Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kongatja a vészharangot az Európai Hőszivattyú Szövetség

Kongatja a vészharangot az Európai Hőszivattyú Szövetség

Úgy vélik, ha nem pörögnek fel az eladások, búcsút inthetünk az EU 2030-as klímacéljainak

Hírek |

Alig valamivel több, mint 3 millió új hőszivattyút értékesítettek 2023-ban Európában, ami 6,5 százalékos visszaesést jelent 2022-höz képest. Az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) friss közleménye szerint ha ez így megy tovább, 2030-ban 25 százalékkal kevesebb hőszivattyú üzemel majd a kontinensen a célkitűzésnél. Az EHPA emiatt a tavaly év végén elnapolt hőszivattyús cselekvési terv kihirdetésére buzdítja az új Európai Bizottságot, és azt szeretné, ha csökkentenék a villamos energia adóterheit.


Tiszta levegő? Tiszta sor!

Tiszta levegő? Tiszta sor!

Megjelent a VGF&HKL szaklap július-augusztusi száma

Hírek |

Egy jól működő szellőzőrendszer fenntartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy fenntartsuk a beltéri levegő minőségér, az energiahatékonyságot, valamint biztosítsuk az épületben lakók általános egészségét és kényelmét. A megfelelő szellőzés eltávolítja a szennyeződéseket, a szagokat és a felesleges nedvességet a beltéri környezetből, és bejuttatja a friss levegőt. A rendszeres karbantartás ugyanakkor elengedhetetlen a szellőzőrendszerek megfelelő működéséhez, valamint késlelteti az egyes gépelemek elhasználódását.


Az Épületgépész Vitorláskupa a Balaton legjobb vitorlásversenye!

Az Épületgépész Vitorláskupa a Balaton legjobb vitorlásversenye!

Hírek |

Idén harmadik alkalommal találkozik az épületgépészet és a vitorlázás világa egy különleges összejövetel keretében, létrehozva ezzel egy egyedülálló közösséget a Balaton vízén. 2024. szeptember 7-én kerül megrendezésre a 3. Épületgépész Vitorláskupa, új helyszínen, az Alsóörs Marina kikötőben.


Otthonfelújítás: A kéményekre hívja fel a figyelmet az ipartestület

Otthonfelújítás: A kéményekre hívja fel a figyelmet az ipartestület

Hírek |

A kémények, égéstermék-elvezetők érintettsége esetén kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó bevonása kötelező! – ezt a figyelmeztetést tette közzé a Budapesti Kéményseprő Ipartestület elnöksége az otthonfelújítási program kapcsán. Felhívásuk azoknak szól, akik kondenzációs kazánra váltanának a pályázat segítségével.


Érik a botrány az otthonfelújítási program kapcsán

Érik a botrány az otthonfelújítási program kapcsán

Egyelőre nagyon szűk a támogatható termékek listája, amely a szaktárca várakozásai szerint ugyanakkor folyamatosan bővül majd

Hírek |

Július elsejével lehet pályázatokat beadni az új házfelújítási programba, és ennek kapcsán az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Intézet (ÉMI) honlapján megjelentek az úgynevezett kulcstermékek. A kínálat több mint szűk: jelen állás szerint bojlerből és melegvíztárolóból kizárólag a Hajdú termékei vannak az adatbázisban, a hőszivattyúk listájára pedig egyedüli gyártóként az ezen a piacon gyakorlatilag láthatatlan MPF-FÉG Kft. termékei kerültek föl. Radiátorból is csupán a FÉG és a Lehel Radiátorgyár Kft. termékeit tartalmazza a lajstrom, de egyetlen kazán vagy nyílászáró sincs benne. Az adatbázisban egyelőre nem szereplő gyártók vezetői dühösek és tanácstalanok egyszerre, nem világos számukra, hogyan kerülhetnének fel a listára, így magyarázatot és útmutatást kérő levelekkel bombázzák az illetékesnek gondolt szervezeteket.


Otthonfelújítás: A gyártók és a hiteligénylők is iszapbirkózást folytatnak

Otthonfelújítás: A gyártók és a hiteligénylők is iszapbirkózást folytatnak

Hírek |

Bár mindenki arra számított, hogy bővülni fog az otthonteremtési programban támogatható termékek (úgynevezett kulcstermékek) köre, ez egyelőre csak az építőanyagokra igaz, a hő- és melegvíztermelő berendezések listája ugyanakkor bővülés helyett egyenesen megfogyatkozott. Lekerültek ugyanis róla a FÉG és a Hajdu hőszivattyúi, így hőszivattyú jelen cikk írásakor, július másodikán délelőtt nincs is a listán, ami pedig rajta van, legyen az bojler, víztároló vagy kazán, mind kizárólag Hajdu-termék. Közben az ügyfelek nem férnek hozzá a regisztrált kivitelezők és tanácsadók listájához, ezért nem tudják beadni a hitelkérelmüket sem, a kulcstermékek listájára egyelőre fel nem került gyártók pedig minden követ megmozgatnak azért, hogy sikeresen regisztráljanak. A radiátorokat gyártó mosonmagyaróvári Vogel&Noot hazai vezetője eljuttatta hozzánk ez ügyben írt levelét, amelyet az engedélyével itt le is közlünk. A gépész szakma ugyanakkor egyelőre nem tudott összezárni, közös kiállásnak, összefogásnak nincs jele. UPDATE: Cikkünk megjelenése után néhány órával a regisztrált tanácsadók adatbázisa elérhetővé vált.


TÁMOGATOTT CIKK

Fűtéskorszerűsítési pályázatot hirdet a Daikin

Fűtéskorszerűsítési pályázatot hirdet a Daikin

Hírek |

Magyar ingatlantulajdonosoknak nyújt vissza nem térítendő fűtéskorszerűsítési támogatást a Daikin Hungary Kft. A Daikin márka 100. születésnapja alkalmából indított, magánszemélyeknek elérhető pályázat 100 pályázó számára teszi lehetővé Magyarországon, hogy modern, levegő-levegő hőszivattyús rendszerre, azaz klímás fűtésre cserélje fűtési rendszerét. A nyertes pályázóknak a Daikin a készüléket és a telepítést is biztosítja, a támogatás mértéke pedig a pályázati kalkulátorban elért energiamegtakarítás mértékétől függ. Minél nagyobb az energiamegtakarítás, annál magasabb a támogatás, amely akár 100% is lehet. A Daikin pályázati programjának teljes keretösszege 150 millió forint.


Nyílászárót cserél és szigetel? Gondolkodjon el a szellőztetésen is!

Nyílászárót cserél és szigetel? Gondolkodjon el a szellőztetésen is!

Hírek |

Körvonalazódni látszik, hogy milyen beruházások lesznek a legnépszerűbbek az otthonfelújítási pályázaton. Egy felmérés szerint a legtöbben utólagos homlokzati hőszigetelésben és a régi nyílászárók lecserélésén gondolkodnak, és számosan köztük egy csapásra egyéb, nem támogatott tevékenységet is elvégeztetnék a fentiekkel egy füst alatt. Ennek apropóján arra szeretnénk felhívni a figyelmet, milyen problémákhoz vezethet a nyílászárócsere és a hőszigetelés akkor, ha nem biztosítjuk a megfelelő szellőzést.


A hőmérséklet számít!

A hőmérséklet számít!

Ez a mottója a hűtés idei világnapjának, ami egybeesik Lord Kelvin 200. születésnapjával

Hírek |

A hűtés világnapja egy idehaza kevéssé ismert kampányesemény, amely a hűtési, légkondicionálási és hőszivattyú-technológiák jelentőségére hívja fel a figyelmet minden év június 26-án, Lord Kelvin születésnapján. Az első világnapot 2019-ben tartották Stephen Gill brit hűtéstechnikai szakember kezdeményezésére. Gill célja, hogy a közvélemény alaposabban megismerje, milyen szerepet játszanak a hűtési technológiák modern világunkban.


Siessen, aki gázkazánra pályázna!

Siessen, aki gázkazánra pályázna!

Hírek |

Megjelent az otthonfelújítási program végleges szövege, amely révén 108 milliárd forintos keretösszegből legfeljebb 20 000 darab, 1990 előtt épült ház felújításához jut támogatás. A pályázati ablak alapesetben július elsején nyílik, és hacsak előbb el nem fogy a pénz, 2025. december 31-ig nyitva is marad, szerződést kötni pedig 2026. április 30-ig lehet. Kivéve azoknak, akik kondenzációs gázkazánt szeretnének. Nekik 2024. december 31. a szerződéskötés határnapja, ráadásul a gázkazánokra szánt keret is limitált, 20 milliárd forintos. Vagyis aki gázkazánra pályázik, jobb, ha július elsejére mindent összekészít, és komplett dokumentumokkal várja a startpisztoly eldördülését.


Képbe került a hőszivattyú

Képbe került a hőszivattyú

A szaktárca tájékoztatást közölt az egy hónapot csúszó házfelújítási pályázat részleteiről

Hírek |

Július elsejétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban – közölte a szaktárca. Abból, amit most tudunk, biztosra vehető, hogy az eredeti elképzelések jelentősen módosultak, így például támogatható tevékenységgé vált hőszivattyú telepítése is.


Bezár a Wavin zsámbéki gyára

Bezár a Wavin zsámbéki gyára

Hírek |

A Wavin, az Orbia Building & Infrastructure üzletága ma bejelentette, hogy be kívánja zárni a Zsámbékon található gyártóüzemét. A termelést 2024 október végéig lengyelországi és csehországi üzemekbe helyezik át. A bezárás az Orbia Building & Infrastructure azon stratégiáját tükrözi, amelynek célja a csoportszintű, még hatékonyabb eszközkihasználás, illetve a gyártási folyamatok leegyszerűsítése. Az alábbiakban a társaság sajtóközleményét változatlan formában adjuk közre.


Brutális víz- és csatornaszámlákkal szembesülnek a cégek

Brutális víz- és csatornaszámlákkal szembesülnek a cégek

Az alapdíjakon takarékosabb fogyasztással vagy gépészeti eszközökkel nem lehet faragni, de ahol nincs, érdemes lehet külön mérőre kötni a tűzivízhálózatot

Hírek |

Bár a nem lakossági felhasználók víziközmű-szolgáltatási díjának megállapításáról szóló rendelet már január elseje óta hatályos, sok vállalkozás csak a közelmúltban szembesült vele, milyen brutális rezsidrágulást kell kigazdálkodnia. Különösen a szennyvízelvezetés és -tisztítás alapdíja emelkedett az egekbe, ráadásul ezt nem a fogyasztás, hanem a vízvezeték fogyasztásmérőjének átfolyási átmérője határozza meg. Egy egészen átlagosnak mondható, 150 milliméter átmérőjű bekötés után így akkor is 221 188 forint csatorna alapdíjat kell fizetni, ha a cég fogyasztása minimális volt. A legnagyobb, 300 milliméteresnél is vaskosabb bekötés után ez a tétel már több mint 1,2 millió forintos kiadást jelent. Ehhez jön még persze hozzá a vízszolgáltatás alapdíja és a fogyasztás után fizetendő tételek.


Szakik a gyepen

Szakik a gyepen

Hamarosan itt a II. Épületgépész Focikupa

Hírek |

Július 24-én ismét futballpályára lépnek az épületgépészek; a II. Épületgépész Focikupa keretében a Merkapt Maglódi úti sporttelepén fognak majd összecsapni. Jelentkezzen Ön is a csapatával, és vigye el az Épületgépészek Vándorkupáját!


Mérés a beszabályozószelepen

Mérés a beszabályozószelepen

Megjelent a VGF&HKL legfrissebb lapszáma

Hírek |

Arra számítottunk, hogy a júniusi VGF&HKL egyidőben fog megjelenni az új otthonteremtési pályázat kiírásával, de utóbbi csúszása keresztülhúzta várakozásunkat. Ennek ellenére az idei hatodik lapszámunk tematikájában legalább részben kötődik ahhoz, ami a kiírásnak bizonyosan része lesz.


Fizessen elő ránk, öltözzön föl velünk!

Fizessen elő ránk, öltözzön föl velünk!

Hírek |

Szakmai tudás mellett a szakmához illő megjelenés – úgy gondoljuk, ez két olyan dolog, ami nélkülözhetetlen egy épületgépész sikeres karrierjéhez. A VGF&HKL most csomagban kínálja mindkettőt, hiszen előfizetőink immár nemcsak teljes tudástárunkhoz férhetnek hozzá, hanem az új kuponrendszerünknek köszönhetően jelentős kedvezménnyel – akár ingyen – választhatnak maguknak vicces, mégis a szakmához kötődő motívumokkal ellátott pólóink közül is egy vagy két darabot.


Csúszik az új házfelújítási program kiírása

Csúszik az új házfelújítási program kiírása

Hírek |

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását – tudatta közös közleményében az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A 108 milliárd forintos keretösszegű pályázatra tehát várni kell még.


Hőszivattyús cégek is bajba kerülhetnek a napelemes pályázat miatt

Hőszivattyús cégek is bajba kerülhetnek a napelemes pályázat miatt

Hírek |

A napelemes pályázatok kifizetései olyan durva csúszásban vannak, hogy – hacsak nem lép valamit az állam – az tragikus helyzetbe sodorhatja a nyertes családokat és a kivitelező cégeket egyaránt. Köztük szép számban lehetnek hőszivattyús vállalkozók is. A napelemes szakszövetség a minisztérium azonnali segítségét kéri.


Ezeket a papírokat készítse elő, ha indulna a házfelújítási pályázaton

Ezeket a papírokat készítse elő, ha indulna a házfelújítási pályázaton

Hírek |

Már lezajlott a házfelújítási pályázat társadalmi egyeztetése, és az ígéretek szerint június harmadikán a kiírás is megjelenik. Aki azt tervezi, hogy rástartol a maximum 7 millió forintos konstrukcióra, addig sem kell tétlenül ülnie, sőt, hasznára válik, ha bizonyos papírokat már beküldésre készen előkészít magának. Ilyen egyebek mellett a munkáltatói jövedelmigazolás, a tulajdoni lap vagy a nullás adóigazolás.


Magyar siker a nemzetközi tréningversenyen

Magyar siker a nemzetközi tréningversenyen

A Hungexpo területén összegyűlt mezőny tagjai az őszi világbajnokságra (WorldsKills) készülve mérték össze a tudásukat

Hírek |

Francia, lengyel, német, svájci és magyar fiatal szakemberek szálltak versenybe egymással a II. Nemzetközi Plumbskills Tréningversenyen Budapesten. A kétnapos megmérettetésből végül a zalaegerszegi Vörös Balázs került ki győztesen. Az már korábban eldőlt, hogy ő fogja képviselni Magyarországot a szeptemberi világbajnokságon is.


Kapnak még egy esélyt a napkollektorok?

Kapnak még egy esélyt a napkollektorok?

Hírek |

Nem várt helyről kaptak támogatást a napkollektorok; a még formálódó és társadalmi egyeztetés alatt álló új otthonfelújítási program kapcsán vetette fel a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE), hogy a ezeknek a berendezéseknek igenis lehet szerepük az energetikai korszerűsítésekben, így telepítésüket támogatni érdemes. UPDATE: Cikkünk megjelenése után jött a hír, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a szabályozott és hővisszanyerős szellőztetési megoldásoknak is be kellene kerülniük a támogatotti körbe.


Bejelentették az új házfelújítási programot

Bejelentették az új házfelújítási programot

Utólagos szigetelésre, nyílászáró- és gázkazáncserére, kéménybélelésre, illetve a melegvízellátó rendszerek modernizálására lehet pályázni

Hírek |

Bemutatták a REPowerEU keretein belül indult magyar otthonfelújítási támogatási programot, amelyben 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai vehetnek részt. Minimum egymillió forintos önerő mellett legfeljebb hatmillió forintot kaphatnak a nyertesek, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel formájában. Kikötés, hogy az érintett házba be legyen kötve a vezetékes gáz, s hogy a beruházás révén legalább harminc százalékos energiafogyasztás-csökkenés legyen elérhető.


Túlteljesítettük a gázfogyasztás-csökkentési célt

Hírek |

Az elmúlt 12 hónapban 8,3 milliárd köbmétert tett ki a magyarországi földgázfelhasználás, ami 20%-os zuhanást jelent a 2018 tavasza és 2023 tavasza közötti referenciaidőszakhoz képest, és ezzel sorozatban másodszor is túlteljesítette Magyarország a 15%-os kötelező uniós gázfogyasztás-visszafogási célt – derült ki az Energiaügyi Minisztérium bejelentéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.


Az EP megszavazta a „gázkazánrendeletet”

Hírek |

Az Európai Parlament képviselői március12-én hivatalosan is elfogadták az Európa Tanáccsal már egyeztetett javaslatokat az épületek energiafogyasztásának és kibocsátásának további csökkentését elősegítő szabályokról. Az irányelv nem kapott elsöprő támogatást; 370 képviselő szavazott mellette, 199 ellene, 46-an pedig tartózkodtak.


Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Tizenkilencedik századi csőtől vettek búcsút

Hírek |

Bár az eternitet nevezték el az örökkévalóságról, az eternitcsövek valószínűleg sehol nincsenek élettartam szempontjából az öntöttvas csövektől. Ezt látszik bizonyítani legalábbis, hogy Budapesten épp most cseréltek ki egy olyan öntöttvascső-szakaszt, ami 1869 óta üzemelt hibátlanul, törésmentesen. Kérdés, hogy ami a helyére került, meddig húzza majd.


Freont csempészett, öt évet kaphat érte

Hírek |

Ez év március negyedikén egy olyan bűncselekménnyel bukott le egy amerikai férfi, mint korábban még soha senki az Egyesült Államok történetében. Hűtőközeget, konkrétan R22-t (freont) csempészett be Mexikóból az USA-ba, ahol ennek a fluorozott szénhidrogénnek a felhasználását, hasonlóan az Európai Unióhoz és más országokhoz, már betiltották. Öt év börtön és 250 ezer dollár pénzbüntetés lehet a bűncselekmény jogkövetkezménye.


Miben segít az energiacímke?

Miben segít az energiacímke?

Egy jó választáshoz nemcsak a klímaberendezés energiacímkéjének számait, de térképét is tudni kell „olvasni”

Lapszámok 2024. március |

Az energiacímkék alapvető célja, hogy két berendezés hatékonysága egy egyszerű betűjel segítségével a legkönnyebben összehasonlítható legyen. Ez segít a végfelhasználóknak a döntés meghozatalában. Egy klímaberendezés esetében azonban számos más tulajdonságot is érdemes figyelembe venni, és ezek egy része az energiacímkén is megjelenik.


Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Polifoszfát szűrő az ivóvízhálózaton?

Megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), mi erről a véleményük

Lapszámok 2024. március |

Alábbi cikkünknek egy olvasói levél adta az apropóját. A hozzánk forduló azt kérdezte, hogy vajon jár-e egészségügyi kockázatokkal, ha a polifoszfátot tartalmazó vízlágyítóval / -szűrővel kezelt csapvizet mosogatásra, illetve főzésre használják. A kérdést továbbítottuk az NNGYK-nak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy polifoszfátra, illetve a foszfátra sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai uniós, sem az USA szabályozása nem határoz meg egészségügyi határértéket. Tanácsuk szerint olyan berendezést használjunk, amelyik rendelkezik ivóvízbiztonsági engedéllyel. A kérdés csak az, hol találunk ilyet.


Vállalkozás német nyelvterületen?

Vállalkozás német nyelvterületen?

Az MKIK és az ÉVOSZ vaskos kiadványban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat

Hírek |

Werkvertrag? Gewerbe-Anmeldung? Arbeitnehmerüberlassung? Akik német nyelvterületen szeretnének vállalkozni, nem árt, ha tisztában van ezekkel a kifejezésekkel – és nemcsak a jelentésükkel, hanem azzal is, amit a gyakorlati tennivalók tekintetében takarnak. Egy friss kiadvány megbízható mankót nyújt ehhez és még sok minden máshoz, kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak egyaránt.


PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

PlumbSkills: Hármas holtverseny az élen

Hírek |

A WorldSkills Hungary egy fiatal szakembereknek kiírt versenysorozat, melynek győztesei képviselhetik az országot a szakmák világ- és Európa-bajnokságán. A víz- gáz- és fűtésszerelők (PlumbSkills) nemzeti döntőjében ezúttal holtversenyben, azonos pontszámmal, három fiatal végzett az élen.


Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Néhány szempont és gondolat az F-gáz-rendelet módosításával kapcsolatban

Lapszámok 2024. január-február |

Az F-gáz-rendelet (517/2014/EU) módosítása során megszületett politikai alku (2023. október 19.) óta számos olyan prezentációt és szakcikket láthattunk, olvashattunk, melyek a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzik, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk.


Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

Kijött a határozat a szakoktatók béremeléséről

Hírek |

581 650 forint – január elsejétől legalább ennyi munkabért kell kapniuk a szakképzésben dolgozó oktatóknak havonta. Az erről szóló határozat január 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A szaktárca államtitkárának közlése szerint a döntés mintegy 24 ezer oktatót érint. A fenti összeg bruttóban értendő; ha valaki semmilyen kedvezményre nem jogosult, ebből 386 797 forintot tehet ténylegesen zsebre.


Felmérik a hazai hőszivattyú-állományt

Felmérik a hazai hőszivattyú-állományt

Hírek |

Számos haszna lenne, ha tudnánk, pontosan hány hőszivattyú üzemel Magyarországon, s persze nyomon követnénk az új telepítések alakulsát is. Ilyen pontos statisztika ugyanakkor jelenleg nem létezik. Ezt a hiányt kívánja pótolni az az adatfelvételi program, amelyet a Magyar Energiahivatal indít hamarosan a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHÖSZ) kezdeményezése nyomán.


A jégbe zárt technológia

A jégbe zárt technológia

Lapszámok 2024. január-február |

Korunk technológiai fejlődése során egyre gyakrabban találkozunk olyan kihívásokkal, amelyek a hűtés és fűtés terén alkalmazott hőszivattyúk működését érintik. Cikkünk mai témája egy ilyen váratlan probléma, a kondenzátorok részleges lefagyása és az ebből eredő szétfagyott csövek köré fonódik. Ezen hibák összefonódása nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát veszélyezteti, hanem komoly anyagi károkat is okozhat. Ismerjük meg, hogyan vezethet egy egyszerűnek tűnő fagyás a rendszer teljes összeomlásához, és milyen tanulságokat vonhatunk le a tervezési és karbantartási folyamatokból, hogy elkerüljük a hasonló hibákat a jövőben.


Nagy hiba lenne a gázkészülékek általános tiltása

Nagy hiba lenne a gázkészülékek általános tiltása

Hírek |

Nincs abban vita, hogy csökkenteni kell a légkörbe bocsátott szén-dioxid mennyiségét, és abban sem, hogy ehhez a tiszta fűtési módok elterjedése, sőt elterjesztése kulcsfontosságú. A nemrégiben napvilágra került elképzelés, miszerint 2050-re az Európai Unió valamennyi épületének kibocsátásmentesnek kell lennie (ez praktikusan egyet jelent a gázkészülékek tilalmával), ésszerűtlen és kivitelezhetetlen, áterőltetése több kárral jár, mint haszonnal. Az alábbiakban a VGF&HKL szaklap szerkesztőségi véleménycikkét olvashatják.


Eldőlt, hogy végleg kivezetik az F-gázokat

Eldőlt, hogy végleg kivezetik az F-gázokat

Hírek |

A klíma és hűtéstechnikában hűtőközegként évtizedeken át kiváló szolgálatot tettek a fluorozott szénhidrogének (másképpen HFC-k vagy F-gázok), a légköri felmelegedést jelentősen fokozó hatásuk miatt egy ideje azonban már visszaszorulóban vannak. Helyüket a természetes hűtőközegek (ilyen például a propán) vehetik át. Az MTI híradása szerint Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az F-gázok kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályokat.


Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Reagált cikkünkre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., sőt még egy videót is küldött az ellenőrzés menetéről

Hírek |

Noha egy friss rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti az illegális csapadékvíz-elvezetések felmérését a víziközmű-társaságok számára, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) lapunknak küldött tájékoztatása szerint nem tervezi az ellenőrzések felpörgetését, vagyis maradnak a szokásos évi esetszámnál. A szolgáltató kérésünkre egy minapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: ha egy víziközműcég ellenőrzése illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, és amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- videó- vagy egyéb felvétel készül, a korábbiaktól eltérően a vizsgálatról már nem kell előzetes értesítést küldeni a vízfelhasználónak, és a személyes jelenlétére sincs szükség annak lefolytatásához.


Hőszivattyú kiválasztása

Hőszivattyú kiválasztása

Egy kis segítség ahhoz, hogy elkerüljük a „relatív igazságok” rejtette csapdákat

Hírek |

Korábban – 2022 augusztusa előtt – a hőszivattyús rendszerek nagy többségben az új kialakítású gépészeti rendszerek fűtését és hűtését szolgálták. A rezsidémon kiszabadulásával azonban egyre nagyobb igény jelentkezett a meglévő épületek földgáztól független, attól gazdaságosabban fenntartható fűtési megoldásaira. Alternatívaként leggyakrabban az elektromos fűtésre, a szplit klímás vagy a levegő-vizes hőszivattyús rendszerekre való áttérés merült fölt. Egyikről sem lehet kijelenteni, hogy jó vagy rossz, meg kell vizsgálni a felhasználási körülményeket és sok más szempontot, mely alapján jó döntést lehet hozni. Az egyik hiba akkor csúszhat a rendszerbe mindjárt az elején, ha rosszul választják ki a megoldást kereskedői nyomás, kivitelezői „szaktanács” vagy épp egy szűklátókörű tervező hatására. Ebben a cikkben kevésbé szakértő olvasóimnak szeretnék egy kis útmutatót adni ebben az egyáltalán nem bonyolult, de a közkézen forgó „relatív igazságok” miatt mégis kockázatokat rejtő témában.


Kéményseprés: Tovább bővült a katasztrófavédelem területe

Hírek |

Januárban összesen nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, míg Csongrád-Csanád vármegyében nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői – tette közzé a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.


Paksnyi áram kellene a hazai lakossági gázfűtés kiváltására

Paksnyi áram kellene a hazai lakossági gázfűtés kiváltására

Hírek |

Körbefutott a magyar sajtón a hír, hogy az Európai Unió betiltaná a gázfűtést. Ez egy picit pongyola és felületes megfogalmazás, de tulajdonképpen fedi a valóságot. Mivel a magyar lakosság zöme gázzal fűt, elkezdtünk számolgatni, mennyi áram kellene hozzá, ha csak ezt a szegmenst hőszivattyúra állítanánk át. Nos, annyi, amennyi elvinné a Paksi Atomerőmű teljes termelését a fűtési szezonban, és ebben még nincs benne a távhőszolgáltatók, közintézmények, irodák, bevásárlóközpontok stb. fűtési célú gázfogyasztásának kiváltását lehetővé tevő, kibocsátásmentes megoldások áramigénye. Számításaink nem tizedesjegyre pontosak, de nagyságrendileg rendben vannak. A szakértők óvatosságra intenek az elképzeléssel kapcsolatban.


Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Hírek |

Az egymásnak tökéletesen ellentmondó napelemes hírek özönében sokan érezhetik magukat bizonytalan helyzetben. Azok is csak kapkodják a fejüket, akik már rendelkeznek háztartási méretű szoláris kiserőművel, és azok is, akik ilyen beruházást még csak tervezgetnek vagy pont most vetnek el. Azt nem ígérhetjük, hogy rendet vágunk a szaldós elszámolás körüli kommunikációs káoszban, hiszen konkrétumok híján erre nincs módunk. Felhívnánk ugyanakkor a figyelmet néhány olyan aspektusra, amelyek a gyorsan változó és bizonytalan szabályozási környezettől függetlenek, és azok is maradnak – lévén alapvetően a természet, nem pedig a jogalkotók törvényeire támaszkodnak. Cikkünk a VGF&HKL szaklap 2023. májusi számában jelent meg, így a jelenlegi hírekkel kapcsolatban értelemszerűen semmi újdonságot nem tartalmazhat. Mivel azonban megítélésünk szerint témája mostanra joggal tart számot a szakmán túli közérdeklődésre, az írást ingyenesen hozzáférhetővé és – változatlan formában, a forrás feltüntetésével – szabadon megoszthatóvá tettük.