Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Karbantartási csúcstechnológia – már Magyarországon is

Karbantartási csúcstechnológia – már Magyarországon is

Hírek |

A WIPCOOL a hűtő-, fűtő- és szellőzőrendszerek (HVAC) karbantartására szakosodott cég, mely sok tekintetben vezető a saját területén. Egyrészt a vállalatnak ez a fő profilja, tehát kizárólag ezen rendszerek karbantartásához szükséges gépeket fejleszt, másrészt messze övék globálisan a legtöbb szabadalom ezen a területen, mert kiemelkedően nagy energiákat fordítanak a folyamatos innovációra. A WIPCOOL gépek mostantól már Magyarországon is kaphatók, a kis- és nagyker forgalmazás jogát a Faktor Vállalkozási Iroda Kft. kapta meg.


A bojler és a vízkő

A bojler és a vízkő

Hírek |

A villanybojlerek egyik legnagyobb problémája a vízkőlerakódások keletkezése. Vannak olyan területek, ahol annyira kemény a víz, hogy vízkőmentesítés nélkül nem is ajánlott készüléket felszerelni. De hogyan védekezhetünk?


TÁMOGATOTT CIKK

Itt a kulcs a tökéletes fűtési rendszerhez

Itt a kulcs a tökéletes fűtési rendszerhez

Magyar innováció emeli új szintre a hőszivattyús fűtést

Hírek |

Egy ingatlannál a hőszivattyús fűtésre való átállást több tényező is befolyásolja, az egyik ezek közül, hogy milyen hőközpontot válasszunk, ez az eszköz ugyanis elengedhetetlen annak érdekében, hogy a hőt eltároljuk, amíg szükségünk nem lesz rá. A kiválasztásnál olyan kritériumok jönnek szóba, mint a megbízhatóság, a praktikum és a helytakarékosság. Egy magyar innováció most a legmagasabb sztenderdeknek megfelelően lép piacra.


Elstartolt az épületgépészek hónapja

Elstartolt az épületgépészek hónapja

Számos helyszínen várja az érdeklődőket az idei OMÉN; még lehet szavazni az Év Embereire

Hírek |

Elindult az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) több hetes rendezvénysorozata, amely december elsején zárul az Épületgépész Bállal. Az Év Emberei Díjakra november 15-ig lehet leadni a szavazatokat.


TÁMOGATOTT CIKK

Kiszámoltuk: gyorsabb a megtérülés, mint gondolná

Kiszámoltuk: gyorsabb a megtérülés, mint gondolná

Jó hír, a hőszivattyús beruházás egyszerre költséghatékony és környezetbarát

Hírek |

Ha felújítás vagy építkezés előtt állunk, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnunk, milyen hűtő- és fűtőrendszert alakítsunk ki. Ha környezetvédelmi és akár pénzügyi okokból a megújuló energia mellett döntünk, okos lépés először feltérképezni a hőszivattyús megoldásokat.


Brutális volt az áremelkedés a magyar gázpiacon

Brutális volt az áremelkedés a magyar gázpiacon

A nem lakossági fogyasztók euróban számolva idehaza csaknem kilencven százalékkal fizettek többet a fűtőanyagért az év első felében, mint tavaly ilyenkor, s ez abszolút uniós csúcs

Hírek |

Továbbra is a magyar családok fizetik Európa legalacsonyabb energiaárait – így reagált az Energiaügyi Minisztérium az Európai Bizottság által közzétett uniós gázárstatisztikára. Ez igaz is – a támogatott mennyiségig. Akik viszont átlépik a határt, már csak értelmezhetetlenül drágán juthatnak fűtőanyaghoz, a nem lakossági szegmens – vállalkozások, önkormányzatok, intézmények stb. – pedig az előző év azonos időszakához képest hatalmas áremelkedést volt kénytelen elszenvedni az idei év első felében. Nagyobbat, mint Európa bármely más országában. Ennek háttrében felsejlik a piacot torzító keresztfinanszírozás (a rezsicsökkentés ára), a forint és az euró árfolyamának kedvezőtlen változása, illetve a 2022-ben a lehető legrosszabbkor, fix időre megkötött gázvásárlási szerződések hatása. A trend már az év második felében kedvezőbbre fordulhat.


Az épületszerkezet, mint hőtároló tömeg növeli a megújuló energia felhasználásának lehetőségét

Az épületszerkezet, mint hőtároló tömeg növeli a megújuló energia felhasználásának lehetőségét

Hírek |

Főként a napelemes rendszerek kapcsán gyakran hallani, olvasni arról, hogy a megtermelt elektromos energiát akkumulátorokban lehete tárolni. Sokkal kevesebb szó esik róla, hogy az energiatárolásnak van egy ennél egyszerűbb, de éppúgy hatékony módja, ez pedig az aktív födémek által végzett temperálás.


TÁMOGATOTT CIKK

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeszerelése

A KAN-therm ultraPRESS rendszer összeszerelése

Hírek |

A KAN-therm ultraPRESS egy korszerű, átfogó rendszer, amely polietiléncsövekből, alumíniumbevonatos PETRA csövekből, valamint 16-63 mm átmérőjű PPSU vagy sárgaréz anyagú idomokból áll.


Pénzt utaltam Csalez Lopeznek

Pénzt utaltam Csalez Lopeznek

Vajon miért kérik el a bankok a kedvezményezett nevét, ha még „házon belül” sem ellenőrzik azt?

Lapszámok 2023. szeptember |

Banki utaláskor három mezőt kötelező kitöltenünk. Az elsőben a kedvezményezett cég, szervezet vagy magánszemély teljes nevét kell megadnunk, a másodikban a számlaszámát, a harmadikban az átutalandó összeget. Azt hihetnénk, ez erős garanciát ad arra nézve, hogy véletlenül vagy egy esetleges csalásnak felülve ne tudjunk rossz helyre utalni, de ez nem így van.


Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

Hírek |

Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg október 2-án, szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket korszerűbbre cserélhessék.


Viharban károsodott gázkészülékek

Viharban károsodott gázkészülékek

Hírek |

Az utóbbi időben sűrűn találkozunk hirtelen jött viharokkal, extra mennyiségű, rövid ideig tartó esőzésekkel, villámcsapásokkal. Az ilyen időjárás gyakran okoz kárt, problémákat a gázkazánokban is.


Ha van energiánk, használjuk el!

Ha van energiánk, használjuk el!

Jelentős érdeklődés mellett zajlott le a VGF&HKL kiadója által szervezett Elektromos Fűtés Konferencia

Hírek |

Nem várt tanulságot hozott a lapunk kiadójának szervezésében megrendezett Elektromos Fűtés Konferencia. Noha eredetileg csak az eseményt lezáró kerekasztal-beszélgetés témáját hirdettük meg az Épület, mint hőtároló tömeg címmel, az alapvető témájukban eltérő előadások szerzői egymástól függetlenül szinte valamennyien kitértek erre az aspektusra, amely megítélésünk szerint egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a jövő építészetében és épületgépészetében. Ha van elektromos energiánk, például napelemes termelésből, akkor célszerű azonnal elhasználnunk, amint az rendelkezésre áll – akár az épületünk időleges túlhűtése vagy -fűtése révén.


Offner Márton Európa-bajnok!

Offner Márton Európa-bajnok!

Hírek |

Aranyérmet szerzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. A fiatal szakember, akinek már van egy ezüstérme világbajnokságról is, 32 nemzet fiatal szakemberei között érdemelte ki az első helyezést.


Nincs pénzünk felújításra

Nincs pénzünk felújításra

Hírek |

A legtöbb állami támogatás kivezetése után megcsappant a magyarok a felújítási kedve. Egy friss felmérés szerint a válaszadók mindössze 54 százaléka tervez energiai korszerűsítését az elkövetkezendő években.


Gázkészülék-karbantartások szezonja

Gázkészülék-karbantartások szezonja

Hírek |

Még tombol a jó idő, a hőmérő higanyszála az esti órákban sem kúszik 15 Celsius-fok alá. A hőtermelők karbantartása már megkezdődött, de sokan az utolsó pillanatig várnak. Rosszul teszik.


Hűtést, levegőt!

Hűtést, levegőt!

Hírek |

Ezekben a napokban minden a hűtésről, a légkondikról szól, amikor a hőmérő higanyszála gyakorta kúszik 40 ˚C közelébe. A pálmát egy iráni repülőtér viszi, ahol 66 ˚C volt a legmagasabb hőmérséklet. Az ilyen extrém hőmérséklet a klímákat is igénybe veszi.


Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Hírek |

Az egymásnak tökéletesen ellentmondó napelemes hírek özönében sokan érezhetik magukat bizonytalan helyzetben. Azok is csak kapkodják a fejüket, akik már rendelkeznek háztartási méretű szoláris kiserőművel, és azok is, akik ilyen beruházást még csak tervezgetnek vagy pont most vetnek el. Azt nem ígérhetjük, hogy rendet vágunk a szaldós elszámolás körüli kommunikációs káoszban, hiszen konkrétumok híján erre nincs módunk. Felhívnánk ugyanakkor a figyelmet néhány olyan aspektusra, amelyek a gyorsan változó és bizonytalan szabályozási környezettől függetlenek, és azok is maradnak – lévén alapvetően a természet, nem pedig a jogalkotók törvényeire támaszkodnak. Cikkünk a VGF&HKL szaklap 2023. májusi számában jelent meg, így a jelenlegi hírekkel kapcsolatban értelemszerűen semmi újdonságot nem tartalmazhat. Mivel azonban megítélésünk szerint témája mostanra joggal tart számot a szakmán túli közérdeklődésre, az írást ingyenesen hozzáférhetővé és – változatlan formában, a forrás feltüntetésével – szabadon megoszthatóvá tettük.


Alumínium béléscső a régi kéményben

Alumínium béléscső a régi kéményben

Hírek |

Egykoron jó megoldásnak tűnt a vékonyfalú „westerform” béléscsövek használata a téglafalú kémények bélelésére. Könnyű, gyors vele a munka, de nem időtálló, nem tartós.


Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Reagált cikkünkre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., sőt még egy videót is küldött az ellenőrzés menetéről

Hírek |

Noha egy friss rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti az illegális csapadékvíz-elvezetések felmérését a víziközmű-társaságok számára, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) lapunknak küldött tájékoztatása szerint nem tervezi az ellenőrzések felpörgetését, vagyis maradnak a szokásos évi esetszámnál. A szolgáltató kérésünkre egy minapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: ha egy víziközműcég ellenőrzése illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, és amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- videó- vagy egyéb felvétel készül, a korábbiaktól eltérően a vizsgálatról már nem kell előzetes értesítést küldeni a vízfelhasználónak, és a személyes jelenlétére sincs szükség annak lefolytatásához.


Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

Lapszámok 2023. július-augusztus |

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.


Főszerepet kapott a termosztát

Főszerepet kapott a termosztát

Hírek |

Radikálisan csökkent a lakossági gázfogyasztás a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Ennek nem csupán az volt az oka, hogy a tél a szokásosnál is enyhébb volt, hanem az is, hogy a megugró tarifák miatt spórolásra kényszerülő magyar háztartások felfedezték, mennyire hasznos az a pici eszköz a falon, amit termosztátnak neveznek.


Tízből már csak hat új építésű lakásba kötik be a gázt

Tízből már csak hat új építésű lakásba kötik be a gázt

Hírek |

Négy év alatt megduplázódott idehaza a lakások építési költsége, így egy négyzetméter átlagosan már 531 ezer forintba kerül. Közben jelentősen megváltoztak a gépészeti rendszerek is, ennek egyik jele, hogy a vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.


Szennnyvízcsatornába vezeti az esővizet? Ki fogják füstölni!

Szennnyvízcsatornába vezeti az esővizet? Ki fogják füstölni!

Hírek |

Egy rendeletmódosítás nyomán hatékonyabban fognak tudni fellépni a víziközmű-szolgáltatók azok ellen, akik illegálisan vezetik a területükre, például a házuk tetejére hullott esővizet a szennyvízcsatornába. Korábban, ha a szolgáltatók bármit is ellenőrizni akartak a felhasználónál, azt 15 nappal előtte be kellett jelenteniük, vagy ha bejelentés nélkül érkeztek, tudomásul kellett venniük, hogy a tulajdonosnak jogában áll elutasítani a vizsgálatot. Mostantól viszont nincs szükség sem bejelentésre, sem tulajdonosi együttműködésre olyan esetekben, amikor az ellenőrzés illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- vagy videófelvétel készül.


Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

Lapszámok 2023. május |

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.


Olajszint-szabályozás a hűtéstechnikában

Olajszint-szabályozás a hűtéstechnikában

Hírek |

Ásványolajok helyett ma már észterolajakat használnak a kompresszorok megfelelő kenésére. Mint tudjuk, az észterolaj nem víztaszító, azonban a nem kívánatos nedvesség megváltoztatja a szerkezetét, így kenésre alkalmatlanná válik, és a kompresszorok megszorulását eredményezi.


Muffos és kócos – új szerelői pólók a VGF-nél

Muffos és kócos – új szerelői pólók a VGF-nél

Már 1950 Ft-tól megvásárolhatók

Hírek |

Egy jó gépész nemcsak megoldja az ügyféle problémáit, hanem megpróbálja vele megértetni is, hogy mit és miért csinált. Sajnos ehhez néha olyan szavakat kell használni, amit a laikus nem feltétlenül ért. Esetleg félreért, hiszen az ő szótárában a „kóc”, vagy a „papa/mama” egész mást jelent, mint az épületgépészében – a „muffról” nem is beszélve. A VGF&HKL vadonatúj, vicces pólóiban a szakember nyitott szótárrá válik, meg sem kell szólalnia, hogy megértsék őt – és talán egy kicsit el is mosolyodjanak a láttán.


A klímaszerelők krémje csapott össze Budapesten

A klímaszerelők krémje csapott össze Budapesten

Hírek |

Elméleti teszt, hibaelhárítás és forrasztás – ezekből a részfeladatokból állt össze a Daikin közép-európai klímaszerelőknek rendezett versenye, melynek Budapest adott otthont május 11-én. A döntőbe 16 régiós országból juthattak be szerviztechnikusok; a győzelmet az osztrák Christian Hiendler szerezte meg. Lapunk utánajárt, milyen feladatokkal kellett megbirkózniuk a szakembereknek!


A bűzzár nem csak a szagoktól véd

A bűzzár nem csak a szagoktól véd

Mitől rohadt szét két VRF rendszer osztódoboza?

Lapszámok 2023. március |

Egy épületben több tucat VRF készülék működik, melyek közül kettő elosztódobozában teljesen korrodáltak a rézcsövek, míg a többi megfelelően teszi, tenné a dolgát. Az osztódobozokban keletkező kondenzvizet a bennük lévő csepptálca gyűjti, mely a csatornahálózatba van kivezetve. Mi okozhatta a problémát? Ennek jártunk utána az igazságügyi szakértővel.