VGF&HKL szaklap

Módosították a hagyományos gázkészülékek betiltását!

| |  7080 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Módosították a hagyományos gázkészülékek betiltását!

A Világgazdaság és a Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap szervezésében létrejött mai ErP témájú konferencián (Nagy Energiaforduló konferencia)hivatalosan is bejelentette Marczinkó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, hogy a kormány 65/2011. (IV. 15.) Kormány rendelet új módosítása hatályba lép, melyben a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek használatbavételére türelmi időt szabnak ki Magyarországon.

Az épületgépész szakmai konzultációk, az MGVE, a gázkészülékgyártók és kereskedők, a szakmai szervezetek és a VGF szaklap több, mint fél éves lobbi tevékenysége után a minisztérium meghallgatva a szakmai indokokat, ez alapján egy ésszerű, racionális döntést hozott. Méltányossági alapon olyan időszakot biztosítanak a végfelhasználók részére, mely az új direktíva hazai adaptálását lehetővé teszi.

A 2013-ban bejelentett ERP direktíva óta készül a szakma az új irányelvek életbe lépésére. Különösen az elmúlt fél évben erősödött fel az a lobbi, ami a hagyományos gázkészülékek használatbavételének szeptember 26-ai betiltását hosszabbította volna meg. Hónapok óta feszülten vártuk, hogy sikerült-e szakmai érvékkel meggyőzni a jogalkotókat a rendelet módosítására. A szakma minden felelős képviselője egyetért abban, hogy az irányelvek pozitív üzenete előremutató. A kérdés, hogy a magyar háztartások, a hazai gázkészülék park jellege lehetővé teszi-e a megszabott határidőn belül a hatékony reformot. A kereskedők polcain betárolt, több, mint 20 000 készülék sorsa, bizonytalan "legális" használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhat a piacon.

Néhány nappal a rendelet hatálybalépése előtt megszületett a várva várt módosítás. A kormány az épületgépész szakmai konzultációk és saját felméréseik elemzése után, méltányossági alapon egy türelmi időt határozott meg a lakossági felhasználók részére. Ez alapján 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket, tehát 10 hónap maradt a készülék vásárlásra, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és beüzemelésre.

Várhatóan a rendeletmódosítás alapján a gázművek is felülvizsgálja korábbi nyilatkozatát és meghosszabbítja a beadási határidőt.