VGF szaklap

Indul a fűtési idény

| |  1126 | |

Indul a fűtési idény

Országosan október 15-én kezdődik a hivatalos fűtési idény, de van, ahol már egy hónapja javában dübörögnek a radiátorok. Vannak olyan családok is, akik az egyedi fűtőberendezésük bekapcsolását az utolsó pillanatig halogatják.

A 157/2005.Korm. rendelet a fűtési időszakot szeptember 15. és május 15. napja közötti időszakban határozza meg. A fűtési idény október 15. és április 15. napja közötti időtartam. A fűtési időszakban a távhőszolgáltatónak fűtési kötelezettsége van. Azonban a fűtési időszaknak a fűtési idénytől eltérő részében, vagyis szeptember 15. – október 15. és április 15. – május 15. között távhőszolgáltató azokat a hőközpontokat helyezi üzembe vagy működteti tovább, ahol a felhasználók legalább 50%-a közös képviselőjén keresztül hőfogyasztási igényét a távhőszolgáltatónak írásban bejelenti. Egyes, a fűtést nem igénylő lakóközösségek önmagukat kizárhatják vagy a távhőszolgáltatóval kizárattathatják.

A felhasználói közösséggel kötött eltérő tartalmú megállapodás hiányában távhőszolgáltató kérés nélkül, akkor indíthatja el a fűtési szolgáltatást, ha a külső hőmérséklet három napon keresztül a +12 oC vagy egy napon a +10 oC napi átlagot nem haladja meg. Kérés nélkül megszünteti a fűtési szolgáltatást, ha a külső hőmérséklet napi átlaga a +15 oC-ot meghaladja. A távhőszolgáltató csak akkor jogosult október hónapra teljes havi fűtési hődíj részteljesítést kiszámlázni a felhasználók felé, ha a fűtést október 10-ig megkezdte. Ellenkező esetben csak félhavi fűtési hődíj részteljesítés kiszámlázására jogosult.