Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázhálózati nyomáspróba

2023. február 16. | Lantos Tivadar |  3922 |

Gázhálózati nyomáspróba

Az újonnan létesített gázhálózaton, illetve gázműszaki biztonsági felülvizsgálat esetén elengedhetetlen a nyomáspróba, melynek két fázisa van, a szilárdsági, valamint a tömörségi nyomáspróba. Mindkettő elvégzése fontos, és szakszerű előkészítést, hitelesített műszert igényel.

Szilárdsági nyomáspróba, nagy nyomáson

A nyomáspróba elvégzésének szabályai, menete nagy mértégben függ annak fajtájától. Másként, más paraméterekkel kell mérni a tömörséget légtechnikai rendszereken, vízvezetékhálózatokon, klíma- és hűtőberendezésekben, és másént a földgáz- vagy PB-hálózatokon. A földgáz robbanásveszélyes tulajdonsága fokozott odafigyelést, és precízen dokumentált munkavégzést igényel. A kisnyomású földgázhálózatokon a gázkészülékek csatlakoztatása előtt szilárdsági nyomáspróbát végeznek a szakemberek, majd a gázkészülékek csatlakoztatása után következhet a tömörségi nyomáspróba.

A szilárdsági nyomáspróbát 1 bar próbanyomáson kell elvégezni, még az érzékeny gázkészülékek csatlakoztatása előtt. A rendszer nyomás alá helyezését követően meg kell várni a kiegyenlítődési időt (kb. 5 perc), amíg a vezetékben egyenletessé válnak a nyomásviszonyok. Ezt követően a nyomásesést minimum 10 perc időtartamig kell vizsgálni. A mérés eredményét jegyzőkönyvben rögzíteni szükséges. Célszerű a méréshez olyan digitális nyomásmérő műszert használni, amelyen beállítható a kiegyenlítődési idő, valamint meghatározható a mérési idő hossza, a mérési eredmények pedig elmenthetők a műszer belső memóriájában. A mérés végeztével a kész jegyzőkönyv a nyomásesésről hőpapír segítségével azonnal nyomtatható, és átadható a megrendelőnek, illetve a gázműszaki biztonsági felülvizsgálathoz csatolható. Amennyiben a szilárdsági nyomáspróba megtörtént és a vezetékhálózat gáztömör, csatlakoztathatók a rendszerelemek, és tömörségi nyomáspróbát kell végezni.

Hol a dugó?

Figyelem! Többször belefutottunk már, hogy a gázművek a gázórát nem viszi el, hanem díjnemfizetés miatt vörös plombával látják el. A gázhálózat újra üzembe helyezéséhez gázműszaki biztonsági felülvizsgálatra van szükség. Ilyenkor a gázmérő mérőkötésénél a hollandis csatlakozóba dugót helyeznek el a gázművek illetékes szakemberei, a további szabálytalan vételezés megakadályozására. Azonban sokszor csak a primer oldalon, az elzáró után helyezik el a dugót. Ennek külső jele nincs, elvileg a szilárdsági nyomáspróba elvégezhető. Azonban a fogyasztói vezetékre valamilyen rejtélyes oknál fogva a gázmérőhöz nem kerül dugó, így az 1 baron történő nyomáspróba könnyen tönkre teheti, belső sérülést okozhat a gázórában. Véleményem szerint az ilyen esetekben a gázóra meghibásodásának anyagi felelőségét szolgáltatónak kell állni. Nem véletlenül találták ki a rendszerhez csatlakoztatott készülékek esetén a tömörségi nyomáspróbát.

Tömörségi nyomáspróba a készülékekkel

Mivel a rendszerhez csatlakozó készülékek nagy nyomást nem viselnek el, ezért a tömörségi nyomáspróbát 150 mbar próbanyomáson végezzük 5 perc időtartamig. A vizsgált időszak alatt a rendszerben nyomásesés nem következhet be. A szilárdsági nyomáspróba révén a vezetékek, kötések megfelelőségét vizsgáljuk. A tömörségi nyomáspróba a teljes rendszer (beleértve a csatlakoztatott berendezéseket) gáztömörségének vizsgálatára szolgál.

Létezik a mai piacon olyan nyomáspróba-műszer, amelynek belső érzékelőjével a tömörségi, külső 16-bar-os nagynyomás-érzékelőjével a szilárdsági nyomáspróba végezhető. A külső nyomásérzékelő lehetőséget biztosít vízvezetékhálózatok nyomáspróbázására is. A készülék alkalmas mérési programok meghatározására, aminek segítségével a tényleges mérés a kiegyenlítődési időt követően kezdődik. A mérés hossza szabadon definiálható. A mérési eredmények a helyszínen kinyomtathatók a készlethez tartozó jegyzőkönyvnyomtatóval, valamint a műszer belső memóriája révén az eredmények számítógépre áttölthetők, és a felhasználói szoftver segítségével is készíthető jegyzőkönyv, amely elektronikus úton is továbbítható. A műszaki átadást segíti, ha a nyomáspróba-jegyzőkönyv mérési eredményei dokumentáltak és visszakereshetők.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Gázszerelés

Kapcsolódó