VGF szaklap

Forgótáras géppuska a kéménycsövön?

Hírek |

Első ránézésre egy forgótáras géppuskára emlékeztetnek a kályhacsőre szerelt hődobok. Ez a praktikus találmány nagymértékben javítja a szilárd tüzelés hatásfokát.

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Jönnek a KNE* épületek 2020-tól

Hírek |

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM** rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

TÁMOGATOTT CIKK

Fűtési rendszerek tisztítása MANTA termékekkel

Hírek |

Tíz kazánmeghibásodásból kilenc a fűtési rendszerben lévő víz nem megfelelő minőségére vezethető vissza. Dugulás, mozgó alkatrészek meghibásodása, váltószelep, áramlásérzékelő, tömítések tönkremenetele, sőt, a főalkatrészek, a hőcserélő és a vezérlőpanel meghibásodása is erre vezethető vissza.

TÁMOGATOTT CIKK

Közel nulla energiaigény? A hőszigetelés lehet a válasz

Hírek |

Hamarosan életbe lép a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás. Az előírások szerint 2020.december 31-e után valamennyi új épületet úgy kell megépíteni, hogy az energiaigénye csaknem nulla legyen.

Jön az OMÉN, s benne a Műegyetemi Épületgépészeti Nap

Hírek |

November 29-én rendezik meg az idei Műegyetemi Épületgépész Napot. A rendezvény az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozat fővárosi eseménye a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületében.

Otthon Melege: Elstartolt a társasházi pályázat

Hírek |

Szeptember 24-től pályázhatnak a távfűtéssel ellátott társasházak és lakásszövetkezetek a lakások fűtési rendszereinek szabályozhatóságát célzó beruházásokra, illetve radiátorcserére. A keretösszeg 2 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként legfeljebb 74 millió forint lehet.

„Csalással félrevezettek és mindenemet elvették”

Helyesbítés

Hírek |

2019. július 19-én megjelent, „Új kézben a Mart” című cikkünk kapcsán érkezett egy levél szerkesztőségünkbe, személyesen Wolfgang Hatzl úrtól, a Mart Kft. volt tulajdonosától. Ezt követően személyesen is eljött kiadónkba, és kérte a cikk helyesbítését, ezért levelét teljes terjedelmében, szerkesztői kiegészítés és vélemény nélkül közöljük.

TÁMOGATOTT CIKK

Gondolkodjon bátran „NAGYBAN”!

Szerelőbarát ivóvízhálózat-felújítás ötrétegű csővezetékrendszerrel

Hírek |

Ez az Uponor RS – nagyátmérőjű ötrétegű csőrendszer. Egy alternatíva ivóvízhálózat felújításához.

Árammal indul a fűtési szezon Budapesten

Hírek |

Egyre több lakásban térnek át valamilyen elektromos fűtésre. Jelen pillanatban csak Budapesten több mint 2000 olyan ingatlan hirdetnek eladásra, amelyet valamilyen elektromos berendezéssel fűtenek – és ebben még nincsenek benne a hőszivattyúval szerelt házak, lakások.

Bajban a FŐKÉTÜSZ?

Hírek |

Több megkeresés is érkezett szaklapunkhoz a kéményesek részéről, hogy valami nincs rendben a FŐKÉTÜSZ háza táján. Többen említették, hogy augusztusig nem adnak ki kéményengedélyeket, illetve többen a Kft. dolgozói közül beadták felmondásukat.

Szerelő vagy, frissítsd a tudásod!

Hírek |

A gázszerelő szakmában nagy hangsúlyt kell fektetni az utánképzésre. A gázkészülékek folyamatos változása, fejlődése új kihívások elé állítják a szerelőket. Elsősorban a gyártók szakmai képzései a mérvadók, ahol részletes információt kaphatnak a szakemberek a készülékek üzembe helyezéséről, karbantartásáról, javításáról. Sőt az esetleges típushibákról is.

Az elektromos fűtések korában jól jöhet a villanyszámla-csökkentő készülék

Hírek |

A háztartásokban napi szinten felmerülő igény a közműszolgáltatások költségeinek csökkentése. Az egyre szaporodó elektromos készülékek miatt – legyenek azok háztartási elektronikai készülékek vagy fűtéshez-hűtéshez használt berendezések – az áramár mindig is érzékeny téma. Tudják ezt a csalók is.

A víz-, gáz, fűtésszerelők versenyében kiválósági érmet szerzett Török Balázs Máté

Hírek |

Egy arany és tizenegy kiválósági éremmel tért haza a magyar csapat a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills Kazan 2019 versenyről, melyen 24 magyar fiatal, 22 szakmában képviselte hazánkat.

Hírek |

Az elektromos fűtőberendezéseket bemutató cikksorozatunk következő fejezetéhez érkeztünk; ezúttal az infrafűtést vesszük górcső alá a VGF&HKL szaklap szeptemberi számában. Hogy mennyire jó, gazdaságos, és mikor használható az infrafűtés, kiderül cikkünkből.

TÁMOGATOTT CIKK

Kapcsolat a jó közérzethez

Uponor Smatrix Pulse, avagy a helyiségenkénti vezérlés profi szintre lép

Hírek |

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a szigorodó TNM* rendelet követelményeit is ki tudjuk elégíteni a saját elvárásunk mellett. Ezek a rendszerek viszonylag könnyen hozzáilleszthetőek akár új építésről, akár meglévő épületről legyen szó. A vezérlés családok lehetnek önállóan működő, illetve „okosotthon” vezérlő rendszerrel kompatibilis kivitelűek. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként ezen igényeket felismerve fejlesztette ki az Uponor Smatirx Pulse vezérléscsaládot.

Mégis üzembe helyezhetők a régi gázfogyasztó-készülékek?

„Illetve”

Lapszámok 2019. április |

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét.

Címváltozás: elköltözött a szerkesztőség

Zöld irodában a Media12 kiadó

Hírek |

Június elsejével a VGF&HKL és társkiadványa, a Villanyszerelők Lapja szerkesztősége új irodaházba költözött.