Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Inkább a csempe menjen, mint hogy az ólomcső maradjon!

Inkább a csempe menjen, mint hogy az ólomcső maradjon!

Lapunk cikksorozatban igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt jelentenek a vízfogyasztók számára az ólomból készült strangok és leágazó vezetékek. A végső megoldás ezek cseréje, ami technikailag nem bonyolult, de esetenként sziszifuszi munka. Vegyük most sorra az ólomcsövek kiváltásának menetét, és az esetleges buktatókat, amelyek leggyakrabban a lakók ellenállása miatt jelentkeznek.

Kezdjük a csövekkel a felújítást!

Kezdjük a csövekkel a felújítást!

Egyre több részlet derül ki a családoknak januártól adható lakásfelújítási támogatásról, de olyan körülmény nem merült föl, amely miatt változtatnunk kellene korábbi álláspontunkon, vagyis ha egy család felújításra adja a fejét, érdemes a régi vízvezetékek cseréjével is terveznie. Ettől ugyan nem lesz szebb a fürdőszoba vagy a konyha, egészségesebb lesz viszont az élet a lakásban. A régi ólomcsövek ugyanis elszennyezik az ivóvizet, melynek fogyasztása így egészségügyi kockázatot jelent, főleg a gyermekek számára. Jó hír, hogy a támogatás már 12 hetes magzat után is igényelhető lesz, így átgondolt lakásfelújítással az ólomkockázatot elkerülhetjük vagy csökkenthetjük, mire a gyermek megszületik.

Az ólommérgezés elkerülése a szülők egyik legfontosabb feladata!

Az ólommérgezés elkerülése a szülők egyik legfontosabb feladata!

A régi ólomvezetékekből kioldódó méreg kimutatható és mérhető, egészségügyi károsító hatása elsősorban a gyermekek szellemi fejlődését gátolja, ezért évek óta jogszabály határozza meg a vezetékes ivóvíz ólomtartalmának határértékét (10 mikrogramm/liter). Sajnos a megengedett ólomtartalom mértékének a többszörösét fogyasztják ivóvízként azok a családok, amelyek olyan épületekben laknak, ahol ólomcsövekből épült az ivóvízhálózat.

A meghirdetett időpontban tartják a Construmát

A meghirdetett időpontban tartják a Construmát

Noha a járványhelyzet miatt a jövő év elejére tervezett kiállításait későbbi időpontra halasztotta a Hungexpo Zrt., tájékoztatásuk szerint a Construma kiállításcsokor tervezett időpontja maradt az eredetileg is kitűzött 2021 április 14-18.

Jön a Nemzeti Vízművek

Jön a Nemzeti Vízművek

A november 10-én benyújtott törvényjavaslat alapján a jövőben megalakulhat a Nemzeti Vízművek Zrt., amely az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók, illetve víziközmű-rendszerek felett gyakorolhatja az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket – tájékoztatta szerdán a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala az MTI-t.

Megjelent a novemberi VGF&HKL

Megjelent a novemberi VGF&HKL

Bőven akadt boncolnivaló, tanulságos téma az ősz vége felé is. A november másodikán megjelent lapszám a szokásosan gazdag tartalom mellett az ólomtartalom kiszűrésére is alkalmas vízszűrőkket is górcső alá veszi.

TÁMOGATOTT CIKK

testo Smart Probes eszközök a hűtéstechnikában

testo Smart Probes eszközök a hűtéstechnikában

Egy hűtéstechnikai szakember számára nélkülözhetetlen a megfelelő műszer, akár a klímarendszer időszakos karbantartása, akár a beüzemelés, vagy akár a hibakeresés a cél. A megfelelő szolgáltatás nyújtásához viszont nem elég csupán precízen lemérni a rendszert. A professzionális dokumentáció épp olyan fontos. Ebben kínál megfelelő választást a testo Smart Probes termékcsaládja.

Csapadékvíz a csatornában? Na még mit nem!

Csapadékvíz a csatornában? Na még mit nem!

A csapadékvizek elvezetése a nagyobb városokban igen jelentős probléma. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esők bizonyos helyeken kezelhetetlenek. Nagy számban vannak, akik a csapadékvizet illegálisan a csatornába kötik. Sajnos ez több gondot is okoz a szennyvíztelepeknek és a csatornaműveknek.

Miért langyos a víz, ha a gázkészülék jól működik?

A szerelői gyakorlatban sokszor előfordulnak olyan hibák, amik nagy fejtörést okoznak a szakembereknek. Egy gyakorlatból vett példa jutott el szerkesztőségünkhöz, amely több napos álmatlan éjszakát okozott emberünknek. Végül meglett a megoldás.

TÁMOGATOTT CIKK

Unokáink már látni fogják?

Unokáink már látni fogják?

82 év alatt újulhat meg a teljes családiház-állomány Magyarországon

Magyarországon 2,5 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat. Az épületek 5-8 %-a bontásra érett, vagyis rentábilisan már nem felújítható, vagy állapota okán nem igazán lakható. A magyarországi családi ház állomány megközelítőleg 15%-a már átesett valamilyen energetikai korszerűsítésen, azonban több mint 60%-ukra igen jelentős felújítás vár még. Budapesten és Pest megyében, valamint a megyei jogú városokban a korszerű, szigetelt családi házak aránya 10-15%-al magasabb az országos átlagnál.

TÁMOGATOTT CIKK

Kisokos a mennyezethűtéshez

Kisokos a mennyezethűtéshez

Uponor Thermatop M topkategóriás mennyezethűtés

2020. december 31-e után használatbavételi engedélyt kapó, új építésű lakóépületeknek meg kell felelni a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a jogszabály 6. mellékletében található „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeknek. Ezen előírások betartása nem kis feladat elé állítja a tervezőket. A legtöbb esetben ezeknek az előírásoknak hőszivattyús hőtermeléssel és felületfűtéssel/hűtéssel lehet megfelelni.

TÁMOGATOTT CIKK

Csőhőmérsékletmérés okosan a testo 115i műszerrel

Csőhőmérsékletmérés okosan a testo 115i műszerrel

Legyen szó akár egy klímaszerelőről, vagy akár egy fűtéstechnikai szakemberről, a felmérések során gyakran szükséges a csőrendszerek hőmérsékletének mérése. Ilyenkor fontos a minél precízebb mérés, amelynek az egyszerű tapintó-érzékelők nem felelnek meg, hiszen a domború felületen az egyenes fejkiképzéssel ellátott érzékelők rosszul fekszenek fel. Továbbá az egyszerűbb pontosságú és nagyobb érzékelő fejjel bíró műszerek lassabb beállási idővel is rendelkeznek. Emellett a vizsgálandó csővezetékek gyakran nehezen megközelíthető helyen találhatóak ahová egy vezetékes megoldás többnyire nem praktikus. Ezeket figyelembe véve a legmegfelelőbb megoldás egy vezetéknélküli műszer, amely kompakt mérettel, csipeszes kialakítással és NTC érzékelővel bír.

TÁMOGATOTT CIKK

Ettől Ön is padlót fog!

Ettől Ön is padlót fog!

Éljen az Uponor csőakciójával és valóban komfortos lesz a padlófűtés-szerelés. Vásároljon most Uponor Comfort Pipe PLUS (PE-Xa) csövet és az osztó-gyűjtőt megkapja ajándékba. Az akció időtartama 2020. október 1-től a készlet erejéig vagy visszavonásig tart.

Hidegben egyre több a hiba

Hidegben egyre több a hiba

Éjszaka a hőmérő higanyszála már gyakran van 0 ˚C közelében, így a gázkészülékeknek, hőszivattyúknak egyre nagyobb lesz az igénybevétele. A hideg bizony előhozza a készülékek rejtett hibáit, amelyek elsősorban a karbantartás hiányából erednek.

Probléma megoldva

Probléma megoldva

Az elmúlt hetekben számos alkalommal jelezték olvasóink, hogy a webshopunkban indított vásárlások során a bankkártyás fizetés több esetben sikertelen volt.

Ez kapóra jön a lakásfelújítóknak!

Ez kapóra jön a lakásfelújítóknak!

A kiadások felét átvállalja az állam január elsejétől

Fehéríti és felpörgeti az építőipari piacot, egyúttal a tulajdonosok számára is jó lehetőségeket, biztos megtérülést kínál a napokban bejelentett lakáskorszerűsítési támogatási program. Bár a felújítás jellegétől függetlenül adják majd az állami támogatást, a legnagyobb járulékos haszonnal nyilvánvalóan az energetikai korszerűsítések – fűtési rendszerek cseréje, hőszigetelés, nyílászárócsere – járnak. És ezekre a beruházásokra nagy szükség is van, a hazai lakásállomány nyolcvan százaléka ugyanis nem felel meg a korszerű épületgépészeti, műszaki és energetikai szempontoknak.

Ahány anyagú hőcserélő, annyiféle fűtővíz

Ahány anyagú hőcserélő, annyiféle fűtővíz

A gázkazánok korróziós védelme elsősorban a fűtővíz minőségétől, a beépített fémek sokszínűségétől függ. Különösen az alumínium hőcserélők esetén kell odafigyelni, amit a készülék többszörösen meg is hálál az üzemeltetés során.

TÁMOGATOTT CIKK

Zümmög a gépház

Hőszivattyú gépészeti akna, a hangelnyelés javítása után

A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési-fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő gépház-zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez.