Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Keményforrasztásról préselésre

A >B< Maxipro préstechnológia meghozta Magyarországra a korszerű áttörést a klíma- és hűtésszerelésben

2020. szeptember 30. | támogatott cikk, szponzor: Conex Bänninger |

Keményforrasztásról préselésre

Olvashattuk az augusztusi VGF&HKL-ben, hogy átlagban 101 napot kell várni egy épületgépészre. Sztányi Róbert a „Munkaerőpiaci sajátosságok vizsgálata az építőiparban” című munkájából megtudhatjuk, hogy a cégek több mint 47%-a küzd szakemberhiánnyal. Ezen belül 19%-nál kifejezetten nagy hatással van a társaság működésére a szakemberhiány. 33% érzékeli a szakemberhiányt és nem tudják a meglévő munkaköreiket feltölteni, ennek ellenére nem érzékelnek nagy problémát a mindennapos működésükben. 56%-nál okozott a szakemberhiány ügyfélkiszolgálási képesség csökkenést és 51%-nál produktivitáscsökkenést.

A szakmunkaerőhiány mellé soroljuk a jól ismert időhiányt. Szinte általánossá vált, hogy a projektek kifutnak az időből. És akkor ott van a kötbér damoklészi kardja.

A hiányszakmák megjelenésének okai

Szűkítve a szakterületet, a klíma- és hűtésszerelésnek megvannak a maga sajátosságai: különleges munkafeltételek, engedélyek stb. Ebben a szakmunkaerő- és időhiány kérdésben az innovatív >B< MaxiPro préstechnológia az egyik kézenfekvő megoldás.

Egy 5-7 éves tapasztalattal rendelkező szerelő naponta 40-60 idomot keményforraszt. Egy idom préselése 3 másodperc, tehát nyolc munkaóra alatt akár 600-800 csatlakozást készíthetünk. Ez 10-25% megtakarítás a munkáltató részére, telepítésenként.

Egy másik kihívás ezen a szakterületen az, mikor „élesben” kell szerelni, 6-7 méter magasságban, miközben alul dübörög a termelés vagy egyéb aktivitás. És persze, nem szabad lángot használni, mocskolni stb. Magas belmagasság, engedélyekhez kötött munka, szoros határidő – mindez egy éppen üzemelő barkácsboltban. A feladat nem könnyű, de nem is lehetetlen – a megfelelő rendszerek használatával. Íme két példa a közelmúltból.

A 180 kW (4×45 kW kültéri egység) teljesítményű VRF rendszert a Szegedi Praktikerben a Conex Bänninger >B< MaxiPro préselési rendszerrel szerelték be. A projektet gyorsan be kellett befejezni, és a helyiség mennyezeti magasságával kapcsolatos kérdéseket is meg kellett oldani. A >B< MaxiPro lángmentesen használható rendszer és a ROTHENBERGER Romax Compact TT présgépének használata azt jelentette, hogy nem volt szükség külön engedélyekre, és a telepítést „élőben” lehetett elvégezni, anélkül, hogy szükség lett volna a barkácsbolt részleges lezárására. A projekt kivitelezője, a Kühltech Gmbh szakemberei megállapították, hogy a >B< MaxiPro rendszer használata sokkal könnyebbé tette a munkájukat, így azt határidőn belül, problémamentesen át is tudták adni az ügyfélnek.

A második telepítés egy kamionalkatrész raktáráruház Győr mellett, az ipari területen. A kivitelező Rewir kft. A kapacitás: 44 kW kültéri egység és 11 beltéri.

A Conex Bänninger >B< MaxiPro idomok tervezett élettartalma 25 év. 10 év garancia, kizárólag professzionális, >B< MaxiPro tanúsított és képzett szerelők által végzett rendszer esetében.

Részletes információ a bmaxipro.conexbanninger.com honlapon és a Facebook oldalontalálhatók.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szerelés

Kapcsolódó