Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

2024. március 24. | támogatott cikk, szponzor: Vaillant |

150 éves a Vaillant: A fűtés jövője

Az egész egy újsághirdetéssel kezdődött 1874. augusztus elsején. A németországi Remscheid város helyi lapjában Johann Vaillant rézműves és szivattyúgyártó gyors és korrekt szolgáltatásait ajánlotta a lakosságnak. A „zárt rendszerű” gázüzemű vízmelegítővel forradalmi újítást dobott piacra a meleg víz és a kényelem terén. Ekkor vált először elérhetővé a víz gyors, kényelmes és higiénikus felmelegítése. Ez alapozta meg igazán a világszerte tevékenykedő családi vállalkozás alapjait, amely hatékony és környezetbarát fűtést szolgáló technológiákkal járul hozzá a jobb éghajlat megteremtéséhez.

A Vaillant 2024-ben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Európa egyik vezető hőszivattyúgyártójaként a Vaillant ma – a vállalat jövőképének megfelelően – sikeresen segíti a fűtési átmenetet a megújuló energiák világába: „Jobb környezetről gondoskodunk otthonainkban és az egész bolygón”.

Balra: Johann Vaillant, 1874

Jobbra: fürdőbojler gyár, Berghauser Strasse, 1897

150 éves innovációs múlt

1894-ben Johann Vaillant szabadalmat kér a „zárt rendszerű” gáztüzelésű fürdőbojlerre. Ezzel a technológiai újítással a gáz segítségével egy zárt rendszerben úgy melegítette fel a vizet, hogy az nem érintkezett az égéstermékkel. Ettől a forradalmi pillanattól élvezhették először az emberek egyszerre a forró és egyben tiszta vizet.

1899 húsvét vasárnapján Johann Vaillant egy magazinban látta meg a tojásból kikelő nyulat, és találta ki a ma is használt céglogót.

1904-ben a Vaillant volt az első gyártó, amely gázüzemű fali fürdőbojlert dobott piacra, amely a legkisebb helyiségekben is képes volt melegvíz-komfortot nyújtani.

Balra: „zárt rendszerű” gáztüzelésű fürdőbojler, 1894

Középen: a céglogót inspiráló nyúl egy hirdetésben, 1899

Jobbra: „Geyser” gázüzemű fali fürdőbojler, 1904

1961-ben a Vaillant ismét forradalmasította a fűtéstechnikai piacot a „Circo-Geyser MAG-C 20”-szal, azaz az első fali gáz-központifűtési rendszerrel. Ezzel a technológiával a gáz- és vízszerelők először voltak képesek fűtési rendszereket telepíteni; ez a feladat korábban a kazángyártókra volt bízva.

1967-ben a Vaillant piacra dobja a „Combi-Geyser”-t, amely egyetlen készülékben tudott előállítani hőt és meleg vizet is. Ennek eredményeképpen számos régi lakást át lehet alakítani a széntüzelésű kazánokról a sokkal kényelmesebb központi gázfűtéses rendszerre.

Balra: Circo-Geyser MAG-C 20, 1961

Jobbra: Combi-Geyser, 1967

2006-ban a Vaillant bevezeti az első saját fejlesztésű hőszivattyúját. A hőszivattyú a fűtéshez és a melegvíz-ellátáshoz szükséges energia mintegy 75 százalékát a környezetből származó ingyenes hő felhasználásával képes biztosítani. A készülék nyáron a helyiségek hűtésére is alkalmas. 2020-ban a Vaillant az „aroTHERM plus”-szal bővíti a hőszivattyúk választékát; ez az egyik első olyan hőszivattyú a piacon, amely a környezetbarát R290-es hűtőközeget használja. Mivel így akár 75 °C-os előremenő hőmérséklet is elérhető, lehetővé válik a meglévő épületek gazdaságos korszerűsítése is.

aroTHERM plus hőszivattyú, 2020

Az értékesítésben a Vaillant már korán a nemzetközi piacokra és a HVAC-kereskedelemmel való szoros együttműködésre összpontosított; ez a kapcsolat a mai napig tart. Johann Vaillant számos utazás során már több európai országban ápolta a kapcsolatot a szerelőkkel és az értékesítési partnerekkel. Ma a Vaillant világszerte több mint 20 országban rendelkezik saját értékesítési irodával, és megbízható partner az épületgépészeti szakmában és a vásárlóknál is.

Johann Vaillant Technology Center, 2019

A jövőbe tekintve

A Vaillantnál az élhető klímát és az éghajlatot szolgáló innovációknak nagy hagyománya van; és a jövőre nézve is nagy ígéretet jelentenek. A fenntartható technológiákba való beruházásokkal, a kutatási szellemmel és a HVAC-szakmával való szoros partnerségre való összpontosítással a Vaillant továbbra is a fűtés jövőjét fogja alakítani.

„Egy dinamikus piacon a Vaillant készen áll arra, hogy szembenézzen a jövő kihívásaival, és jelentősen hozzájáruljon a megújuló energián alapuló fűtésátállás sikeréhez” – mondja  Paál Péter a  magyarországi igazgató.

150 éves a Vaillant →

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

szakmatörténetVaillant