Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Miért nem működik az egyszerűsített gázkészülék-csere?

2015. december 7. | VGF&HKL online |  4000 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Miért nem működik az egyszerűsített gázkészülék-csere?

Mert bizony az évi pár százas szám nem tűnik túl acélosnak. Sőt, a kifehéredés helyett az ellentétes irány, a készülékcserék fekete zónába csúszása látszik kirajzolódni.

Nagy kazángyártó cég statisztikái azt mutatják, hogy míg az MBSZ évében kb. 20% volt a feketén felszerelt kazánjaik aránya, addig tavaly már több mint a felét nem jelentették be! Nem tudjuk, mennyire általánosítható ez az adat, de valószínűleg le lehet vonni belőle következtetéseket.

Mi az oka, hogy a kivitelezések kifehérítése okán megalkotott egyszerűsített csere kudarcot vallott? Biztos, hogy ebben több tényező is közrejátszott.

Először is még mindig jóval olcsóbb és gyorsabb feketén dolgoztatni, mint hivatalosan eljárni. (A gyorsaság a készülékig tart; a kéményseprő engedély megadásának időigénye a bizonytalan.)

Másodszor: Kéményes készülék helyére jellemzően egyszerűsített csere keretében nem tesznek kondenzációsat. Aki pedig kéményes készüléket tetet fel, amikor vehetne kondenzációsat is, az valószínűleg nem dúskál a pénzben, minden forintot megfog – a garanciavesztés pedig csak egy távoli fenyegetés.

Harmadszor pedig, aki kondenzációs készüléket vesz, az általában ragaszkodik a tervezéshez, garanciához, biztonsághoz, tehát nem az egyszerűsített cserét választja.

Kérdésünk: Vajon mi lesz itt 2016. július 1-ig (és esetleg azon túl is)? És még egy kérdés: Mikor jön már ki az MBSZ módosítása, ami közel egy éve a döntéshozók szignójára vár?

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EngedélyKazánKémény