Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Felújítható a gázszelep?

2022. november 17. | Lantos Tivadar |  3323 |

Felújítható a gázszelep?

Nem minden gázkazánhoz kapható új vagy megfelelő utángyártott alkatrész. Az ilyen készülékeket cserélni kellene, de sajnos ez nem mindenhol lehetséges. Anyagi vagy műszaki okokból a korszerűsítés ellehetetlenül, viszont a feladat adott, meleget kell varázsolni a lakásokba. Ilyenkor mondhatjuk, hogy nem érdekel, oldja meg más. Ez a szempont is érthető. Viszont vannak szakemberek, akik szeretik a kihívást, és persze szeretnek segíteni, amellett, hogy esetleg a feladat anyagilag is megéri.

Egyszerűbb, mint gondolnánk

A minap a közösségi média egyik csoportjában a fórumozók között élénk vita alakult ki; fel lehet-e újítani egy FÉG C24-es készülék gázszelepét. A legtöbben egyetértettek abban, hogy igen, miért is ne. Annál is inkább, mert ezt az alkatrészt már nem gyártják, a gyártósort is már rég szétszerelték, tehát a forgalomban lévő gázarmatúrák egészen biztos, hogy felújítottak. De volt olyan szerelő is, aki ellene volt a felújításnak. Valóban, bonyolultabb gázszelepeket – mint például a SIT820, vagy a CR6 konvektor gázszelepe – nem mókolunk, szerelgetünk, mert ezeket még gyártják, és újonnan lehet is kapni az ilyen berendezéseket. De a C széria szelepei lényegesen egyszerűbb alkatrészek.

A kis rúd

A szelepet négy csavar tartja össze, melyet óvatosan kell kitekerni. Mondanom sem kell, hogy a teljes ház alumínium ötvözetből készült, ezért fokozott odafigyelést, és kevesebb erőt igényel a javítása. Az utolsó csavar kitekerésénél a házat össze kell fogni, nehogy szétugorjon, és a rugó kirepüljön. Ha egy alkatrész eltűnik, vagy megrongálódik, akkor ki kell dobni az egészet, mivel itt semmiből sincs pótalkatrész.

Ha kinyitjuk a házat, a fedelet óvatosan leemeljük és már látható is az alkatrész egyszerűsége, és egyben nagyszerűsége is. A használattól az évek során az alsó részen található rudazat szokott „beállni”. Ezt a kis rudat nyomja meg a vízarmatúrában található ugyanilyen rúd az áramlás hatására. Így kinyit a gázszelep, és elindul a főégő. Ha a szivattyú keltette áramlás megszűnik, a két rudazat közötti nyomókapcsolat megszűnik, és a főégő kialszik.

Két állapot

Meghibásodásoknál általában a gázarmatúrában található rudazat fennakad, ilyenkor egyfolytában működik a főégő, a készülék nem ál le, még akkor sem, ha megszűnik az áramellátás. Elég veszélyes ez az állapot, ugyanis ha nincs keringés, a kazánban a víz felforrhat, és a sztemkó sem fogja megállítani a főégőt. Könnyen baleset lehet a vége. Másik eset, hogy hiába van áramlás, működik a szivattyú, őrláng is van, azonban a főégő nem nyit ki. Ilyenkor is a gázszelepben található rudazat mozgása nincs biztosítva.

Óvatosan a kalapáccsal!

A rúd nem minden esetben távolítható el könnyen. Rideg anyagból készült, nem görbül, hanem azonnal törik. Tehát kisméretű kalapáccsal óvatosan, merőlegesen kocogtatva mozgatható meg. Ide WD40 és egyéb lazítóanyagok használata nem javasolt, ugyanis a végén zsírral kell kezelni a rudazatot, így az olajok használatát igyekezzünk mellőzni. A rudat ki is lehet szedni, majd ha megmozdult, alaposan megjáratni. Ezek után jöhet a zsírzás, a legjobb az eredeti grafitzsír, ha az nincs kéznél, a szilikonzsír is megteszi. Bőségesen kell megkenni, ugyanis a zsír itt tömítésként is fog szolgálni. Érdemes a ház parafa tömítését is átkenni, majd ellenőrizni, hogy a rudazat akadálymentesen képes-e mozogni. Ha igen, össze lehet szerelni a szelepet.

Azt ugye mondanunk sem kell, az ilyen szerelést csak megfelelő gyakorlattal és végzettséggel rendelkező szakember végezheti. Végzi is, hiszen valahogy a polcokra odakerülnek a felújított gázszelepek, melyek úgy néznek ki, mintha újak lennének. Hiába, az ezüstfesték csodákra képes...

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FelújításKazán

Kapcsolódó