Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött

| |  5022 |

Illegális rákötés állhat a siófoki vízszennyezés mögött

Tilos rákötni a hálózatra a kerti kutak vizét – ez a lényege annak a felhívásnak, amelyet a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. tett közzé. A társaság szakemberei azt keresik, honnan kerülhetett a hálózatba az a baktériumtörzs, amelyet Siófok Kiliti városrészén több helyen is kimutattak az ivóvízből. A közműtársaság az elmúlt években többször is tapasztalta, hogy egyesek a kerti kútjuk vizét hozzákeverik a hálózati vízhez, amely így kikerülhet a közműhálózatba. A fertőzést egy újranyitás előtt álló óvodában mutatták ki először.

Napok óta keresik a Dunántúli Regionális Vízmű szakemberei, hogyan kerülhetett Pseudomonas baktérium Siófok Kiliti városrészében a vezetékes vízbe. Egy sor potenciális fertőzési forrást már kizártak, keresnek viszont olyan kerti kutakat, amelyek vize egy szabálytalan bekötés miatt bekerülhetett a közműhálózatba. A szakemberek most kifejezetten az ilyen bekötéseket keresik.

– A DRV Zrt. az elmúlt években gyakran szembesült azzal a problémával, hogy egy adott ingatlanon rákötötték a saját, fúrt kutat az ingatlan belső ivóvízhálózatán keresztül a közüzemi ivóvízhálózatra. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez jogszabályilag tiltott, és komoly közegészségügyi kockázata van. Ennek a tiltó szabálynak a megszegése a víziközmű-szolgáltatás szabálytalan igénybevételét jelenti, mert ilyen esetben, ha a saját kút szivattyúját elindítják, a keletkező ellennyomás visszajuttathatja a saját kút által termelt vizet a közüzemi ivóvízhálózatra.

Jelenleg Magyarországon az ásott vagy fúrt kutak döntő többsége nincs engedélyeztetve, belső szerkezetük nem ismert, ráadásul nagy részük talajvizet termel ki. Magyarországon a talajvizek 90 százaléka szennyezett műtrágya- és növényvédőszer-maradványokkal (nitrát, ammónium, peszticidek stb.), valamint a bakteriális szennyezés is gyakori (coliform, Pseudomonas, Enterococcus stb.).

A vezetékek összekötésének rendkívül komoly vízbiztonsági kockázata van, ugyanis ilyen esetben a közüzemi hálózatra kijuthat a minőségileg nem megfelelően vagy egyáltalán nem ellenőrzött saját kút vize. A nem ellenőrzött, kifogásolt vízminőség pedig komoly egészségügyi kockázatot hordozhat a közüzemi fogyasztókra nézve, adott esetben súlyos következményekkel járhat, főleg az érzékeny fogyasztói kör (várandósok és egy év alatti csecsemők) számára, de az ilyen forrásból származó víz hosszú távú fogyasztása az egészséges emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszűrje az esetleges illegális hálózatra táplálást/rákötést. Ezért megkezdtük Kiliti városrész nagyobb átmérőjű bekötéseinek fokozott ellenőrzését, és ivóvízmintákat fogunk venni azon jelentősebb közületi felhasználók bekötéseiről is, ahol ismert saját vízellátás – áll a DRV közleményében.

A városrész lakóit július hetedikén figyelmeztették arra, csak forralás után fogyasszák a vezetékes vizet, mert a kezeletlen víz gyomorpanaszokat, hányást, hasmenést okozhat a benne elszaporodott baktériumok miatt. vízminőségi probléma változatlanul fennáll, a városrészből vett ivóvízminták továbbra is pozitívak a Pseudomonas aeruginosa baktériumra. A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést. A vezetékes ivóvíz ezért továbbra is csak forralás után fogyasztható Kilitiben, illetve az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhető tiszta ivóvíz. A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes. A Siófokról, valamint a háttértelepülésekről vett ivóvízminták negatívak, vagyis a probléma változatlanul kizárólag Kilitire korlátozódik.

A szennyeződést egyébként egy hónapok óta zárva tartó óvoda ivóvízmintájában mutatta ki a vizsgálólaboratórium. Az intézmény azóta megnyitott, a gyerekek és a nevelők ballonos vizet fogyasztanak. Megbetegedésről nincs tudomása a szolgáltatónak. Mivel az óvoda hónapokig zárva volt, a szakemberek először arra gyanakodtak, hogy hálózatban pangó vízben szaporodhattak el a baktériumok, de mivel a jelenség a hálózat több más pontján is jelentkezett, világossá vált, hogy máshol kell keresni a fertőzés forrását. Lapunk úgy tudja, hogy leeresztették és átvizsgálták a medencéket, átnézték a közelmúltban csőtörés miatt javított szakaszokat, de ezeken a helyeken mindent rendben találtak. Ez tovább erősíti azt a feltételezést, hogy az illegális rátáplálás lehet a baj okozója.

Ivóvíz

Kapcsolódó

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Ólom a vízben: közel a megoldás?

Szeptemberre hozhat eredményt a nehézfémet valóban kiszűrni képes tisztítóberendezések vizsgálata

Mi az, amit iszunk?

Mi az, amit iszunk?

Több mint harmincféle gyógyszermaradvány van a budapesti ivóvízben