Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kondenzációs kazánok gázszelepének beállításai

2023. május 4. | Lantos Tivadar |  1629 |

Kondenzációs kazánok gázszelepének beállításai

Nagyon fontos feladat, amely a beüzemelések során gyakran elmarad. Pedig a szakszervizek ma már kérik az üzembehelyező partnerektől a füstgázelemző műszer éves hitelesítési jegyzőkönyvét. Minek a műszer, ha nem is használjuk?

Minap egy megtörtént eset volt, hogy kb. az egy héttel ezelőtt üzembe helyezett készüléknél éjszaka leállás volt tapasztalható. A kondenzációs gázkazán szinte óramű pontosan este 10 óra körül kiállt hibára. Vajon mi is lehet ennek az oka, hiszen teljesen új készülékről van szó? Melegvíz-készítésnél a készülék kifogástalanul működik, a „hideg” lakás fűtésénél sincs semmi baj. Egyértelmű tehát, hogy a probléma részterheléses üzemállapotra vezethető vissza. Tehát a kazán gyújtáskor megfelelően működik, majd a fűtési visszatérő víz hőmérsékletének emelkedésével, a gázszelep lemodulálásával, az alsó tartományban leáll a készülék. Ilyenkor több hibára is gyanakodhatunk, vagy nem megfelelő a beállítás, vagy hibás a gázszelep, illetve a vezérlőpanel meghibásodása is okozhat gondot.

A bejövő gáznyomást célszerű ellenőrizni. Háztartási gázkészülékek esetén a nyomásérték 25 mbar környékén van, a szakirodalom szerint a lehetséges eltérés ±5 mbar. A gázszelep mérőcsonkjain ez az érték könnyen ellenőrizhető. Hogy a gázszelep megfelelő-e, azt is tudjuk ellenőrizni.

  • A gázszleptekercs ellenállásának mérése célravezető. Szeleptípusa válogatja az ellenállás értékét, esetünkben 120 Ω a kívánatos. Ha az érték nulla, akkor a tekercs zárlatos, ha végtelen vagy a műszerrel mért érték ingadozik, szakadás van a tekercsben.
  • Ha a gázszelepmembrán leragad, a készüléknél tapasztalhatjuk a CO-s működést, a füstgázelemző műszerrel történő mérésnél több 100 ppm szénmonoxidot észlelhetünk. Ha pedig a gázszelep membrán fennakad, a gázkészülék turbóventilátora leszabályoz.

Ezekből a jelekből gyanakodhatunk a hibás gázszelepre. Sajnos a vezérlőpanelek esetleges meghibásodását is számításba kell vennünk, sajnos ezen hiba egyszerű, és a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel nem diagnosztizálható. Végső esetben, ha a hibát nem tudjuk megoldani, meg kell gondolnunk a vezérlőpanel cseréjét.

A ventilátor teljesítményének állításával is kísérletezhetünk a hiba megoldására. Előfordulhat, főleg belvárosi, nagy belmagasságú épületekben, ahol esetleg még kéményelhúzás is van, hogy a kondenzációs gázkazán ventilátora nem tudja megfelelően kitolni a keletkező füstgázt. Vagy az égéshez szükséges levegőt túl hosszú úton kell a készüléknek felvennie. Ekkor a kazán szakember menüjében a gyári beállításoktól eltérően feljebb tudjuk venni a ventilátor teljesítményét, ezzel biztosítva megfelelő „erőt” a készülék „huzatának”. Elméletileg a 80/125-ös koncentrikus kéményrendszerek 12 m magasságot bírnak. Abban az esetben, ha a teljesítmény már így is maximumon van, tovább kell folytatni a vizsgálódást.

A gázszelepeket általában alacsony, illetve magas teljesítményeken kell tudnunk beszabályozni. A különböző tesztüzemmódokat a kazánok menüjében tudjuk beállítani. A szabályzás minden esetben CO2-re történik, a gépkönyvek a széndioxid füstgázösszetételének százalékos mennyiségét adják meg. A gázszelepeken található mindkét üzemmódhoz egy-egy beszabályzó csavar, melynek tekerésével a CO2 értéke állítható. A gépkönyv „tól–ig” határt ad meg, általában a számtani középértékre célszerű a beállítást elvégezni. Olyan eset is előfordulhat, hogy a készülék alacsony teljesítményén az égés leáll, és szinte beállíthatatlan az érték. Ilyenkor az állító csavart teljesen be kell tekerni, majd kb. 4 fordulatot visszavenni, és megpróbálni a beállítást. Ha ennek ellenére sikertelenek vagyunk, akkor a szelepet cserélni kell.

A beállítás rendkívül fontos, de mérés nélkül lehetetlen. Nagyon sok probléma elkerülhető a szakszerű beállításoknak köszönhetően. Számos esetben tapasztalható, hogy egy-egy készülék csaknem összes alkatrészét kicserélik, már senkinek sem éri meg a javítás, pedig az egész probléma egy jól irányzott méréssel könnyen elkerülhető lett volna.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

karbantartáskazánkondenzációs kazán

Kapcsolódó