Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Előre kérik majd a pénzt a gázért?

A MEKH szerint akár ezzel is szembesülhetnek majd a szabadpiaci vásárlók

2022. június 22. | Erdősi Csaba |  1568 |

Előre kérik majd a pénzt a gázért?

Október elsején a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése lejár, így már most célszerű az új szerződések megkötéséről gondoskodni – figyelmeztet friss közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A hivatal szerint a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így „bizonyos felhasználói köröknél” akár az előre fizetést is kiköthetik. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke ezt nem tartja valószínűnek, azt viszont igen, hogy rövidülnek a fizetési határidők és a leolvasási időszakok, valamint, hogy bankgaranciát is kérnek majd a kereskedők az ügyfeleiktől.

Nem újdonság, ha azt írjuk, őrült módon elszálltak az elmúlt időszakban a földgázárak. Hogy miért, abba most nem mennénk bele, csak rögzítjük, hogy míg a Magyarországon is irányadó holland gáztőzsdén egy éve húsz euró körül mozgott a kereskedés, addig most 120 eurón kötik az üzleteket. Ezt közvetve a hazai lakossági fogyasztók nem érzik meg, hiszen a rezsicsökkentés ernyője alatt állnak – közvetve persze igen –, direkt módon érinti viszont a drágulás mindazokat, akik az előírások szerint a szabadpiacról szerzik be gázszükségletüket. Őket a MEKH közleményben figyelmezteti, hogy a versenypiaci földgázkereskedelmi szerződések többnyire az október elsején kezdődő gázévhez igazodnak, vagyis, aki még eddig nem tette meg, gondoskodjon mielőbb az új szerződése megkötéséről, mert nem maradt túl sok ideje a különböző ajánlatok bekérésére és mérlegelésére.

Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását. Mindez várhatóan a földgázkereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását fogja eredményezni: egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását (bizonyos felhasználói köröknél akár csak előre fizetés mellett történő ellátás vállalása), a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, illetve jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama. A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztás.

A hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy az október 1-jén kezdődő új gázévre vonatkozó földgázbeszerzéseket, figyelemmel a kereskedőváltás jogszabályban garantált határidőire, technikailag szeptember 6-áig van lehetőség biztonságosan lezárni. Ezért a versenypiaci földgázfelhasználóknak „kellő körültekintéssel” kell megvizsgálniuk földgázbeszerzési szerződéseiket és azok megkötését, illetve megújítását mielőbb kezdeményezniük célszerű.

Nem eszik olyan forrón, de azért melegen

Átbogarásztuk néhány piaci gázszolgáltató üzletszabályzatát, hogy megnézzük, mely esetekben folyamodnak az előre fizetéshez. Nos, csak a többször is késve, nyolc napon túl fizető ügyfeleikkel szemben alkalmazzák jelenleg ezt a kényszerítő eszközt. Megkerestük az ügyben Felsmann Balázst, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnökét, aki azt mondta, a jövőbem sem valószínű, hogy a kereskedők előre fizetést várjanak el a rendben teljesítő ügyfeleiktől. Viszont az tény, hogy a fizetési feltételeken a saját megnövekedett ügyfélkockázataik mérséklése céljából szigorítani fognak a kereskedők. Így például elképzelhető, hogy a jelenleginél jóval rövidebb, tehát nem nyolc-, hanem mondjuk csak kétnapos fizetési határidőt írnak majd elő, és nem havonta, hanem akár hetente is küldenek majd számlát. Az is életszerű, hogy egy bizonyos összegű – mondjuk harminc napnyi gázfogyasztás ellenértékét fedező – bankgaranciát kérnek majd az ügyfelektől. Aki ezekbe belemegy, jobb árakat kap majd, aki nem, rosszabbakat – vagy a kockázatok mérlegelése után semmilyeneket, azaz nem kötnek vele szerződést.

Mi lesz a kicsikkel?

Külön problémát jelent, hogy egy friss kormányrendelet – 217/2022. (VI. 17.) – szerint egy sor olyan kisvállalkozás kerül majd ki az egyetemes szolgáltatásra jogosultak köréből, amely jelenleg még rezsicsökkentett áron kapja az energiát. Főszabály szerint ma még támaszkodhat a hatósági árak nyújtotta biztonságra minden olyan vállalkozás, amely gázmérőkapacitása nem haladja meg a 20 köbmétert óránként. Az új rendelkezések szerint viszont augusztus elsejétől már csak azok a cégek maradhatnak az egyetemes szolgáltatásban, amelyekre ezen felül még az is áll, hogy alkalmazottjaik száma nem éri el a 10 főt, emellett pedig éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Mindenki más kiesik az egyetemes szolgáltatásból, de azoknak is változhat a helyzetük, akik maradnak, mert földgázt csupán évi 1489 köbméter/év fogyasztásig kaphatnak rezsicsökkentett áron, a felette lévő fogyasztást pedig az egyetemes szolgáltató által hirdetményben meghatározott áron (versenypiaci áron) kell megfizetniük. Ugyanez vonatkozik egyébként az áramra is, csak ott 4606 kWh a rezsicsökentett árú villamos energia fogyasztási határa.

Komoly csavar a dologban, hogy a vállalkozásoknak maguknak kell megítélniük, hogy jogosultak lesznek-e augusztus elseje után is az egyetemes szolgáltatásra vagy sem. Ha úgy ítélik meg, hogy kikerülnek a rezsicsökentett körből, azt maguknak kell jelezniük kileponyilatkozat@mvm.hu címen. (Az erre szolgáló nyomtatványokat itt és itt találja.) Erre július 1. a határidő, vagyis igyekezni kell. Akinek a nyomtatványa időben beérkezik, az úgynevezett végső menedékes jogintézmény keretében biztosított földgáz- és áramellátásra jogosult. A végső menedékes mindkét esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Büntetés jár a késésért vagy tévedésért

Amennyiben az egyetemes szolgáltató a jogosultságot alátámasztó irat alapján megállapítja, hogy a felhasználó egyetemes szolgáltatás igénybevételére nem jogosult, a 2022. augusztus 1-jétől az egyetemes szolgáltató általi ellátás végéig terjedő időszak alatt felhasznált földgázt, illetve villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos tőzsdei ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás ötszörösének megfelelő egységáron számolja el a fogyasztóval. Emellett, ha a felhasználó nem nyilatkozik vagy nyilatkozata 2022. július 1-jét követően érkezik be, akkor az egyetemes szolgáltató nem felel, ha a felhasználó ellátására végső menedékes jogintézmény keretében nem kerül sor. Vagyis a mulasztó fogyasztó kikerül a piacra, ahol viszont aligha fog tudni azonnal szerződést kötni, pláne nem jó áron, hiszen a szabadpiaci kereskedőknek nincs semmiféle ellátási kötelezettségük.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

A fűtőanyag világpiaci áremelkedése magával húzza a ki- és betárolás hatósági árait is