Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem csepeghet bárhová

Mi legyen a klíma kondenzvizével?

2021. augusztus 16. | Papp Tibor |  2656 |

Nem csepeghet bárhová

A levegőből kicsapódó pára cseppvíz formájában folyamatosan gyűlik a készülékben. Ha ez nem tud maradéktalanul távozni a készülékből, vagy ha „rossz” helyre megy, bizony, jelentős problémákra válthatunk bérletet.

Először is el kell kerülni a készülékben, csövekben pangó víz kialakulását. Ez ugyanis ideális környezet a penészgombáknak, baktériumoknak, a keletkező biofilm remek táptalaja az olyan mikroorganizmusoknak, mint például a Legionella.

„A párásítóval nem rendelkező légkezelők, a split klímák és a fan coilok is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtőfelületen vagy egyéb környezeti levegőnél hidegebb felületen lecsapódó és a kondenzvízgyűjtőtálcán összegyűlő víz elvezetése nem megfelelő. Kondenzvíz felhalmozódás leggyakoribb oka a tálca vízelvezetésének rossz konstrukciója, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása. A kockázatcsökkentés alapvető módja ez esetben a megfelelő kondenzvíz-elvezetés biztosítása.” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levelében.

A cseppvizet szigorúan tilos közterületre (utcára, járdára) kivezetni, ezt az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák. Nem lenne szabad a járókelők fejére csöpögtetni a klímát, ám az önkormányzatoknál általában nincs kapacitás a szabálytalan felszerelések ellenőrzésére.

A beltéri egységben keletkező kondenzvíz legjobb helye a szennyvízcsatorna, esetleg az esőcsatorna. A csatornaszag kizárására bűzzáró szifont alkalmazhatunk, amely akár falba is építhető, ahol pedig nem megoldható a víz gravitációs elfolyása, kompakt kondenzvíz-szivattyút építhetünk be.  Gyűjtőedénybe, vagy szabadba is vezethető a cseppvíz, ha tudjuk hasznosítani.  A rovarkárok megelőzhetők a kondenzcső végére szerelhető rovarvédő rács felszerelésével.

A témával szeptemberi lapszámunkban bővebben is foglalkozunk.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, szakmáját szerető, munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 8990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 899 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KarbantartásKlímaLegionella

Kapcsolódó