Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Így használd a koronavírus-gyorsteszted!

2020. április 23. | Szilágyi László |  3085 |

Így használd a koronavírus-gyorsteszted!

Koronavírus-szűrést csináltunk egy budapesti szerelvényboltban. Minden alkalmazottól és egy éppen vásárló fűtésszerelőtől is vért vettünk egy olyan teszteléshez, amely azt mutatja meg, vannak-e az alany vérében olyan antitestek, amelyeket szervezete a koronavírus elleni immunválaszként termelt. A kollégák önszántukból és kíváncsiságból vetették magukat alá a teszteknek, és a felhasználói ismereteket bemutató filmforgatásnak.

A víz-, gáz- és fűtésszerelők még akkor is dolgoznak, amikor a legtöbben karanténban élnek, hiszen a csőtörések, gázszivárgások, csatornadugulások esetén azonnali megoldást kell biztosítaniuk – akár egy kórháznak, akár egy közintézmények és természetesen a lakosságnak. Éppen ezért az épületgépész-szerelők folyamatos fertőzésveszélynek vannak kitéve. Az általunk kipróbált koronavírus-gyorsteszt nem helyettesíti az biztonsági óvintézkedéseket és az ajánlott egészségügyi protokollt, de információt, és gyanú esetén iránymutatást adhat, hogy érdemes-e komolyabb egészségügyi eljárást kezdeményezni.

Nézze meg a videót, ahol bemutatjuk, hogyan kell használni a koronavírus gyorstesztet!

Szerda délután érkeztek meg a VGF&HKL szaklap szerkesztőségébe a gyorstesztek, amelyek a forgalmazó szerint képesek a vérből kimutatni, hogy a vizsgált személy immunrendszere reagált-e már a koronavírus-fertőzésre. A közelmúltban több cikkben is megkérdőjelezték ezeknek a gyorsteszteknek a hatékonyságát, de olyan vélemények, tanulmányok is napvilágot láttak, amelyek szerint egyes országokban az ismert fertőzések akár nyolcvanszorosa is lehet azok száma, akik elkapták a koronavírust. Több országban, ahogy nálunk is vannak olyan magánegészségügyi intézmények, amelyek nyújtanak szűrővizsgálatokat, és a hazai kereskedelemben is már napok óta kínálnak otthoni szűrésre alkalmas teszteket.

Úgy gondoltuk, megnézzük, hogyan is kell ezeket az otthoni gyorsteszteket használni és megvizsgáltuk mire is jók igazából. Természetesen műszaki kiadónk munkatársai nem rendelkeznek egészségügyi képesítéssel, így nem az volt a célunk, hogy a teszteket minősítsük, de mivel ez a termék magánforgalomban mindenki számára elérhetőek Magyarországon, szerettük volna elsőként kipróbálni őket, és ezzel egy kis felhasználói ismeretet átadni.

Mire jó és mire nem?

A kereskedelemben kapható tesztek különböznek azoktól, amelyeket a közegészségügyben végeznek. Utóbbiak a vírus jelenlétét mutatják ki az ember szervezetében, míg a bárki által megvásárolható tesztek csupán azt képesek jelezni, hogy a vizsgált személy immunrendszere elkezdett-e olyan ellenanyagokat termelni, amelyekkel a szervezet az új típusú koronavírus ellen veszi fel a küzdelmet. A fertőzés megjelenése után a szervezet először úgynevezett IgM antitesteket kezd termelni. Később megjelennek az úgynevezett IgG antitestek is, amelyek már bizonyos fokú védettséget jeleznek a fertőzéssel szemben. Tényleges védettséget, a betegség lezajlását az jelzi, ha a vérben csupán IgG antitestek vannak jelen, IgM-ek pedig már nem. A teszt tehát alkalmas arra, hogy megállapítsuk vele, ha egy illető szervezete reagált- már a koronavírus-fertőzésre vagy sem, mivel azonban a betegség kezdeti szakaszán immuválasz még nem jelentkezik, arra nem alkalmas, hogy eldöntse, a tesztalany szervezetében a vírus jelen van-e vagy sem.

A teszt nem nyújt 100%-os eredményt, a gyártó is 87,01%-os szenzitivitást kommunikál, viszont a nemzetközi vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a gyors és tömeges tesztelés képes kiszűrni azokat a személyeket, akik már átestek a vírusfertőzésen. Ez egyrészt nyugalmat biztosíthat, másrészt segíthet a vírus izolálásában, annak ellenére is, hogy a koronavírus újrafertőző képességéről még nincsenek egyértelmű tudományos eredmények.

Hogyan használjuk?

A tesztelés folyamata hasonlít egy vércukorszint-méréshez. A csomag tartalmaz

  • egy alkoholos fertőtlenítő kendőt, amivel a vérvétel előtt kell letörölni az ujjat;
  • egy steril tűt, azzal lehet megszúrni az ujjbegyet;
  • egy pipettát, amibe felszívhatunk egy csepp vért;
  • két csepp reagensanyagot;
  • és egy tesztcsíkot, amire a vért és a reagensanyagot kell cseppenteni, és ez mutatja meg az eredményt.

A bolt eladói örömmel vették a tesztelés lehetőségét, ketten közülük úgy sejtették, hogy már áteshettek a koronavírus-fertőzésen, mert volt felsőlégúti betegségük a közelmúltban. A teszttel most kiderült, hogy a koronavírus okozta-e. Hasonlóan vélte egyébként az a fűtésszerelő mester is, aki éppen vásárlási céllal jött a boltba, és azonnal élt a tesztelés lehetőségével. Szintén azt állította, hogy szerinte ő már átesett a fertőzésen, mert a múlt hónapban köhögéses betegségben szenvedett napokig.

Tizenöt perc az egész

Sterilizáltunk, vért vettünk, cseppentettünk, használtuk a reagenset, majd várni kellett 15 percet. Igen, mindössze 15 perc alatt megvan az eredmény. A tesztcsíkon lehet látni, ahogy néhány perc alatt felszívja kapilláris úton a mintát, és lassan előjönnek az indikátorok. A tesztcsíkon van egy kontroll csík is. Egy piros vonal jelenik meg, ha a teszt sikeres volt, akár csak a terhességi teszteken. Az összes vizsgálat sikeres volt, a kontroll csík minden teszten szépen, láthatóan megjelent már pár percen belül. A rövid várakozás alatt a tesztalany fűtésszerelőt kiszolgálták az üzletben, majd jött az eredményhirdetés.

Senkinél nem mutatott ki antitestet a teszt. Ebből arra következtettünk – a teszt hatékonyságának és kockázatának a figyelembevételével –, hogy az alanyok valószínűleg nem estek még át koronavírus-fertőzésen, vagy olyan korai stádiumban vannak, hogy még nem termelt a szervezetük antitesteket. Amennyiben kimutatott volna valamilyen antitestet, abban az esetben pár napon belül megismételtük volna a tesztet, és különösen a korábban megjelenő IgM esetén karantént, és további eljárást javasoltunk volna. A teszt egyébként viszonylag olcsó, mi 5500 Ft-ért vettük darabját.

Mivel a víz-, gáz- és fűtésszerelők munkája még veszélyhelyzetben sem szüneteltethető, és a sürgős javításokra ki kell menniük a szakembereknek, továbbra is komoly figyelmet érdemes fordítaniuk a szabályok betartására, a védőfelszerelések viselésére. Reméljük, nem csak a szerelők, de a megrendelők is hasonlóan gondolkoznak, és megóvjuk egymás egészségét!

Mindenkinek jó munkát és kitartást kívánok a veszélyhelyzetben!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Koronavírus

Kapcsolódó