Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Reagált cikkünkre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., sőt még egy videót is küldött az ellenőrzés menetéről

2023. június 23. | Erdősi Csaba |  2132 |

Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Noha egy friss rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti az illegális csapadékvíz-elvezetések felmérését a víziközmű-társaságok számára, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) lapunknak küldött tájékoztatása szerint nem tervezi az ellenőrzések felpörgetését, vagyis maradnak a szokásos évi esetszámnál. A szolgáltató kérésünkre egy minapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: ha egy víziközműcég ellenőrzése illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, és amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- videó- vagy egyéb felvétel készül, a korábbiaktól eltérően a vizsgálatról már nem kell előzetes értesítést küldeni a vízfelhasználónak, és a személyes jelenlétére sincs szükség annak lefolytatásához.

A szokásos évi 2500–4000 ellenőrzésnél a terveik szerint ezután sem végeznek többet – reagált cikkünkre a DRV Zrt., amelyben megírtuk, gördülékenyebbé teheti egy friss rendeletmódosítás az illegális szennyvízcsatorna bekötések felderítését. Mint írták, a „szabálytalan csapadékvíz-bevezetés – főként, ha egy területen azt több felhasználó is kiépíti – esős időjárás esetén megnöveli a szennyvíz szállításának költségeit (a szennyvízátemelő szivattyúk hosszabb üzemidővel működnek), továbbá a környezet szennyezésével járó szennyvízkiöntéseket okozhat, melyek felhasználói panaszokhoz vezethetnek. A szennyvíztisztító telep biológiai alapú technológiáját a csapadékvízzel felhígított szennyvíz felborítja, így annak helyreállításáig a szennyvíztisztító telepek nem tudnak megfelelő hatékonysággal működni, ami egyrészt környezetvédelmi probléma, másrészt a társaságunkat terhelő bírságot vonhat maga után”.

A DRV Zrt. kérésünkre egy olyan videófelvételt is küldött, amelyen megtekinthető, hogyan zajlik az illegális bekötések 

A társaság közölte, hogy rendszerint egy-egy kijelölt területet ellenőriznek ebből a szempontból, vagy pedig felhasználói bejelentés nyomán, célzottan szállnak ki. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ellenőrzött felhasználási helyek kb. 3%-áról történik szabálytalan csapadékvíz-bevezetés. – Ennek következményeiről, az alkalmazott pótdíj mértékéről a személyes ügyfélszolgálati irodáinkban és a honlapunkon is megtalálható (...) felhasználói tájékoztatónkból informálódhatnak az érdeklődők. Kollégáink a felderítést követően ellenőrzik a csapadékvíz szennyvízcsatornába történt bevezetésének megszüntetését. Amennyiben a felhasználó az ellenőrzés után a szabálytalanságot ismét elköveti, kötbért érvényesítünk – áll a társaság lapunknak küldött tájékoztatójában.


Ez esetben nem az ereszcsatorna, hanem a garázslejáró folyókája árulta el a szabálytalan bekötést            Forrás: DRV Zrt.

Mint arról korábban már beszámoltunk, egy 2013-as kormányrendelet hatályba lépése óta tilos Magyarországon „elválasztott rendszerű szennyvízelvezető műbe csapadékvizet, egyesített rendszerű szennyvízelvezető műbe a víznyelőn keresztül szennyvizet, továbbá elválasztott rendszer esetén a csapadékvíz-elvezető műbe szennyvizet juttatni.” A korábbi előírások szerint ahhoz, hogy az ilyen szabálytalan rákötéseket felderítsék, a víziközmű-szolgáltatóknak vagy 15 nappal előre, hivatalos levélben kellett értesíteniük a vízfelhasználót az ellenérzésről, vagy ha előzetes értesítés nélkül szálltak ki, akkor el kellett fogadniuk, ha a felhasználó nem járult hozzá az ellenőrzés lefolytatásához. Egy friss rendeltmódosítás – 243/2023. (VI. 20.) – nyomán ugyanakkor az előzetes bejelentéstől ma már eltekinthetnek, „ha a szennyvízgyűjtő-hálózatba történő csapadékvíz bevezetésének ellenőrzése a felhasználási hely, illetve az elkülönített felhasználói hely esetében közterületről is lefolytatható, és a szerződésszegés ténye az ellenőrzés során fénykép- vagy videofelvétellel, illetve más technikai eszközzel egyértelműen rögzíthető és utólagosan is bizonyítható”, és a vizsgálatkor nem szükséges jelen lennie az vizsgálattal érintett felhasználónak sem.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

szolgáltatóvízellátás

Kapcsolódó