Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Termosztátbekötés és EPH

2019. november 20. | Lantos Tivadar |  7256 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Termosztátbekötés és EPH

Mindig fontos kérdés, hogy meddig mehet el a gépész, és mikor kell villanyszerelő egy új kazán felszerelése esetén. A gyengeáramú, 24 V-os, illetve a BUSZ vezérlésű termosztátokat például be szabad kötni. De az EPH, vagy a Fi relé sem felesleges!

Fokozott védelem

Kazáncsere, vagy új kazán felszerelése esetén szükség van EPH hálózat kialakítására, melynek szabályszerű létesítéséről az arra képesített személy tanúsítványt állít ki. De miért is szükséges mindez? Egy darab papírról lenne csak szó? Nem, ennél jóval fontosabb és összetettebb a feladat.

Mit is jelent az EPH? Mozaikszó, melynek értelme az Egyen Potenciálra Hozás. Áramütés veszélye elsősorban ott lép fel, ahol potenciálkülönbség alakul ki. Például a fázis és a nulla között a lakásokban 230 V a potenciálkülönbség. Előfordul, hogy véletlenül a konnektor mindkét kivezetésére 230 V feszültség kerül. Ilyenkor tapasztalható, hogy a háztartási gépek nem indulnak el, ugyanis nincs potenciálkülönbség. Tehát az Egyen Potenciálra Hozás (EPH) során a testeket és más vezető, nem villamos szerkezeteket kötjük össze, hogy azok azonos, vagy közel azonos potenciálra kerüljenek. Az egyen potenciálra hozás egy balesetvédelmi kialakítás, mely azt jelenti, hogy az épületben található csőrendszereket (víz, gáz, fűtés) össze kell kötni, áthidalni egy megfelelő keresztmetszetű vezetékkel. Az eljárás célja hogy a különböző csövek között ne legyen potenciálkülönbség, azaz ne „rázhassanak” és mindemellett földelve is legyenek, ezáltal megakadályozható az áramütés a csőrendszeren keresztül. A gázkészüléket mindemellett le kell biztosítani érintésvédelmi (Fi) relével is.

Csak a digitális

A kazánt általában termosztáttal is össze kell kötni. Mivel az új típusú kazánok esetén ez „gyengeáramú” szerelésnek minősül, nem kell hozzá villanyszerelő, a gázszerelő is bekötheti. De fokozott odafigyelést igényel. Régebbi, mechanikus termosztátokat még három vezetékkel kellett bekötni a készülékbe (ez „erősáramű” szerelés, villamos szakembert igényel a bekötése), itt az egyik pont az állandó fázis, a második pont a kapcsolt fázis, a harmadik pedig a nulla volt. Az új kazánok vezérlése 24 V-os kapcsoló relével történik, így két vezeték szükséges a kapcsoláshoz. Nem érdemes kísérletezni, kiméregetni, hogy melyik két pont a kapcsolópont a régi mechanikus termosztátnál, inkább cseréljük le azt digitálisra. Előfordult már, hogy rossz bekötés miatt az új kazán vezérlőpanele ment tönkre, soktízezres kárt okozva a tulajdonosnak, amit persze a szerelő fizetett.

Szükség van tehát egy minimális villamos szemléletre is a gázszerelésnél, hogy alapvető problémákat könnyen, gyorsan és biztosan meg lehessen oldani. Nem felesleges tehát az EPH sem, bár a tulajdonosok többsége kidobott pénznek tekinti az Egyen Potenciálra Hozást. Érdemes tehát meggyőznünk az építtetőt a kiegészítő munkák fontosságáról.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EPHTermosztát