VGF&HKL szaklap

Példamutató EU: energetikai sikerek

| |  680 | |

Példamutató EU: energetikai sikerek

2017-ben az Európai Unió villamosenergia-szükségletének közel egyharmadát már megújuló energiaforrásokból nyerte. Az irány jó, ellenben vannak olyan körülmények, melyekre a közösség minden tagjának illene odafigyelnie.

Amennyiben ez a tempó tartható, az EU 2030-ra hatalmas mérföldkőnek számító eredményt tudhat a magáénak a megújuló energiák részarányát tekintve, és ezzel jó példával járhat elől a legnagyobb területű és lélekszámú államokat illetően.

Egy egészen friss jelentés szerint az EU villamosenergia-szükségletének közel 30%-át megújulókból nyerte; a szél, a napenergia és a biomassza közel 21%-ban, a vízenergia pedig 10%-ban részesült ebből. A szénre és gázra alapozott energiatermelés megközelítőleg 20-20%-ot jelentett. Ezek a számok nagyon is pozitívak, hiszen 2000-ben a megújuló energiaforrások még csupán 12%-át adták az össztermelésnek. Amennyiben a növekedés mértéke nem változik, az Európai Unió 2030-ra akár az 50%-ot is elérheti.

A bővülés egyértelmű éllovasai az Egyesült Királyság és Németország, ugyanis az elmúlt három év növekedésének 56%-át ez a két ország adta – mindezt annak ellenére, hogy a közösség villamosenergia termelésének kevesebb mint 30%-át biztosítják csak.

Ugyanakkor vannak komoly ellentmondások is, hiszen miközben a megújuló energiák hasznosítás vadul szorítja egyre kijjebb a fosszilis hordozókat, a szén-dioxid-kibocsátás tavaly még nőtt is a korábbiakhoz képest – oka pedig az volt, hogy a fémipar fellendült.

A levegő minősége igencsak eltér Európa keleti és nyugati felén: míg a keleti részeken ragaszkodnak a szén használatához, addig nyugaton egyre inkább háttérbe szorul.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU-ban a konkrét cselekvések lefolytatása nagyrészt az egyes tagállamokra van bízva. Ugyanis az EU jelenleg abban a kedvező helyzetben van, hogy energiafordulatával jó példát mutathat más nemzetközi közösségnek is – legyen szó Indiáról, vagy éppen az USA-ról.

MegújulókSzélenergia