt - ahol a készülékek vannak - lezárták, a tanórákat a helyi művelődési házban tartják meg. Várhatóan január elején cserélik ki a rossz gázkészüléket. Sajnos csak akkor veszik elég komolyan az illetékesek a szakemberek figyelmeztetéseit, ha megtörténik a tragédia. A múlt hónapban Pesterzsébeten már halálos áldozata is volt a szén-monoxidnak.

Ezen kívül számtalan olyan esettel találkozhattunk a fővárosban és azon kívül is az idei év során, amely arról szólt, hogy hányan és milyen körülmények közt kaptak szén-monoxid-mérgezést. Szomorú és egyben meglepő is, hiszen alapvető óvintézkedésekkel és némi odafigyeléssel mindez megelőzhető lett volna. Elég, ha csak a következőket elolvassuk: öt ember egy budapesti szórakozóhelyről, egy egész család Lentiből, vagy öt vendég egy debreceni fodrászatból (és akkor a lista nyilván nem teljes). 2016 októbere és 2017 tavasza között egész pontosan 28 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid.

Természetesen a legtöbben azt gondolják, hogy a szén-monoxid-mérgezések jellemzően a téli, fűtési időszakban történnek, ellenben nyáron is akad rá precedens, hiszen a háztartások többségében a melegebb évszakokban is használatban vannak a gázkazánok vagy a gázüzemű átfolyós vízmelegítők, ugyanis általában ezekkel a készülékekkel történik a meleg víz előállítása. A nyári melegben automatikusan lecsökkenhet a kémény huzatértéke, így fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy szén-monoxid-visszaáramlás történik. Visszaáramláshoz vezethet egy elöregedett vagy karbantartatlan gázkészülék, vagy azok a háztartási eszközök is, melyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat (szagelszívók, ventillátorok, szárítógép). A másik veszélyforrást a gépjárművek zárt térben (garázs, mélygarázs, alagút) történő üzemeltetése jelenti, de az ebből fakadó mérgezések száma elenyésző a kazánokkal kapcsolatosakéhoz képest.

És akkor mindehhez tegyük hozzá, hogy október végén végleg eldőlt, hogy 2018. január 1-jétől eltörlik a családi házak kötelező kéményellenőrzését. Az innentől kezdve önkéntes megrendelésen alapuló kéményseprő-szolgáltatás a biztonság drasztikus csökkenését jelentheti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti, ugyanis nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A szén-monoxid természetes módon van jelen a környezetünkben, szó szerint észre sem vesszük. A vérben normál esetben 0,8 százalékos arányban mutatható ki, ellenben a dohányosok vérében ennél jóval nagyobb mennyiségben, akár 8-10 százalékban is jelen lehet. Probléma akkor van, ha ez a szám 11-12 százalék fölé emelkedik, ugyanis a mérgezés ekkor már atípusos tüneteket okoz – ilyen a fejfájás és a hányinger. Amennyiben tovább emelkedik, már súlyosabb idegrendszeri tünetek vagy mellkasi fájdalmak is jelentkezhetnek, 30 százalék fölött pedig már jellemző az eszméletvesztés és a görcsroham. Elenyésző az, amikor valaki magán érzékel gyanús tüneteket, és emiatt fordul orvoshoz, jellemzően kívülálló személyek értesítik a mentőket vagy a tűzoltókat.

KazánSzénmonoxid