Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Bár az eternitet nevezték el az örökkévalóságról, az eternitcsövek valószínűleg sehol nincsenek élettartam szempontjából az öntöttvas csövektől. Ezt látszik bizonyítani legalábbis, hogy Budapesten épp most cseréltek ki egy olyan öntöttvascső-szakaszt, ami 1869 óta üzemelt hibátlanul, törésmentesen. Kérdés, hogy ami a helyére került, meddig húzza majd.


TÁMOGATOTT CIKK

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

Az egész egy újsághirdetéssel kezdődött 1874. augusztus elsején. A németországi Remscheid város helyi lapjában Johann Vaillant rézműves és szivattyúgyártó gyors és korrekt szolgáltatásait ajánlotta a lakosságnak. A „zárt rendszerű” gázüzemű vízmelegítővel forradalmi újítást dobott piacra a meleg víz és a kényelem terén. Ekkor vált először elérhetővé a víz gyors, kényelmes és higiénikus felmelegítése. Ez alapozta meg igazán a világszerte tevékenykedő családi vállalkozás alapjait, amely hatékony és környezetbarát fűtést szolgáló technológiákkal járul hozzá a jobb éghajlat megteremtéséhez.


Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Ez év március negyedikén egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.


TÁMOGATOTT CIKK

Elindult a szakmai regisztráció a Construma kiállításra

Elindult a szakmai regisztráció a Construma kiállításra

Megkezdődött a szakmai regisztráció az idén április 10-14. között 42. alkalommal megrendezésre kerülő CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításra. A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor keretében több száz kiállító várja az érdeklődőket legújabb termékeivel, szolgáltatásaival a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítási csokor része az OTTHONDesign 12. Otthonteremtési szakkiállítás.


TÁMOGATOTT CIKK

Euroklimat újdonságok

Euroklimat újdonságok

Most, hogy az Európa Parlament által elfogadott F-Gáz törvény-tervezet a vártnál is gyorsabban került elfogadásra a Európa Tanácsban is, fókuszáljunk annak lényegére, mondanivalójára anélkül, hogy egy politikai alkuként aposztrofálnánk, pláne, hogy az előjelek alapján, bizony számítani lehetett rá.


Fókuszban a füstgázelvezetés

Fókuszban a füstgázelvezetés

Sorrendben már a 13. Országos Kéménykonferencia zajlott le Kaposváron

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2024. február 28-án és 29-én Kaposváron 13. alkalommal rendezte meg az Országos Kéménykonferenciát a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara meghívására és támogatásával. A konferenciát kísérő kiállítást Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg. A kiállítás megnyitását követően füstérzékelőket adtak át civil szervezetek képviselőinek.


Az EP megszavazta a „gázkazánrendeletet”

Az EP megszavazta a „gázkazánrendeletet”

Az Európai Parlament képviselői március12-én hivatalosan is elfogadták az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslatokat az épületek energiafogyasztásának és kibocsátásának további csökkentését elősegítő szabályokról. Az irányelv nem kapott elsöprő támogatást; 370 képviselő szavazott mellette, 199 ellene, 46-an pedig tartózkodtak.


Március 11-e a vízvezeték-szerelés világnapja

Március 11-e a vízvezeték-szerelés világnapja

Azt szerencsére egyre többen tudják, hogy minden év március 22-én tartjuk a víz világnapját. Teljesen természetes, hogy ezen a napon a sajtó kiemelten foglalkozik közös természeti kincsünk védelmezésének, megóvásának és megőrzésének témájával, hiszen a tiszta ivóvíz kulcsfontosságú az élethez. A víz szerepét nem lehet túlértékelni vagy felülbecsülni. De ahhoz, hogy otthonaikban is egyszerűen elérhető legyen, kell még valami: a vízellátás infrastruktúráját kiépítő és fenntartó vállalatok és szakemberek hada. Szóval, kell a vízvezeték-szerelés is.


Jön a Wire and Tube show

Április 15. és 19. között rendezik meg a világ egyik legjelentősebb huzal-, kábel- és csőtechnológiai tematikájú nemzetközi kiállítását, a Wire and Tube Show-t a düsseldorfi vásárvárosban. A százezer négyeztméternél is nagyobb kiállítási térben több mint 2000 kiállító mutatja majd be a termékeit és szolgáltatásait.


TÁMOGATOTT CIKK

Karbantartási csúcstechnológia – már Magyarországon is

Karbantartási csúcstechnológia – már Magyarországon is

A WIPCOOL egy hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszerek (HVAC) karbantartására szakosodott cég, mely sok tekintetben vezető a saját területén. Egyrészt a vállalatnak ez a fő profilja, tehát kizárólag ezen rendszerek karbantartásához szükséges gépeket fejleszt, másrészt messze övék globálisan a legtöbb szabadalom ezen a területen, mert kiemelkedően nagy energiákat fordítanak a folyamatos innovációra. A WIPCOOL gépek mostantól már Magyarországon is kaphatók, a kis- és nagyker forgalmazás kizárólagos jogát a Faktor Vállalkozási Iroda Kft. kapta meg.


Magyar klímaszerelő a világ élvonalában

Magyar klímaszerelő a világ élvonalában

A Daikin Service Games klímaszerelőknek meghirdetett világverseny Japán döntőjébe nyert kvalifikációt egy magyar versenyző, Dobai András, aki a Daikin Hungary szerviztechnikusa.


Megjelent a VGF&HKL márciusi száma!

Megjelent a VGF&HKL márciusi száma!

Most mindenkinek ajándékba adunk egy cikket, amelyből kiderülnek az energiacímkék „titkai”

A nyomdából már kijött, és úton van előfizetőink felé a VGF&HKL szaklap 2024 márciusi száma. Ahogyan korábban, tematikáját tekintve a kiadvány ezúttal is felöleli az épületgépészet teljes spektrumát a fűtéstechnikától kezdve a vízkezelésen át egészen a hőszivattyúzásig.


TÁMOGATOTT CIKK

Műanyagból jobb? Puffer- és HMV tartály esetén igen!

Műanyagból jobb? Puffer- és HMV tartály esetén igen!

Bemutatkoznak a Roth Thermotank Quadroline műanyag tartályai

Az építőiparban a műanyag alapanyagú termékek már évtizedekkel ezelőtt betörtek, forradalmasítva a teljes iparágat. Csővezetékektől kezdve az ablak- és ajtókereteken át a padló- és falburkolatokig, a műanyag termékek széles körben elterjedtek és elismertek lettek a könnyű telepíthetőségük és a tartósságuk miatt. Most pedig, a Roth Thermotank Quadroline bevezetésével, a műanyag alkalmazási területe kiterjed a puffertartályok és a használati melegvíz tartályok piacára is, hogy újabb szintre emeljék az energihatékonyságot és a megbízhatóságot az épületgépészeti rendszerek terén.


PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

A WorldSkills Hungary egy fiatal szakembereknek kiírt versenysorozat, melynek győztesei képviselhetik az országot a szakmák világ- és Európa-bajnokságán. A víz- gáz- és fűtésszerelők (PlumbSkills) nemzeti döntőjében ezúttal holtversenyben, azonos pontszámmal, három fiatal végzett az élen.


TÁMOGATOTT CIKK

Maxon a MAXA

Maxon a MAXA

Szintet lépett a patinás olasz gyártó és lehengerlő teljesítményskálát prezentál a „propános” hőszivattyúk piacán

Az alapító, Luciano Ferroli neve az évek során összeforrt az ipari hűtés- és fűtéstechnikával. Ferroli 1996-ban adta át a cége irányítását 3 fiának, akik a mai napig töretlenül építik édesapjuk vállalatát, és fejlesztik termékeiket a vásárlói igényeknek megfelelően a környezettudatosság és a teljesítmény égisze alatt. E szemlélet mentén került kifejlesztésre az i290-es szériájuk, mely nevében hordozza annak legfőbb sajátosságát: az R290-es hűtőközeget, azaz a propánt.


Ne tégy rossz fát a tűzre!

Ne tégy rossz fát a tűzre!

Még él a kedvezményes jelentkezési lehetőség a MACSOI rendezvényére

Eredetileg február 19-én zárult volna a kedvezményes jelentkezés a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) konferenciával és kiállítással egybekötött tavaszi szakmai találkozójára, de a szervezők február 22-ig meghosszabbították ezt a határidőt.


Szinte tele vannak a hazai gáztárolók

Szinte tele vannak a hazai gáztárolók

Ahhoz képest, hogy február közepén járunk, korábban talán még soha nem látott szinten áll a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje. A szőregi biztonsági tárolóból szinte egy köbméternyi sem fogyott (98 százalék feletti a töltöttség), a négy kereskedelmi tároló töltöttségi szintje pedig 65 százalékos. Az elmúlt évek alapján ez egyáltalán nem szokványos helyzet, és a gázfogyasztás drasztikus visszaesését mutatja. Utóbbinak részben az épületgépészetre visszavezethető okai vannak.


Komoly elismerés a Daikinnak

A Daikin Hungary Kft. elnyerte a Joint Venture Szövetség (JVSZ) „Companies for the Future”, azaz a „Vállalatok a jövőért” díj nagyvállalati kategóriájának első helyezését. A díjátadóra a Budai Vár Királyi Lovarda épületében került sor 300 vállalatvezető részvételével. A rangos elismerés aláírói Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.