Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtésszerelők forgószélben, a tegnap balgasága, a ma megoldása

2022. augusztus 25. | Lantos Tivadar |  2415 |

Fűtésszerelők forgószélben, a tegnap balgasága, a ma megoldása

Nehéz helyzetben van a szakma manapság, amikor az energetikai beruházásokról, korszerűsítésekről kérdeznek. Új és gyorsan alkalmazkodó szemléletváltások sorozatára van szükség. Ami egykor elavult, sőt rossz megoldásnak tűnt például egy lakás fűtésére, az ma nagyon is gazdaságos. A kedvezményes tarifa miatt ilyennek tűnik most a hőszivattyú beépítése, még akkor is, ha a meglévő rendszerre, hagyományos hőleadókra telepítjük. Kérdés persze, hogy meddig.

A mérnökök, technikusok, szerelők, műszaki emberek arról híresek, hogy nem beszélnek mellé, általában plusz/mínusz 10 százalékot tévednek (mert ennyi a tűréshatár) – ha tévednek. A fizikai törvényszerűségeket nem lehet áthágni, a víz „lefelé” folyik, a melegebb test adja át a hőjét a hidegebbnek, és így tovább.

Azonban az utóbbi néhány hónapban mintha minden a feje tetejére állt volna. Erre a legjobb példa, hogy ma kénytelen-kelletlen, de ajánljuk, hogy hőszivattyút meglévő radiátoros rendszerhez állítsunk be, mert a H-tarifával, a maga 22,99 Ft/kWh költségével még a legrosszabb időkben, 1-es COP esetén is megéri üzemeltetni. Ezt a mondatot még a múlt havi szaklapban sem írtuk vona le, de, ha jól belegondolunk, ez az igazság.

Hozzá kell tennünk azonban, hogy pillanatnyilag ez az igazság, a jelenlegi tarifaszerkezet mellett. A H-tarifát egykor kitalálóknak, megalkotóknak azonban nem ez volt a szándéka. Azt szerették volna elérni, hogy a korszerű hőszivattyús technológiákat még gazdaságosabban, kisebb megtérülési idővel lehessen igénybe venni, elősegítve ezzel az elterjedésé. Ha viszont megszűnik a H-tarifa, azonnal borul a rendszer, máris aktualitását veszti az okfejtésünk. A H-tarifa-igénylés jelenleg hosszú, elhúzódó folyamat, akár hónapokat is igénybe vehet.  Tehát, aki erre az elképzelésre alapoz, annak bizony sokat kell várnia.

Tervezőt bevonni!

Ugyanez a helyzet azoknál, akik hirtelen ötlettől vezérelve a gázfűtést tisztán elektromos fűtésre cserélik. A mai állapotok szerint van ennek az elképzelésnek létjogosultsága, de ha fellapozzuk a néhány hónappal, vagy akár egy évvel közzétett újságjainkat, abban arról beszéltünk, hogy egy lakás, családi ház fűtése tisztán elektromosan háromszor annyiba kerül, mint a gáz használatával. Amit ma a laikusoknak el kell kerülnie, az a hirtelen döntés. A meglévő rendszereket nem szabad végleg „kidobni”, hanem át kell gondolni, esetleg alternatív rendszereket kell telepíteni, mint például gázkazánok mellé szilárd tüzelést, hibrid hőszivattyút vagy fűtő split klímát, esetleg helyiségfűtő elektromos paneleket.

Mindig fel szoktuk hívni a figyelmet – ami most különösen aktuális – a mérnök szakemberek bevonására. Fontos a hőszükséglet-számítás, a hidraulikai tervezés, beszabályozás, ezek költségét nem lehet megspórolni. Ezenkívül, amit a szerelő szakemberek tudnak megtenni, hogy optimalizálják a rendszerek működését. Ahol lehet, a gázkészülékeket be kell állítani az optimális működésre. A régi termosztátokat modulációsra kell cserélni. A padlófűtés hidraulikai köreit a hidraulikus beszabályozási terveknek megfelelően be kell állítani. 

Épületfelújítás

A pillanatnyi állapotokra is lehet alapozni, mindenki döntse el maga, hogy ez neki jó-e, illetve vállalja az ezzel járó kockázatokat. Aki hosszútávon gondolkodik, az épületkorszerűsítés mellett dönt.  Az épület szerkezetének állapota a legfontosabb a rezsiköltségek számításánál.  Ma Magyarországon közel 4,5 millió lakóingatlan van, és az épületek átlagos besorolása JJ az energiatanúsítványok szerint. Ez 10-szer rosszabb, mint a legjobb AA besorolású ingatlanok eredménye. Egy átlagos kádárkocka 6 millió forintos korszerűsítésével, vagyis nyílászárócserével, szigeteléssel már elérhető 50 százalékos megtakarítás. Gyors döntés helyett rendszerszintű gondolkodás szükséges, ami az épületek felújítását is jelenti.

Rezsikonferencia 2022

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FűtésszerelésHőszivattyúRadiátorRezsiköltség

Kapcsolódó