Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nyolcszázmilliárd forintba is kerülhet a rezsicsökkentés idén

| |  749 |

Nyolcszázmilliárd forintba is kerülhet a rezsicsökkentés idén

Bár a lakossági fogyasztók hosszú évek óta ugyanannyit fizetnek a vezetékes földgázért, áramért és vízért, a valós árak meredeken emelkednek. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő azzal számol, hogy idén akár 700-800 milliárd forintba is kerülhet a rezsicsökkentés fenntartása, ezért a beruházások terhére át kell tervezni a költségvetést.

Varga Mihály pénzügyminiszter már korábban is jelezte, hogy a választások után módosítani kell a büdzsét a romló növekedési kilátások és az inflációs várakozások fokozódása miatt, ugyanakkor a Világgazdaság cikke szerint nem kizárólag emiatt kell hozzányúlni a költségvetéshez. A kormányközeli gazdasági napilap a kormányzat fiskális politikájára rálátó forrására hivatkozva azt írta, „az idén a 700–800 milliárd forintot is elérheti a rezsicsökkentés fenntartása, ez még annál is nagyobb összeg, mint ami korábban a sajtóhírekben szerepelt”.

A téma kapcsán a lap megszólaltatta Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét is. – Nem látjuk, pontosan hogyan fog kinézni a makrogazdasági pálya. De bárhogy is alakuljon, akkora elszállás nincsen a költségvetésben, hogy az ne lenne tartható – jelentette ki a szakember.

A lap azal számol, hogy a költségvetésben a beruházások terhére lesz akkora mozgástér, amely lehetővé teszi, hogy a lakosság, tehát az egyetemes szolgáltatás keretében áramot és földgázt vásárló fogyasztók közvetlenül ne érezzenek meg semmit a változásból, ez azonban közvetve már nem igaz. A dráguló energia költségelemként meg fog jelenni a vállalkozások áraiban, tovább fokozva az infláció amúgy is magas ütemét.

Árak

Kapcsolódó