Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

„Salakszörny” a gázkazánban

A karbantartás sokéves elmaradása miatt ökölnyi törmelékkupaccá mállott a szigetelés

2022. október 6. | VGF&HKL online |  2184 |

„Salakszörny” a gázkazánban

A cigarettás dobozok oldalán elrettentő fotókkal hívják fel a figyelmet a dohányzás ártalmaira. Nem ártana a kondenzációs gázkazánok dobozaira is rátenni egy-két tisztítatlan kazán képét, hogy a tulajdonosok, felhasználók rádöbbenjenek a karbantartás, törődés fontosságára.

Egy prémium gázkazán lett ez alkalommal az áldozat. A tulajdonosok állítása szerint nyolc éve rendszeresen karbantartatták a kategóriájában egyik legdrágább gázkészüléküket. Egy fűtésszerelő valóban átnézte a teljes rendszert évente, de a kazánra nem terjedt ki a figyelme. Nem is terjedhetett, hiszen erre a beavatkozásra nem volt jogosultsága. A tulajdonosok azonban abban a tudatban voltak, hogy az ő fűtésrendszerük, gázkazánjuk megfelelően, hibátlanul működik. Egészen eddig!

A legrosszabbkor romlik el!

A kazán egy családi ünnep alatt, éppen a fürdés előtt gyújtáshibát, illetve a lángjel hiányát jelezte. Alapesetben ez a probléma akár gyorsan orvosolható is lenne a „Reset” megnyomásával, és némi ki-be kapcsolgatással. Azonban ez alkalommal ez a módszer nem vezetett eredményre, szerelőt kellett hívni. Ilyenkor célszerű a gyújtóelektróda kiszerelése, vizsgálata. Látszott az alkatrészen az oxidáció, lerakódások, és némi rozsdásodás is, de egy kis tisztítás sokat segített az alkatrész kinézetén. Emellett ki kellett bontani a hőcserélőt.

A kupac

Ekkor jött a meglepetés, égőtér-szigetelés ugyanis már nem nagyon volt a kazánban. Egy kupacban, a spirál közepén, egy kis égéstermékkel vegyítve volt teljesen szétégve, némi poshadt kondenzvízzel átitatva.

Az égőtér szigetelése az előlapon sem volt jobb állapotban, de ott még egyben maradt. A látvány olyan volt, mint egy szilárd tüzelésű kazánban a salak, a törmeléket egy kisebb lapáttal lehetett csak eltávolítani. A kondenzvízszifon teljesen el volt tömődve. Kész csoda, hogy a készülék mindezek ellenére a múlt héten tárolóra gyártotta a meleg vizet, valamint a fűtési rendszerre is dolgozott. A látvány ellenére a készülék javítható, az égőtér-szigetelés cserélhető a tömítéssel együtt, valamint a gyújtót és a kondenzszifont is cserélni kell. Az égőteret alaposan tisztítani kell, és jól átmosni, hogy a kondenzvíz megfelelően tudjon távozni.

Mint tudjuk, a szűk keresztmetszet az alkatrészek beszerzése, hiszen ezek érkezése sokszor bizonytalan. Ez az egy karbantartás azonban egészen biztos, hogy többe fog kerülni, mint a nyolc megspórolt évi karbantartás.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KarbantartásKazánTanulságos

Kapcsolódó