Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A gépészet hibája mindig utólag derül ki

2020. március 18. | Szabó Sándor |  3531 |

A gépészet hibája mindig utólag derül ki

Régi lakások vásárlásánál, vagy akár egy új építésű ingatlannál csak a napi használat során derül fény arra, hogy a ház gépészetével, villamos szerelésével problémák vannak. A gépész, illetve a villanyszerelő akkor végzett jó munkát, ha évtizedekig láthatatlan marad – szokták volt mondani.

Ismeretlen gépész, jó gépész

Bizony ebből a szempontból keserű szakma a miénk, mert még az építészt mindenki elismeri, díjazza, addig egy jó gépésztervezőt, kivitelezőt észre sem vesznek. Jól működik a fűtés, jó a légellátás, komfortos a lakás, minden a legnagyobb rendben, ügyet sem vetnek a gépészek munkájára, holott a komfort döntő többsége az ő munkájuknak köszönhető. Ennek analógiájára egy lakásvásárlásnál sem fordítanak a leendő tulajdonosok kellő figyelmet a gépészetnek. Jól néznek ki a csaptelepek, modern, dizájnos kialakításúak a fajanszok, a gázkazán szinte láthatatlan, olyan szépen sikerült elburkolnia az asztalosnak. Az esetek többségében még egy-egy ingatlanszakértőt kihívnak, hogy nézze meg a szigetelést, nincsenek-e hőhidak, adjon becslést, hogy az ingatlan vételára valóban reális-e. És ezzel a történet véget is ér, az új tulajdonos fizet, a régi pedig mélyen hallgat a tapasztalatairól. Csak néhány hónap után derül az ki, hogy semmi nincs rendben. Amikor már mögé kell nézni a falaknak, be kell indítani a gázkazánt, nincs megfelelő fűtés, nincs melegvíz. Hírtelen eszébe jut a tulajdonosoknak, egy épületnek gépészete is van! Ez a hírtelen felismerés azonban sokba kerül,

A látszat csal

Sokan úgy gondolkoznak, ha megvesznek egy felújított lakást, azzal minden a legnagyobb rendben van. Szerkesztőségünkhöz két pórul járt ingatlanvásárló fordult segítségért, az ő példájukból is tanulhatnak a szakma gyakorlói, és a vásárlás előtt állók. Az egyik esetben egy budai lakásról van szó, melyet a tulajdonosok eladás szándékával gyönyörűen felújítottak. Kívülről. A leendő vevők még a gázkazánra is figyeltek, hogy a modern igényeknek megfelelő legyen, korszerű, kondenzációs gázkazán termelte a szükséges hőt. A kazánt, ahogy illik, a bekötési csonkoknál a falon kívül rézcsővel szerelték. Azonban a fűtési rendszer maradt a régi, a falon belül vascsövekkel kialakított, a padlózatba pedig un. PEMÜ (nem oxigén diffúziós) csöveket fektettek. Néhány hónapos használat után, kiderült, hogy a kazánban a víznyomás állandóan leesik, a rendszer „ereszt”. A PEMÜ csöveknél a vascsövek szét voltak rohadva. A lakóknak két választásuk marad, vagy kívülről újracsövezik a lakást, és radiátoros rendszert alakítanak ki, vagy felbontják a padlózatot, és újra fektetik a padlófűtést. Kit terhel a felelősség egy ilyen esetben, illetve kinek kell fizetnie a felújítást? Az előző tulajdonos egy kisnyugdíjas volt, aki a kapott pénzt szinte azonnal befektette egy új ingatlanba, a maradék pénzt pedig szétosztotta a gyerekei között. Polgári pert lehet ilyen esetben indítani, ahol épületgépész igazságügyi szakértő meg tudja állapítani, hogy mekkora a kár. Azonban ha évek hosszú sora után az új lakóknak lesz is igaza, nem fognak tudni hozzájutni a megítélt pénzösszeghez, mert a régi tulajdonos nyugdíjából tudják hónapról-hónapra letiltani a megítélt összeget.

Panelból családiba

A második történet esetén egy fiatal, három gyerekes házaspár vett lakást hitelre Szigethalmon.  Ők sem tartották fontosnak, hogy egy épületgépész szakemberrel átnézessék a megvásárolni kívánt ingatlan állapotát, mielőtt döntenek. Indokaik szerint a panel magas költségei után egy vidéki családi ház már csak jobb lehet. Óriásit tévedtek! Szintén egy idős ember volt a tulajdonos. A házban volt egy vegyes tüzelésű kazán, valamint egy cirkó, amit azonban már évek óta nem használt az előző lakó. Az új tulajdonosok – mivel látszólag minden a legnagyobb rendben volt -, megkötötték a szerződést, kifizették a bank segítségével a ház árát. Meglepetés akkor érte a házaspárt, amikor be akarták üzemelni a cirkót, ugyanis a készülék nem működött megfelelően. A kéményseprők ellenőrizték a kéményt. Mint kiderült, a cirkó és a vegyes tüzelésű kazán szabálytalanul egy kéményre volt rákötve, valamint a kémény felső szakasza beomlott, nem átjárható. Azonban a meglepetések sora ezzel még ne ért véget. A WC sem működött, ugyanis nem folyt el belőle a szennyvíz. Mint kiderült, az előző tulajdonos áthelyezte a vécécsészét egy másik blokkba, és csak 60-as lefolyócsővel volt a vécé bekötve. Mikor az előző tulajdonost szembesítették a problémával, ő azt mondta, hogy a benti vécét egyáltalán nem használta, ő a kintibe, a „pottyantósba” végezte a dolgát. Fel kell tehát újítani a fürdőszobát, és ki kell cserélni a cirkót kéményfelújítással együtt.

Figyelem!

A legnagyobb probléma, hogy az új tulajdonosoknak a lakásvásárlás után kiköltekezik magukat, felújításra szinte már egyáltalán nem marad pénzük. Miért is maradna, hiszen ők abban a tudatban vásárolták az ingatlant, hogy korszerű, felújított, arra költeni nemigen kell. Ezért fontos tehát a gépész szakember, aki pár tízezer forintért felméri az eladás előtt álló lakás, ház állapotát, és reális képet alkot a lakók számára. Milliós plusz kiadásról van szó, melynek az előteremtése nem kis fejtörést okoz., nem beszélve arról, hogy a felújítás újabb bosszúsággal, idővel, energiával jár. Mindkét vásárló utólag fogja a fejét, hogy ostobaságot követett el azzal, hogy nem hívott szakembert. Azonban az is igaz – és itt jön a szakma felelőssége –, hogy nincs az emberek tudatában, hogy mennyire fontos a gépészet. Tudatosítanunk kell minden fórumon, hogy döntő szerepünk van a komfortos élet és élhető lakás kialakításában!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Épületgépészet