Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Grevak visszazáró bűzzár

2019. október 28. | Papp Tibor |  9674 |

Grevak visszazáró bűzzár

Pontosan nem ismert, ki és mikor alkalmazott először bűzzárat. Van, aki egy amerikai, Thomas Crapper nevéhez kapcsolja, vannak olyan vélemények, melyek a vízöblítéses vécé 1778-as feltalálásának idejére teszik megalkotását, annak hozadékaként említik. Mindenesetre a vízbűzzárat valaki feltalálta, és azóta töretlenül alkalmazzuk, fejlesztjük mindenféle formában.

A sokemeletes, magas épületek megjelenésével új kihívásokkal találták szembe magukat az építészek, például, a szennyvízelvezetőkben időszakosan fellépő vákuum képes volt kiszippantani a bűzzárak vízdugóit. Ennek kiküszöbölésére sok megoldás született, melyek egyike a Greenwood and Hughes cégnél, Grevak márkanéven forgalomba hozott visszazáró vízbűzzár volt.

Grevak visszazáró bűzzár

Működése: a szennyvízelvezetőben keletkező szívóhatás nem tudja kiszippantani a vízdugót, az átkötő szakasz biztosítja a levegőáramlást (B). Amint a légnyomás kiegyenlítődik, visszaáll a korábbi állapot (A).

A megoldás egyik előnye az volt, hogy gyakorlottabb szerelők is el tudták készíteni, egy hagyományos csőszifon kisebb módosításával és egy utólag forrasztott kiegészítéssel.

Visszazáró bűzzár ólomcsövekből

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BűzzárSzakmatörténetTörténelem