VGF szaklap

Jönnek a közel 0 energiaszintű házak

| |  2011 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Jönnek a közel 0 energiaszintű házak

2019-től minden új középületet, 2021-től pedig minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell majd megvalósítani. Ezeknél az épületeknél a felhasznált energia 25 százalékát megújuló energiából kell nyerni. A részletes előírásokat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tartalmazza. A pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015. január 1-jétől újonnan meghatározott, költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani, és 2018-tól a szabályozás minden egyéb épület építése és felújítás esetén is kötelező lesz, az erről szóló jogszabály-módosítás március elején megjelent a Magyar Közlönyben, hívta fel a figyelmet Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium (BM) sajtófőosztályának vezetője a tárcabudapesti sajtótájékoztatóján.

2019-től minden új középületet, 2021-től pedig minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell majd megvalósítani. Ezeknél az épületeknél a felhasznált energia 25 százalékát megújuló energiából kell nyerni. A részletes előírásokat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tartalmazza.

A pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015. január 1-jétől újonnan meghatározott, költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani, és 2018-tól a szabályozás minden egyéb épület építése és felújítás esetén is kötelező lesz, az erről szóló jogszabály-módosítás március elején megjelent a Magyar Közlönyben, hívta fel a figyelmet Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium (BM) sajtófőosztályának vezetője a tárcabudapesti sajtótájékoztatóján.

További változás, hogy 2019-től minden új középületet, 2021-től pedig minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell majd megvalósítani, és ezeknél az épületeknél a felhasznált energia 25 százalékát megújuló energiából kell nyerni.

Az építési és felújítási technológiák közül még a szakembereknek is nehéz meghatározni a műszaki szempontból legkedvezőbb, egyben a legköltséghatékonyabb megoldást. Az elmúlt években a BM támogatásával számos kutatás készült az optimális eredményt hozó megoldások kidolgozására - közölte Csizmadia Tamás. A kutatások eredményeként vizsgálták felül Magyarország energetikai szabályozását - tette hozzá.

A tapasztalatokat és a legjobb műszaki megoldási javaslatokat a BM egy tájékoztatóban foglalta össze, amely elérhető a www.epites.hu oldalon.