Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csőszerelés nyomás alatt

2022. február 17. | Lantos Tivadar |  4687 |

Csőszerelés nyomás alatt

Az épületgépészetben, gáz és vízszerelésben egyaránt előfordulhat, hogy egy nyomás alatt álló, üzemi vezetéket kell megszerelnünk az üzem megszakítása nélkül. Erre számos lehetőség van a gyakorlatban, nézzük át, milyen módszerek használatosak.

Két lehetőség

A folyamatos ellátás biztosítása bizonyos helyzetekben létkérdés. Télen a teljes gázszállítás például nem állhat le napokig, mert egy vezetékszakasz meghibásodott. Víz esetén hasonló a helyzet, például egy társasházban a teljes strangot nem feltétlenül szükséges kizárni, ha az egyik albetét meghibásodott csőszakaszát szeretnénk cserélni, és nincs mód annak kizárására. A nyomás alatt álló vezetékek szerelésére a szakirodalom kétféle módszert ismer, az egyik a nyomás alatt álló vezeték megfúrása, angolul „hot tapping”, a másik a csőelzáró technológia „stopple plugin”. A két technológia felváltva, egymás után, vagy külön-külön is alkalmazható, a műszaki problémának megfelelően. A nyomás alatti fúrás során az üzemelő vezetéken lehet munkálatokat végezni az üzemi nyomás csökkentése mellett. A folyamat részeként egy új leágazás készül a meglévő vezeték külső falára, majd ezen a leágazáson keresztül a nyomás alatt lévő csőbe történik a megfúrás. Ezután felszerelhetőek mérő műszerek, egy új vezeték építhető hozzá vagy lezárható a régi csőszakasz. A csőelzáró technológia akkor alkalmazható, amikor az adott vezetékszakaszt például cserélni kell. A vezetékszakaszt lehetséges egy vagy két oldalról is elzárni ezzel a technológiával és további fúrások segítségével egy „bypass », elkerülő vezetéken biztosítani a szállítást, azon időintervallumon keresztül, míg a szerelés tart. Illetve az lzárás után tetszőleges munkálatok végezhetők.

Csőfagyasztás

Gyakran alkalmazott stopple plugin technológia a csőfagyasztás. A készülék működésének lényege, hogy az üzemi csőrendszerben egy olyan jégdugót hozunk létre vele, amely megakadályozza a fűtési víz kifolyását elzáró szerelvények használata nélkül. A gyakorlatban kétféle módszer terjedt el ez a technológia, a cseppfolyós gáz (szén-dioxid vagy nitrogén) elpárologtatásán alapuló eljárás, valamint új megoldásként az elektromos árammal működő csőfagyasztó berendezés, mely tulajdonképpen a kompresszoros hűtőgép működési elvéhez hasonlóan dolgozik. Mindkét módszernek léteznek előnyei és hátrányai, azonban jó, ha felkészülünk mindenre, mindenféle „fegyverzettel”.

A csőfagyasztást két pont között kell elvégezni. Laboratóriumi körülmények (ami korántsem a valóság) között egy jégdugó akár 200 bár nyomást is képes elviselni, valamint a fagyasztás nem okoz károsodást a csőben sem.

Ipari vezeték zárása

Ipari környezetben nagyobb méretű technológiai, vagy szállítócsövek lezárására is van lehetőség. Ezek lezárása már egy komolyan átgondolt, kiforrott technológiával megvalósított zárószerelvénnyel történik. Ennek három fő része van, hidraulikus munkahenger, harang, ledugózó fej. Alacsony, közepes, és nagy nyomáson egyaránt alkalmazhatók. Gázszállítás esetén csak és kizárólag nagy nyomásra alkalmas berendezések használhatók, a felső határ 70 bar. Alap esetben a dugózó fej a harangban található, mely a megfelelő idomra helyezés után, hidraulikusan mozgatható. A dugózó fej alján görgők találhatóak, így amikor a cső aljához nyomódik a fej, azokon elindulva vízszintes helyzetbe tud állni és meggátolja az áramló közeg továbbhaladását. Az acél fejen gumitömítés van, így majdnem tökéletes zárást biztosít.

Megfúró bilincsek

Gyakori hot tapping eljárás, mely leágazások készítését könnyíti meg, a megfúró csőbilincs. Üzem közben, leürítés nélkül lehet utólagos leágazást készíteni újabb ágvezeték vagy kifolyószelep számára hideg- és melegvíz-vezetéken. A bilincset megfelelő irányba beállítva négy csavarral ráerősítjük a csőre, majd megfúrjuk a vezetéket. Ezzel percek alatt készíthetünk egy belső menetes leágazást.

A gyakorlati alkalmazás területén az egyik legérdekesebb technológia egy olyan megfúróbilincs, amely egy robbanás segítségével vágja ki a meglévő csővezeték egy darabját, ez által biztosítva a leágazás új útját.

Műanyagcsövek esetén a hegesztőeljárásoknak köszönhetően egészen könnyen és biztonságosan létesíthető leágazás nyomás alatt lévő csővezetékekben. Számos technológia létezik, amely nagymértékben megkönnyíti a munkát.

Technológiai csövek fúrása

A csővezetéket meg kell tisztítani, lefejteni a szigetelést, majd drótkoronggal fémtisztára csiszolni. A vizsgálat első lépése a szemrevételezés. Nem lehet külső sérülés nyoma a vezetéken, előzőleg lerakott varrat, túlzott mértékű ovalitás, réteges elválás, pontkorrózió, valamint a fúrás helye két varrat közé kell, hogy essen, ehhez kell igazítani a tervben megjelölt pozíciót. (Amennyiben ez nem lehetséges úgy a varratot a leágazás háromszorosának a hosszában röntgenvizsgálattal ellenőrizni kell, és merevíteni a kivágást, amennyiben ez szükséges) Ezek után műszeres vizsgálat következik, ultrahangos és mágneses repedésvizsgálat. Többek között ellenőrizni kell a falvastagság tényleges értékét és a csőfelület réteges elválásait, minimum 150 mm sávszélességben a leendő hegesztési varratoktól. Minden esetben csak minősített fúrószerszám, és felkészített szakember végezheti a megfúrást.

Látható tehát, hogy a nyomás alatti munkavégzésre számos megoldás kínálkozik. A szakemberek feladata, hogy megtalálják a legalkalmasabb, és legbiztonságosabb eljárást, amely gyorsan és hatékonyan képes a hibaelhárításra.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szerelés

Kapcsolódó