Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A víztároló, ahogyan csak ritkán látható

2022. március 22. | VGF&HKL online |  914 |

A víztároló, ahogyan csak ritkán látható

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapjának, amelynek célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Az MTI erre az alkalomra időzítette látványos fotóriportját a gellérthegyi Gruber József víztároló tavaszi nagytakarításra leeresztett kettes medencéjében. A hatalmas térben 106 darab, 10 méter magasságú oszlop van.

Az ukrajnai háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos az ivóvíz-szolgáltatás – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség a víz világnapján az MTI-vel, arra kérve mindenkit: gondolkodjon el azon, mit jelent számára a víz, milyen értéket képvisel.

Azt írták, sokan magától értetődőnek tekintik, hogy az ivóvíz minden nap elérhető, azt gondolják, nekik alanyi jogon jár a vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetés, pedig a harmadik világ országaiban az előbbi nincs, az utóbbit pedig hírből sem ismerik.

A közleményben idézték Nagy Editet, a szövetség főtitkárát, aki kiemelte: az ágazatban dolgozó több mint húszezer ember az év minden napján, 24 órában dolgozik azon, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a biztonságos vízszolgáltatást, hogy mindenhol elérhető legyen az egészséges csapvíz, valamint, hogy megoldja a szennyvíz szakszerű elvezetését és tisztítását.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban megjegyezte: a háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos, nélkülözhetetlen a szolgáltatásuk, hiszen Ukrajnában az emberek már tudják, milyen vödrökkel ivóvízért sorban állni az utcán. A magyar szolgáltatóknak is feladatot ad a háború, hiszen biztosítaniuk kell a menekülttáborok vízellátását – tette hozzá.

Az UNESCO és az UN-Water (az ENSZ vízügyi szervezete) minden évben egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a víz világnapjának mottója kapcsolódik. Ez 2022-ben a Felszín alatti vizek – Láthatóvá tenni a láthatatlant.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

IvóvízVízellátás

Kapcsolódó