Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új, energiatakarékos folyadékhűtők az Atlas Copco-tól

Akár 30%-os költségcsökkentés

2022. október 26. | támogatott cikk, szponzor: Atlas Copco |

Új, energiatakarékos folyadékhűtők az Atlas Copco-tól

Szeptembertől Magyarországon is kaphatók az Atlas Copco új, energiatakarékos folyadékhűtői, a TCA és a TCX sorozat, amelyekkel az energiaköltségek akár 30%-a is megtakarítható. A folyadékhűtők szállítási határideje akár 2 hónapon belül megoldható. A termékcsalád folyamatosan bővül, az új sorozatok 2023-ban várhatók.

A létesítményüzemeltetés egyik legnagyobb energiafogyasztója és költségtényezője a hűtő, hiszen ott, ahol szükség van a megfelelő temperálásra, elengedhetetlen a hőmérséklet folyamatos szinten tartása. Ez a hűtés tekintetében pedig egyre nagyobb kihívást jelent a tavaszi, nyári vagy őszi időszakban az állandósuló és mindinkább hosszan elnyúló extrém hőség miatt. A hagyományos értelemben vett négy évszakos időjárás a klimatikus változások miatt szinte teljesen felborul és a szélsőségesség irányába mozdul el.

A hűtőberendezések tekintetében nem csak a létesítményben való megfelelő hőmérséklet biztosítása jelent kihívást, hanem magának a hűtőberendezésnek a folyamatos, nagy teljesítményen való működésének biztosítása és fenntarthatósága úgy, hogy a berendezés életciklusa, energiafelhasználása és saját hűtésigénye is az elfogadható költségszinten maradjon.

A minőségi és megfelelő teljesítménnyel rendelkező hűtők komoly beruházást igényelnek, a meredeken emelkedő energiaköltségek miatt a teljes életciklusra vetített energiaköltség – a hűtők tekintetében ez a legnagyobb költségtétel -, a karbantartási, szervizelési költségek, hogy csak a 3 legfontosabb költségtényezőt emeljük ki mindenkit arra kényszerítenek, hogy olyan berendezést vásároljon, ami „maximális üzemidő” mellett energiatakarékosan és a lehető leghosszabb élettartamra szól. Még egy fontos technikai tényező a megbízható üzemelés, a könnyű karbantarthatóság és a rugalmas gyors szerviz és alkatrészellátás, mert ez a termelési folyamat biztonságát támogatja.

A folyadékhűtő berendezések gyártása szempontjából sem könnyű megfelelni ezeknek a sokrétű vevői elvárásoknak, de komoly kutatási és fejlesztési tervezésnek köszönhetően az Atlas Copco most végre betöltheti ezt a hiátust. Szeptembertől Magyarországon is elérhetők a TCA és a TCX sorozat folyadékhűtői, amiket 2023-ban a termékkategória újabb tagjai követnek majd.

 • A TCX kompakt víz (vagy víz-glikol elegy) hűtésére szolgáló folyadékhűtő léghűtéses kondenzátorral és beépített hidromodullal.
 • A TCA hibrid azonnal használatra kész vízhűtő, szabadlevegős hűtési móddal, a belépő levegő adiabatikus előhűtésével.

A legfontosabb eredmény, hogy ezekkel a folyadékhűtőkkel akár az energiaköltségek 30%-a is megtakarítható és mindez belátható időn belül, mert a készülékek szállítása akár 2 hónapos határidőre is megoldható. Lássuk tehát mit is tudnak ezek a készülékek és hogyan érhető el ez a jelentősnek mondható megtakarítás:

 • A berendezések rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal:
  1. Minimális energiateljesítményre vonatkozó szabványok (MEPS)
  2. Ökodesign-irányelv (2009/125/EC)
  3. Szezonális energiahatékonyság teljesítménymutató mérőszámok (SEPR)
  4. ISO50001
 • Az integrált adiabatikus és szabadhűtési funkcióval rendelkező berendezés működése azért költséghatékony, mert zavartalan a hűtő működése akár +46 és –20 °C-os környezeti hőmérsékleten, de amint a külső hőmérséklet egy meghatározott szintre csökken (5 °C) a berendezés saját hűtéséhez automatikusan a külső hideg levegőt használja fel.
 • A készülék egyszerűen rákapcsolható a vezetékes vízhálózatra így a berendezés hűtése úgy oldható meg, hogy csak a minimálisan szükséges vízmennyiséget használjuk fel, illetve a „vízhűtés” során nem sérülnek a hűtőlamellák (epoxy bevonatos, alumínium mikrocsatornás kondenzátorok), valamint a berendezésbe kerülő víz elvpárologtatásával (rozsdamentes acél elpárologtató) megelőzhető a berendezés korróziója. Nincs szükség tehát arra, hogy túlmelegedés veszélye esetén nagynyomású víznyomóval kelljen locsolni a hűtőt.
 • A berendezés alapfelszereltsége egy olyan speciális bevonat – a külső burkolat IP54-es védettséggel rendelkezik –, ami megvédi a hűtőt a szélsőséges időjárási körülményektől.
 • A hűtőn megtalálható egy olyan fedő szűrő, ami megakadályozza, hogy a készülékbe kívülről szennyeződés jusson és az elkoszolódás vagy jégverés révén csökkenjen a hatékony működés. Ráadusul ez a szűrő könnyen levehető és tisztítható.
 • A berendezések nem csak vízhatlanok, de alacsony a zajkibocsátásuk is, így a környezeti terhelés szintje is alacsony.
 • A TCA és a TCX folyadékhűtők egyaránt installálhatók kül- és beltéren, és kompakt méretüknek köszönhetően helytakarékosak.
 • Mindkét sorozat tagjai teljes mértékig kompatibilisek az Atlas Copco kompresszoraival, termékeivel, tehát könnyen üzembe helyezhetők egy már meglévő kialakított rendszer esetén is. Ez a kompatibilitás természetesen más gyártók termékei esetén sem akadály.
 • Az Elektronikon® MkV Touch vezérlő alapfelszereltség, néhány gombnyomással kezelhető a berendezés. A folyamatos felügyelet érdekében beépített biztonsági opciók (pl. fázissorrend-relé) biztosítják a maximális védelmet. A 0–24 órás SMARTLINK felügyelet, mint minden Atlas Copco berendezésnél, a teljes csomag részeként elérhető.

Ezek a modern folyadékhűtők számos ipari hűtési alkalmazásaiban használhatók: élelmiszeripar, italgyártás, gépészet, vegyipar és petrolkémia, géphűtés, energiatermelés, olaj- és gázipar, gyógyászat, (mindenféle) fémmegmunkálás, (mindenféle) műanyaggyártás, gyógyszeripar, cementipar, adatközpontok és távközlési csomópontok hűtése vagy a nyomdaipar.

További információk →

A hűtőberendezések részletes bemutatása →

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →