Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Grevak visszazáró bűzzár

2019. október 28. | Papp Tibor |  1455 |

Grevak visszazáró bűzzár

Pontosan nem ismert, ki és mikor alkalmazott először bűzzárat. Van, aki egy amerikai, Thomas Crapper nevéhez kapcsolja, vannak olyan vélemények, melyek a vízöblítéses vécé 1778-as feltalálásának idejére teszik megalkotását, annak hozadékaként említik. Mindenesetre a vízbűzzárat valaki feltalálta, és azóta töretlenül alkalmazzuk, fejlesztjük mindenféle formában.

A sokemeletes, magas épületek megjelenésével új kihívásokkal találták szembe magukat az építészek, például, a szennyvízelvezetőkben időszakosan fellépő vákuum képes volt kiszippantani a bűzzárak vízdugóit. Ennek kiküszöbölésére sok megoldás született, melyek egyike a Greenwood and Hughes cégnél, Grevak márkanéven forgalomba hozott visszazáró vízbűzzár volt.

Grevak visszazáró bűzzár

Működése: a szennyvízelvezetőben keletkező szívóhatás nem tudja kiszippantani a vízdugót, az átkötő szakasz biztosítja a levegőáramlást (B). Amint a légnyomás kiegyenlítődik, visszaáll a korábbi állapot (A).

A megoldás egyik előnye az volt, hogy gyakorlottabb szerelők is el tudták készíteni, egy hagyományos csőszifon kisebb módosításával és egy utólag forrasztott kiegészítéssel.

Visszazáró bűzzár ólomcsövekből

BűzzárSzakmatörténetTörténelem