Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Van műszaki megoldás a vírusfertőzések ellen

| |  5454 |

Van műszaki megoldás a vírusfertőzések ellen

A VGF&HKL szaklap kiadója megvizsgálta a piacon kapható légtechnikai berendezéseket, hogy lássuk, hogyan védekezhetünk a vírusos megbetegedések, akár a koronavírus ellen. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a füst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, szagokat okozó vegyületek, atkák, gombaspórák, baktériumok, sőt, a vírusok nagy része is kiszűrhető a levegőből.

Szilágyi László a Víz-, gáz-, fűtéstechnika és hűtő-, klíma-, légtechnika szaklap kiadóvezetője elmondta, hogy bár nyugodt lelkiismerettel egyik gyártó sem meri kijelenteni, hogy a berendezése megöli a koronavírust, a fertőzés kockázata csökkenthető. „A lakóhelyiségeket, illetve azokat a közületi helyiségeket, amiket egyszerre több ember is látogat, célszerű rendszeresen szellőztetni, mert ezáltal nagyságrendekkel csökken a tovább fertőzések esélye. A hagyományos, kézi szellőztetéssel viszont jelentős hőenergiaveszteséggel, így megnövekedett fűtési költséggel kell számolnunk” – fejtette ki a kiadóvezető. „Modern, úgynevezett hőcserélős központi szellőztető rendszer kiépítésével már otthonainkban is komfortos és energiatakarékos szellőztetés tudunk biztosítani, ami sok betegség megelőzésre is alkalmas.”

A koronavírus okozta nemzetközi pániknak elsősorban gazdasági és társadalmi hatásait érzékelhetjük itthon és az épületgépészeti szakmában egyaránt. Az összes nemzetközi, sőt néhány hazai épületgépészeti és épületvillamossági kiállítást is elhalasztottak, egyes multicégek dolgozói nem vehetnek részt rendezvényeken és megnőtt az igény a légtisztító berendezések piacán. Már most érezhető anyagi veszteséggel lehet számolni, a nemzetközi eseményekre előre lefoglalt repülőjegyek, szállások, standépítési díjak elvesztésével, amit a szakma már most megérez. Az olaszországi gyártók biztosítják a folyamatos ellátást, de komoly PR tevékenységet kell folytatniuk a zökkenőmentes ügymenet miatt és több tárgyalást visszamondtak az elmúlt napokban. Sajnos a médiában tapasztalt erős nyomás biztos hatással lesz gazdasági oldalon miden piaci résztvevőre, függetlenül a vírus valós egészségügyi kockázatától.

A szellőzés fontossága leggyakrabban a penész vagy a szén-monoxid-mérgezések megelőzése kapcsán kerül reflektorfénybe, pedig számos olyan szennyezőanyag van, amely a levegőminőségen keresztül hatással van egészségünkre. Kimondható, a rendszeres szellőztetés alapvetően fontos nemcsak a megfelelő komfortérzethez, de az egészségünk megóvása érdekében is. Pollenszezonban az arra érzékenyek, járványok idején a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára alapvető a helyiségek levegőtisztasága. Ha a szellőztetés nem megoldható, vagy nem elég, hatékony légtisztító berendezéseket használhatunk.

A komplex légtisztítókban többfokozatú szűrőrendszer található, gyártófüggetlenül összeszedtük a legismertebb műszaki megoldásokat.

  • Az előszűrő mechanikus tisztítást végez, porszemcséket és szilárd szennyeződéseket köt meg, tartalmazhat HEPA szűrőt* és/vagy aktívszénszűrőt is.
  • Az ionizátor a szűrőn áthaladó levegőben ionokat, azaz (pozitív) elektromos töltésű részecskéket állít elő, amelyek egy ellenkező (negatív) töltésű felülethez tapadnak (elektrosztatikus vonzás), így eltávolíthatók.
  • A titán-apatit fotokatalitikus szűrő** kémiai módszerrel hatástalanítja a biológiailag aktív mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, pollenek, gombaspórák stb.)

Fontos megjegyezni, hogy bár egyes vírusok roncsolásával és elpusztításával is kínálják a berendezéseket a gyártók, ezek elsősorban megelőzési céllal javasoltak.

Helyiségeink levegőjének a páratartalom is fontos paramétere. Ha túl magas a relatív páratartalom, penészesedés várható, fülledt, nyomott levegőt érzékelünk. Ha túl kevés, szemszárazság, irritáció lép fel, alvászavarok tapasztalhatók. A 40-60% közötti relatív nedvességtartalom az ideális, 30% alatt és 70% felett problémássá válhat a helyzet.

A modern légkezelő berendezések – akár beépített, akár mobil kivitelben – képesek a levegő páratartalmának szabályozására is, ha kell, szárítanak, ha kell, párásítanak.

„Nem a koronavírus vagy az influenza ellen, hanem azok megelőzése végett, komfort és energetikai előnyei miatt célszerű a modern otthonainkat már levegőszűrővel és központi szellőzéssel ellátni.” – összegzi Szilágyi László.

5. Lakásszellőzés konferencia

A témában kiadónk konferenciát szervez 2020 március 12-én, ahol szakemberek, aerobiologusok és épületgépészek elemzik a központi szellőzés és légszűrés előnyeit. Az esemény sajtónyilvános és a VGF&HKL előfizetői részére díjmentes.

Bővebb információ és regisztráció →

*HEPA szűrő: nagy hatékonyságú részecskeszűrő (high-efficiency particulate air). A kiszűrhető legkisebb részecskeméret alapján több hatékonyságfokozatban gyártják, a leghatékonyabb HEPA szűrők a 0,3 mikron átmérőjű részecskék 99 %-át is képesek csapdába ejteni. Összehasonlításul: az emberi hajszál átmérője 50–100 mikron, a füstben lévő koromszemcsék 2,5–10 mikron méretűek.

** Titán-apatit fotokatalitikus szűrő: működése a hidroxilgyökök agresszív oxidációs hatásán alapul. Egy titán-apatit katalizátor felületén ultraibolya fény hatására a levegőben lévő vízpára H2O molekulái hidroxilgyökökre, hidroxid ionokra (OH) bomlanak. Ezek az ún. szabadgyökök kémiailag igen agresszívek, oxidálják a szerves (szénalapú) molekulákat, kémiai kötéseiket megbontva ártalmatlan anyagokká alakítják őket. Különböző gyártók más-más fantázianévvel látják el a készülékeikbe épített, fotokatalitikus alapon működő technológiai megoldásaikat.

KoronavírusLégkezelésSzellőztetés

Kapcsolódó