Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőkamerával a hibák felderítéséért

2020. augusztus 5. | VGF&HKL online |  3418 |

Hőkamerával a hibák felderítéséért

Az épületenergetikai vizsgálatoknál a hőkamera használata nagyban megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az épületgépészeti gyakorlatban is óriási hasznot hozhat a termokamera, mert használatával megelőzhetőek a nélkülözhetetlen feltárások, és gyors helyzetfelismerést tesz lehetővé.

Padlófűtés, mennyezeti, falhűtés-fűtés esetén utólagosan nagyon nehéz rájönni a problémákra. Ha nem működik megfelelően a rendszer, dugulás van, esetleg a kivitelező hanyag munkát végzett, és nem volt megfelelő a csőfektetés, feltárás nélkül szinte lehetetlen megtalálni a probléma forrását. De egy esetleges csőtörés feltárásánál is hasznos segítség lehet az eszköz.

A gyakorlati alkalmazásra egyik jó példa, egy megtörtént eset, ahol hőkamera nélkül bizony csak a sötétben tapogatóznánk a rendszert illetően. Hőszivattyús családi házban panaszkodtak a lakók, hogy túlzottan magas a fogyasztás, ellenben a téli fűtési szezonban alacsony a lakásban a hőmérséklet, szinte megfagynak a lakók. Ennek egyik oka az egyszeres kígyóvonalú fektetés, ahol a csőhálózat elején lévő födémfelületen más hőmérséklet lesz, mint a csőhálózat végénél. Homogénebb, és ezáltal jobb a hőeloszlás a kettős kígyóvonalú fektetés esetén, ahol a meleg és a hideg csövek felváltva követik egymást. A fényképfelvételeken megállapítható volt, hogy egy-egy padlófűtési kör csőkiosztási távolsága nagyon ritka, mely hatására a padló felületi hőmérséklete szinuszgörbe szerint erősen hullámzik. A fűtőcsövek fölött magas a padló felületi hőmérséklete, a két fűtőcső között pedig alacsony. Sűrűbb csőkiosztás esetén a szinuszgörbe amplitúdója kisebb, ezért kellemesebb, homogénebb a felületi hőmérséklet.

A WC-csésze alatt padlófűtési csőkígyó lett lefektetve, ezért a padlóba való fúrás és csavarozás nem megengedhető. Viszont a WC melletti zuhanyzó alá már nem kerültek padlófűtési vezetékek, pedig célszerű lenne itt a fűtés.

A hőkamerás felvételeken ezen felül megállapítható volt, hogy a szobák bizonyos helyeire már nem jutott cső, így a padlófelület kellemetlenül hideg maradt.

A vizsgálatok képei egyértelműen tanúskodnak a szakszerűtlenségről, az eredeti kivitelező is elismerte a hibákat. Egy bírósági eljárás esetén így jó, szemléletes bizonyítékot lehet előtárni, valamint meg lehet győzni az építőt arról, hogy a hibát neki kell kijavítani.

Sokszor előfordul, hogy bizonyos padlófűtési körök rossul teljesítenek. Ebben az esetben egy esetleges dugulás is könnyen felderíthető, és a szükséges beavatkozás minimális bontással elvégezhető. A tanulság az, ezekből a történetekből, hogy bátran használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Egy hőkamera vásárlása bizony borsos kiadás, és nem is éri meg igazán, csak az erre szakosodott szakembereknek. A bérlés viszont mindenki számára elérhető, pár ezer forintos beruházással sok időt és költséget takaríthatunk meg. Érdemes tehát megfontolni ezt a vizsgálati módszert ott, ahol ez lehetséges.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FelületfűtésFelülethűtéstermográfia