Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Üllő és verő között a kéményellenőrzés

| |  4202 | |

Üllő és verő között a kéményellenőrzés

Az államelnök nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt, melyet a parlament előzetesen elfogadott. A szakma üdvözli a döntést, mert az égéstermék elvezetők vizsgálata életeket menthet, annak hiánya pedig növelheti a CO mérgezések számát Magyarországon.

Szinte egyhangú volt a felháborodás a szakma körében a hír hallatára: egy törvényjavaslat eltörölheti a kötelező kéményellenőrzéseket a lakossági égéstermék elvezetőkre vonatkozóan. Átestünk a ló túlsó oldalára?  Sajnos az utóbbi időben – joggal! – egyre többen háborodtak fel a kéményseprők visszaélésein, amikor nem történt meg a tényleges kéményellenőrzés, csak a „papír” aláírása számított, és az ellenőrzésért járó pénz zsebre csúsztatása. Talán ennek a kedvezőtlen folyamatnak is köszönhető, hogy az Országgyűlés elé a szolgáltatás eltörlésére irányuló törvényjavaslatot terjesztettek be. Való igaz, hogy voltak visszaélések, de voltak olyan szakemberek is, akik tisztességesen végezték a munkájukat. Ha csak egy ember élete megmenekül, mert egy szakember észrevette a problémát, és időben megtette a szükséges intézkedéseket, addig nem szabad megszüntetni a kötelező kéményellenőrzéseket. Pedig szép számmal akadtak olyan épületek, ingatlanok, ahol a kéményseprő közreműködése életeket mentett. A számok önmagukért beszélnek, a tavalyi évben 16 ember vesztette életét szénmonoxid visszaáramlás miatt. A lakások döntő többségében a kicserélt nyílászárók, az elégtelen légellátás, és szellőzés, és a hibásan üzemelő tüzelőberendezés okozott katasztrófát. Mindez megelőzhető lett volna, ha a tulajdonosok komolyan veszik a szakma évek óta tartó figyelmeztetését! A kötelező szolgáltatásnak köszönhetően a kéményseprő az a személy, aki látja a kazánok, konvektorok, cserépkályhák állapotát, a légbevezetőket, a nyílászárókat, van-e CO szivárgásellenőrző készülék. Ha mást nem is, de fel tudja hívni a figyelmet a problémákra, az óvintézkedések megtételére, melyet a lakók saját érdekükben többnyire betartanak. Szélsőséges esetben a gázszolgáltatásból történő kizárást is kezdeményezhetik a kéményseprők, mint életvédelmi óvintézkedést.

A laikusoktól nehezen elvárható, hogy saját maguk gondoskodjanak az égéstermék elvezetők állapotáról, önként szakembert hívjanak, és még fizessenek is az ellenőrzésekért. A gázkészülékek karbantartása sem kötelező – pedig szükség lenne rá –, a gyakorlatból nagyon jól tudjuk, hogy a készülékek döntő többsége nem működik megfelelően, pazarló, gazdaságtalan, és életveszélyes. Csak akkor hívnak szerelőt a tulajdonosok, amikor leáll a kazán, és bizony ekkor már többnyire késő. Ha a kazán hibásodik meg, legfeljebb hideg lesz a lakásban, ha az égéstermék elvezető mond csődöt, akkor akár tragédiát is okozhat. A szakma hosszú távra a CO mérgezések növekedését prognosztizálja, akár meg is duplázódhat a balesetek száma néhány éven belül, ha teret kap a kötelező kéményellenőrzések megszüntetése. Éppen ezért gratulálunk a szakma nevében Áder János köztársasági elnöknek a felelősségteljes döntésért!

Pontokba szedtük, mire figyeljünk a lakásokat illetően gázkazán esetén

  • Nyílt égésterű kazán használata esetén a megfelelő módon helyezzünk el a helyiségben CO érzékelőt.
  • Ellenőrizzük, hogy a kazán helyiségében van-e légbevezető nyílás
  • Nézzük meg, mennyire szigetel a nyílászárónk, és van-e rajta légbevezető nyílás
  • A gázkazán megfelelően működik: nem kormol, nem robban be hirtelen begyújtás esetén, nem égette-e meg a burkolatot, esetleg nem lángol-e működés közben
  • Fontos megvizsgálni, hogy érzünk-e gázszagot a tüzelőberendezés környékén
  • A ledugult kazán nagy teljesítményen is csak langyos radiátorokat produkál. Ellenőrizzük a hőmérsékletet.
  • Nézzük meg a kazánban a megfelelő víznyomást 1-2 bar között ideális. Ha nincs meg a nyomás rá kell tölteni vizet a rendszerre.
  • A kazán szivattyújának hangja is lehet árulkodó. Ha nehezen jár, akad, furcsa hangot ad, akkor nem működik megfelelően.

A legfontosabb, hogy minden esetben azonnal hívjunk szakembert, és ne álljunk neki otthon barkácsolni. Amit megtehetünk házilag, az a megfelelő víznyomásérték beállítása, valamint a radiátorok légtelenítése!

KéményKéményseprőSzabályozás

Kapcsolódó