VGF&HKL szaklap

A réztermékgyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét

| |  1878 | |

A réztermékgyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét

A réz és ötvözetei a ’90-es évek elején „újra felfedezett” termékként jelentek meg a hazai építőipari piacon. A II. világháború előtt szerelt épületgépészeti csövek, vagy tető-, homlokzatfedések, rézcsatornák a mai napig üzemelnek, hirdetvén az anyag hosszú élettartamát, azonban a tervgazdaság ideje alatt a réz, mint stratégiai anyag alkalmazása az építőiparban korlátozva volt.

A piaci liberalizáció után a hazai szerelőipar ismerkedni kezdett a Nyugat-Európában ekkorra már az egyik legkedveltebb szerelési anyagként elterjedt rézcsöves rendszerekkel. A rézipar felismerte a közös, gyártófüggetlen ismeretterjesztés, oktatás és marketing jelentőségét, és 1992-ben, a közép-európai régióban elsőként megalapította a Magyar Rézpiaci Központ Egyesületet (MRK).

Az MRK tevékenységének fő célja 1992 óta Magyarországon, 1996-tól Csehországban és Szlovákiában, majd 2006-tól Romániában egyaránt a réztermékek használatának ösztönzése, piacának védelme, a termékek gyártófüggetlen népszerűsítése. Itthon a megalapításától kezdve szerveztük a Szakszerű rézcsőszerelés című tanfolyamokat, melyeken több ezer szerelő ismerkedett meg a rézcsőszerelés rejtelmeivel. 13 évvel ezelőtt indult az épületgépészeti szakiskolák tanulói részére szervezett online rézverseny, amely mára hagyománnyá vált, és idén 3 ország 96 iskolájának 1043 diákja oldotta meg a feladatokat. A tervezők, szerelők és építtetők munkáját segítik kiadványaink, mindenekelőtt tervezési és szerelési segédletünk. Több ezer érdeklődő ismerkedik a réz épületgépészeti (rezcsoinfo.hu) és építészeti (copperconcept.org/hu) alkalmazásának előnyeivel, tulajdonságaival weboldalainkon keresztül.

Az Európai Réz Intézet hazai irodája egy nemzetközi szervezet része; a Nemzetközi Réz Intézet (International Copper Association – ICA) stratégiai vezetése alatt a Copper Alliance nevű hálózatot regionális irodák képviselik Brüsszelben, New Yorkban, Santiagóban és Sanghajban. A brüsszeli székhelyű European Copper Institute (ECI) Európában koordinálja a tevékenységet, és a szervezeten belüli átalakulások eredményeképp a továbbiakban Magyarországon az Európai Réz Intézet dolgozik a réztermékek piacfejlesztésén. További információk a copperalliance.eu/hu weboldalon.

Pintér Róbert
Európai Réz Intézet

Réz