Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mikor lehet jó alternativa az elektromos fűtés?

Mikor lehet jó alternativa az elektromos fűtés?

Nagy kérdés, amely évtizedekre meghatározhatja életünket, hogy mivel fűtsünk. Gáz, villany (elektromos kazán, hőszivattyú, fűtő split klima), szilárd tüzelőberendezés? Nem minden esetben egyértelmű a válasz. Minden lehetőségnek megvan a maga előnye, hátránya. Elsősorban a környezeti adottságok, az anyagi erőforrások, a jogszabályi lehetőségek határozhatják meg egy lakás, vagy családi ház fűtésrendszerét.

Napelemes pályázatot hoz a Mikulás

Napelemes pályázatot hoz a Mikulás

A társadalmi egyeztetés után alaposan átszabva véglegesítették a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel” elnevezésű pályázatot. A benyújtási ablakok régiónként eltérő ütemben nyílnak meg, az első éppen december hatodikán. Az elbíráláskor előnyben részesítik a hátrányos helyzetű térségekben élő, gyermekes pályázókat.

Drága a gáz, fogytán az AdBlue

Drága a gáz, fogytán az AdBlue

Az Euro 5 vagy ennél jobb besorolású dízelüzemű motorokhoz kötelező használni a tisztább kipufogógázt eredményező AdBlue adalékot. Ezt földgázból állítják elő, és mivel a gázpiacon árrobbanás zajlott le, az adalék gyártásával problémák lehetnek.

Vezérlés: okosabban kellene?

Vezérlés: okosabban kellene?

Bonyolultabb hűtési, fűtési rendszerek nem működhetnek megfelelően átgondolt vezérléstechnika nélkül. Az energiahatékonyság egyik kulcskérdése az üzemeltetés, amely megfelelően átgondolt paraméterek szerint működteti a rendszereket a változó körülményeknek megfelelően. A gyakorlatban – főleg családi házak, lakások esetén – gyakran találkozni túlbonyolított, „házilag épített” rendszerekkel, illetve olyanokkal, amelyek a gépészeti rendszerben rejlő lehetőségeket nem aknázzák ki megfelelően.

TÁMOGATOTT CIKK

Energiatakarékos szellőztetés otthon és a munkahelyeken

Energiatakarékos szellőztetés otthon és a munkahelyeken

Az olyan zárt tereket, amelyekben huzamosabb ideig tartózkodunk, mindenképpen valamilyen szellőztetéssel el kell látni, legyen az munkahely, vagy az otthonunk. A szellőztetés megvalósítása többféleképpen lehetséges igény és lehetőségek szerint. A legegyszerűbbnek és legolcsóbbnak az ablaknyitást gondoljuk, amely azonban valójában nem komfortos és nem is energiatakarékos, mert ezzel soha nem tudjuk megfelelő ideig és rendszerességgel a szellőztetést végezni. Sok esetben ráadásul már nem is lehet ilyen módon szellőztetni, mert pl. nincs ablaka helyiségnek vagy nem nyitható.

Eladó lesz a használt hűtőgáz

Eladó lesz a használt hűtőgáz

Elindult Európa első F-gáz piactere, amely a használt klímagázok kereskedését teszi lehetővé. A visszanyert klímagázok körforgásban tartásával fenntartható alternatívát kínál a hűtőközeg-ellátásban.

TÁMOGATOTT CIKK

Fagybiztos kültéri fali szerelvények a mindig biztos vízvételért

Fagybiztos kültéri fali szerelvények a mindig biztos vízvételért

Kerülje el az új és meglévő épületek vízvezetékeiben keletkező fagykárt

Számos végfelhasználó a fagyos időszak kezdetén megfeledkezik a kültéri fali szerelvények elzárásáról és víztelenítéséről. Ez azt jelenti, hogy a vízkárok már előre megjósolhatók, melyekre általában csak a következő tavasszal, az enyhe idő beköszöntével derül fény. A szakemberek számára most ez időszak a legmegfelelőbb arra, hogy az ügyfeleiket szakmai tanácsokkal lássák el és ezzel együtt segítsenek a probléma elkerülésében. Az egész évben biztonságot nyújtó kifolyószerelvények, mint például a Schell fagybiztos POLAR II szerelvényei, meg tudják akadályozni a vízvezetékek fagykárait. Mindemellett a kifinomult technika tartósan megbízható működést, illetve gyors és egyszerű beépítést tesz lehetővé.

TÁMOGATOTT CIKK

Érintésmentes WC-működtetőlapok a Viega-tól

Érintésmentes WC-működtetőlapok a Viega-tól

Egyszerűen tiszta megoldás

A Viega több mint 50 WC-működtetőlapot kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy minden fürdőszobában személyre szabott dizájn legyen. Még jobb, hogy minden „Visign” működtetőlap rendkívül könnyen tisztítható anyagokból készül. A gyártó úgy tervezte „Visign for More 205 szenzitív” és „Visign for Style 25 szenzitív” modelljeit, hogy a legmagasabb szintű higiéniát biztosítsa. Az öblítés teljesen érintésmentes.

Pazar eredmények az EuroSkills-en

Tizenkilenc ország versenyzői között a hatodik helyett szerezte meg a magyar csapat a Szakmák Európa-bajnokságán, vagyis az EuroSkills-en az ausztriai Grazban. A víz-, gáz és fűtésszerelő szakmában induló Török Balázs kiválósági éremmel térhetett haza a háromnapos megmérettetésről.

Tolják a készülékcseréket, inkább javíttatnak

Tolják a készülékcseréket, inkább javíttatnak

Amennyire lehet, kitolják a készülékcseréket a gázkazán tulajdonosok. A támogatások ellenére sokan az utolsó utáni pillanatig várnak elavult gázkazánjuk cseréjével. Egyre kevesebb azonban az alkatrész, így nagy meglepetéseket okozhatnak majd a télvíz idején tönkremenő készülékek.

Elstartolt a szakmák Európa-bajnoksága

Elstartolt a szakmák Európa-bajnoksága

Kezdetét vette Grazban az EuroSkills 2021, amely a koronavírus járvány miatt, kényszerűségből csúszott át az idei esztendőre. A legjobb fiatal európai szakemberek versenyén a víz- gáz és fűtésszerelés kategóriában Török Balázsnak (nyitóképünkön) szurkolhatunk.

Százoldalas a szeptemberi VGF&HKL

Százoldalas a szeptemberi VGF&HKL

Szeptemberben a szokásos nyolcvan oldal helyett kerek száz oldalon jelent meg a VGF&HKL. Bízunk benne, hogy merítésünk az épületgépészet tárgykörében a szokásos mélységű, és a témák változatosságára sem lehet panasz.

A hűtővizet is kezelni kell

A hűtővizet is kezelni kell

Sok szó esett már a kazántápvíz, illetve a fűtővíz kezeléséről, azonban a hűtési energiát szállító vízről még nem beszéltünk, mert nem is léteznek erre vonatkozó konkrét irányelvek. Tekintsük át dióhéjban, hogy milyen, az üzemeltetés során felmerülő problémákat kell megoldani a hűtővízzel kapcsolatosan.

TÁMOGATOTT CIKK

Bemutatkozik a TA-Smart

Bemutatkozik a TA-Smart

Az IMI Hydronic Engineering egy új, kétjáratú, integrált szelepmozgatóval ellátott „okos” szabályozószelepet mutat be a magyar épületgépészeti piacon, amely a funkciók egyedülálló kombinációját kínálja.

Fürdőszobák gyerekszemmel

Fürdőszobák gyerekszemmel

Zömében a háztartás minden tagjának megfelelő, gyermekbarát fürdőszobai termékek iránt mutatkozik igény, de van kereslet a gyermekspecifikus termékek iránt is – főleg a tehetősebb családokban. Ez főként két trendváltozásnak, a lakások kialakításában bekövetkezett változásoknak és az idősödő népességnek tulajdonítható.

Visszatérnek a vásárok

Visszatérnek a vásárok

Már nagyban szervezik a jövő évi Construmát, lesz Mostra Convegno is

Jövő év áprilisában újra megrendezik a legnagyobb hazai építőipari szakkiállítást, azaz a Construma csokrot. A vendégeket és a kiállítókat 2022. április 6-10. között várják a szervezők a megszokott helyszínen, a Hungexpo területén. Visszatér az élet Milánóba is, ahol március 8. és 11. között rendezik a világ egyik legjelentősebb, épületgépészeti tematikájú nemzetközi vásárát.

Olcsó a klímafűtés?

Olcsó a klímafűtés?

Átmeneti időben mindenképp. Véget ért a nyár, azonban nappal még mindig meleg van, éjszaka sem csúszik 10 ˚C alá a hőmérő higanyszála, és nincs is itt még a fűtési szezon. Az ilyen időszakokban ideális lehet a klímafűtés.

TÁMOGATOTT CIKK

Komfort vs. enegiahatékonyság?

Megfelelő szellőzés kialakításával mindkettő elérhető!

Ne felejtsük el! Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez! Az ennek hiányában kialakuló rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortunkat, a bent tartózkodók számára a pára, penész, valamint a megnövekedett szén-dioxid tartalom egészségügyi kockázatot is jelent.