Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Offner Márton Európa-bajnok!

Offner Márton Európa-bajnok!

Hírek |

Aranyérmet szerzett a Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a víz- gáz, fűtésszerelők között a zalaegerszegi Offner Márton. A fiatal szakember, akinek már van egy ezüstérme világbajnokságról is, 32 nemzet fiatal szakemberei között érdemelte ki az első helyezést.


TÁMOGATOTT CIKK

Az UEFA EURO 2024™ globális szponzorává lépett elő a Hisense

Az UEFA EURO 2024™ globális szponzorává lépett elő a Hisense

Hírek |

A 2016-os és a 2020-as labdarugó Európa-bajnokság, valamint a 2022-es FIFA-világbajnokság után, az UEFA EURO 2024™ globális szponzori szerepét is bezsebelte a Hisense. A stratégiai megállapodásnak köszönhetően a 2023-24-es és 2025-26-os UEFA Európa-bajnoki-selejtezők, a 2025-ös UEFA Nemzetek Ligája-döntő, az UEFA U21 EURO 2025, a Finalissima 2024 és az UEFA Futsal 2026 szponzori jogokat is magáénak tudhatja a vállalat.


Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Bizonytalan a napelemmel kapcsolatban? Talán ez a cikk segít egy kicsit…

Hírek |

Az egymásnak tökéletesen ellentmondó napelemes hírek özönében sokan érezhetik magukat bizonytalan helyzetben. Azok is csak kapkodják a fejüket, akik már rendelkeznek háztartási méretű szoláris kiserőművel, és azok is, akik ilyen beruházást még csak tervezgetnek vagy pont most vetnek el. Azt nem ígérhetjük, hogy rendet vágunk a szaldós elszámolás körüli kommunikációs káoszban, hiszen konkrétumok híján erre nincs módunk. Felhívnánk ugyanakkor a figyelmet néhány olyan aspektusra, amelyek a gyorsan változó és bizonytalan szabályozási környezettől függetlenek, és azok is maradnak – lévén alapvetően a természet, nem pedig a jogalkotók törvényeire támaszkodnak. Cikkünk a VGF&HKL szaklap 2023. májusi számában jelent meg, így a jelenlegi hírekkel kapcsolatban értelemszerűen semmi újdonságot nem tartalmazhat. Mivel azonban megítélésünk szerint témája mostanra joggal tart számot a szakmán túli közérdeklődésre, az írást ingyenesen hozzáférhetővé és – változatlan formában, a forrás feltüntetésével – szabadon megoszthatóvá tettük.


TÁMOGATOTT CIKK

A KAN-therm Tacker rendszer újdonságai

A KAN-therm Tacker rendszer újdonságai

Hírek |

A tacker egy jól ismert, megbízható eszköz, amelyet a padlófűtéses berendezésekben használnak. A KAN-therm rendszerben a tacker egy speciális eszköz, amely lehetővé teszi a padlófűtés csöveinek gyors és egyszerű rögzítését a szigetelőréteghez, például a polisztirolhabhoz.


A tíz nálunk egy tucatot jelent

A tíz nálunk egy tucatot jelent

Ha most köt egyéves VGF&HKL-előfizetést, plusz két lapszámot ajándékba adunk!

Hírek |

Fizessen elő e hónap végéig a VGF&HKL szaklapra egy évre, és a cserébe járó tíz lapszám helyett mi tizenkettőt küldünk Önnek – természetesen ajándékba! Az akcióval meglévő előfizetőink is élhetnek, amennyiben megújítják lejárathoz közeli előfizetésüket. A közleménybe írja be: 10+2!


Gépészek a salakon

Gépészek a salakon

Hírek |

Az emlékezetes focikupa után ezúttal a teniszpályán csaphatnak össze az épületgépészek. Az Épületgépész Sport Alapítvány által szervezett teniszversenyre egyéniben és párosban is várják a sportolni vágyó kollégák jelentkezését!


Nincs pénzünk felújításra

Nincs pénzünk felújításra

Hírek |

A legtöbb állami támogatás kivezetése után megcsappant a magyarok a felújítási kedve. Egy friss felmérés szerint a válaszadók mindössze 54 százaléka tervez energiai korszerűsítését az elkövetkezendő években.


Hűtést, levegőt!

Hűtést, levegőt!

Hírek |

Ezekben a napokban minden a hűtésről, a légkondikról szól, amikor a hőmérő higanyszála gyakorta kúszik 40 ˚C közelébe. A pálmát egy iráni repülőtér viszi, ahol 66 ˚C volt a legmagasabb hőmérséklet. Az ilyen extrém hőmérséklet a klímákat is igénybe veszi.


Viharban károsodott gázkészülékek

Viharban károsodott gázkészülékek

Hírek |

Az utóbbi időben sűrűn találkozunk hirtelen jött viharokkal, extra mennyiségű, rövid ideig tartó esőzésekkel, villámcsapásokkal. Az ilyen időjárás gyakran okoz kárt, problémákat a gázkazánokban is.


TÁMOGATOTT CIKK

Melegvíz-előállítás megújuló módon

Melegvíz-előállítás megújuló módon

Hőszivattyús bojlerek

Hírek |

Az elmúlt években a hőszivattyúk töretlen sikere tagadhatatlan, hiszen elsősorban a környezeti energiát hasznosítva, a levegő hőenergiáját használja a létesítmény fűtésére, hűtésére és esetlegesen használati melegvizének előállítására. Így megújuló forrásokból dolgozva takarít meg nekünk jelentős költségeket, melyek az elszabadult energiaárak korában talán az egyik legfontosabb szempont. De milyen lehetőségeink nyílnak, ha pusztán csak a melegvíz-előállításra szeretnénk készüléket?


Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

Lapszámok 2023. július-augusztus |

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.


Alumínium béléscső a régi kéményben

Alumínium béléscső a régi kéményben

Hírek |

Egykoron jó megoldásnak tűnt a vékonyfalú „westerform” béléscsövek használata a téglafalú kémények bélelésére. Könnyű, gyors vele a munka, de nem időtálló, nem tartós.


Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Nézze meg, hogyan fogják kifüstölni, ha a szennyvízcsatornába vezeti az esővizet!

Reagált cikkünkre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., sőt még egy videót is küldött az ellenőrzés menetéről

Hírek |

Noha egy friss rendeletmódosítás jelentősen megkönnyíti az illegális csapadékvíz-elvezetések felmérését a víziközmű-társaságok számára, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) lapunknak küldött tájékoztatása szerint nem tervezi az ellenőrzések felpörgetését, vagyis maradnak a szokásos évi esetszámnál. A szolgáltató kérésünkre egy minapi cikkünkre reagált, amelyben megírtuk: ha egy víziközműcég ellenőrzése illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, és amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- videó- vagy egyéb felvétel készül, a korábbiaktól eltérően a vizsgálatról már nem kell előzetes értesítést küldeni a vízfelhasználónak, és a személyes jelenlétére sincs szükség annak lefolytatásához.


Tízből már csak hat új építésű lakásba kötik be a gázt

Tízből már csak hat új építésű lakásba kötik be a gázt

Hírek |

Négy év alatt megduplázódott idehaza a lakások építési költsége, így egy négyzetméter átlagosan már 531 ezer forintba kerül. Közben jelentősen megváltoztak a gépészeti rendszerek is, ennek egyik jele, hogy a vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.


Muffos és kócos – új szerelői pólók a VGF-nél

Muffos és kócos – új szerelői pólók a VGF-nél

Már 1950 Ft-tól megvásárolhatók

Hírek |

Egy jó gépész nemcsak megoldja az ügyféle problémáit, hanem megpróbálja vele megértetni is, hogy mit és miért csinált. Sajnos ehhez néha olyan szavakat kell használni, amit a laikus nem feltétlenül ért. Esetleg félreért, hiszen az ő szótárában a „kóc”, vagy a „papa/mama” egész mást jelent, mint az épületgépészében – a „muffról” nem is beszélve. A VGF&HKL vadonatúj, vicces pólóiban a szakember nyitott szótárrá válik, meg sem kell szólalnia, hogy megértsék őt – és talán egy kicsit el is mosolyodjanak a láttán.


Mint aki stoptáblánál vált hatosba

Mint aki stoptáblánál vált hatosba

Hírek |

„Szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes!” – ez állt azon a táblán, amellyel a lakók éppen fürdőszobájuk szellőzőnyílását takarták el. A dologra úgy derült fény, hogy a lakók szén-monoxid jelenlétének gyanúja miatt hívták a tűzoltókat, akik persze ki is mutatták a színtelen, szagtalan, ámde halálos gáz jelenlétét a társasházi lakás levegőjében.


Megszűnik a kötelező energiatanúsítvány

Megszűnik a kötelező energiatanúsítvány

Hírek |

Eladás esetén hamarosan már nem lesz kötelező elkészíttetni a piacra kerülő ingatlan energiatanúsítványát, csak ha a vevő kéri azt – áll abban a tudósításban, amelyben a hvg.hu számolt be az Energiaklub szervezésében lezajlott RenoHub program zárókonferenciáján elhangzottakról.


Szennnyvízcsatornába vezeti az esővizet? Ki fogják füstölni!

Szennnyvízcsatornába vezeti az esővizet? Ki fogják füstölni!

Hírek |

Egy rendeletmódosítás nyomán hatékonyabban fognak tudni fellépni a víziközmű-szolgáltatók azok ellen, akik illegálisan vezetik a területükre, például a házuk tetejére hullott esővizet a szennyvízcsatornába. Korábban, ha a szolgáltatók bármit is ellenőrizni akartak a felhasználónál, azt 15 nappal előtte be kellett jelenteniük, vagy ha bejelentés nélkül érkeztek, tudomásul kellett venniük, hogy a tulajdonosnak jogában áll elutasítani a vizsgálatot. Mostantól viszont nincs szükség sem bejelentésre, sem tulajdonosi együttműködésre olyan esetekben, amikor az ellenőrzés illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- vagy videófelvétel készül.


Edzőverseny az EB előtt

Edzőverseny az EB előtt

Hírek |

A szakmák Európa- és Világbajnokságát (WordSkills és EuroSkills Competition) nem véletlen hasonlítják a versenysportokhoz, hiszen ezeken a rendezvényeken a szakembereknek hasonló szintű felkészültségre van szükségük a műhelyben, mint az élsportolóknak a ringben, a birkózóteremben vagy a futópályán. Nemrégiben az őszi EB-re való felkészülés jegyében tréningversenyt rendeztek Budapesten a fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelőknek (PlumbSkills). A versenyen, amely műfajában az első volt idehaza, két magyar fiatalember végzett az első két helyen, osztrák kolléganőjük előtt.


Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

Lapszámok 2023. május |

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.


Olajszint-szabályozás a hűtéstechnikában

Olajszint-szabályozás a hűtéstechnikában

Hírek |

Ásványolajok helyett ma már észterolajakat használnak a kompresszorok megfelelő kenésére. Mint tudjuk, az észterolaj nem víztaszító, azonban a nem kívánatos nedvesség megváltoztatja a szerkezetét, így kenésre alkalmatlanná válik, és a kompresszorok megszorulását eredményezi.


A klímaszerelők krémje csapott össze Budapesten

A klímaszerelők krémje csapott össze Budapesten

Hírek |

Elméleti teszt, hibaelhárítás és forrasztás – ezekből a részfeladatokból állt össze a Daikin közép-európai klímaszerelőknek rendezett versenye, melynek Budapest adott otthont május 11-én. A döntőbe 16 régiós országból juthattak be szerviztechnikusok; a győzelmet az osztrák Christian Hiendler szerezte meg. Lapunk utánajárt, milyen feladatokkal kellett megbirkózniuk a szakembereknek!


Főszerepet kapott a termosztát

Főszerepet kapott a termosztát

Hírek |

Radikálisan csökkent a lakossági gázfogyasztás a mögöttünk hagyott fűtési szezonban. Ennek nem csupán az volt az oka, hogy a tél a szokásosnál is enyhébb volt, hanem az is, hogy a megugró tarifák miatt spórolásra kényszerülő magyar háztartások felfedezték, mennyire hasznos az a pici eszköz a falon, amit termosztátnak neveznek.


Hol vannak az épületgépész nők?

Hol vannak az épületgépész nők?

Lapszámok 2023. április |

Ma már az épületgépészeti szakma számos területén találkozhatunk a szebbik nem képviselőivel. A szerelők, szervizesek, karbantartók között azonban elvétve találunk csak hölgy kollégákat. De vajon mi ennek az oka? Megszokás? Vagy megbújik mögötte az is, hogy a férfiak nem látnak szívesen női kollégát maguk körül? Online olvasóinkat szavazásra kértük a témában, íme, az eredmény!


A bűzzár nem csak a szagoktól véd

A bűzzár nem csak a szagoktól véd

Mitől rohadt szét két VRF rendszer osztódoboza?

Lapszámok 2023. március |

Egy épületben több tucat VRF készülék működik, melyek közül kettő elosztódobozában teljesen korrodáltak a rézcsövek, míg a többi megfelelően teszi, tenné a dolgát. Az osztódobozokban keletkező kondenzvizet a bennük lévő csepptálca gyűjti, mely a csatornahálózatba van kivezetve. Mi okozhatta a problémát? Ennek jártunk utána az igazságügyi szakértővel.


Gépészettel a klímacélokért

Gépészettel a klímacélokért

A 2023-as ISH középpontjában a környezettudatosság és fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentése állt

Hírek |

A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a megújuló energiaforrásokra való átállás, illetve az ezekhez szükséges technológiák álltak a világ talán legnagyobb épületgépészeti (ez magában foglalta a hűtési, fűtési, légkezelési és vízellátási megoldásokat is) szakkiállítása, a frankfurti ISH középpontjában. A kiállításra 54 országból 2025 kiállító érkezett, dugig megtöltve a 12 háromszintes pavilont.


Megduplázódott tavaly a magyar hőszivattyúpiac

Megduplázódott tavaly a magyar hőszivattyúpiac

Hírek |

Magas szintű konferenciát tartott Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahősz) 2023. április 19-én Budapesten hazai és nemzetközi előadók részvételével. A konferencia keretében megoldásokat és jó példákat mutattak fel arra, hogy a hőszivattyú-technológia hogyan könnyítheti meg és egyszerűsítheti le az átállást egy szén-dioxid-mentes hazai épületállomány mielőbbi eléréséhez.


Miért is kell az EPH?

Miért is kell az EPH?

Hírek |

Többször szóba került már az egyenpotenciálra hozás szükségessége a csővezetékeknél. Ez alkalommal egy konkrét történettel is rávilágítunk az EPH szükségességére, ahol több kazán esett áldozatul, mígnem fény derült a problémára.


Útjára indult az Épületgépész Sport Alapítvány

Útjára indult az Épületgépész Sport Alapítvány

Hírek |

Az épületgépész szakma sport iránt elkötelezett szereplői hívták életre azt a sportalapítványt, mely kifejezetten az épületgépész közösséget és hozzátartozóikat kívánja csoportos aktivitásra, mozgásra, sportolásra ösztönözni.


A gázcsőre kötötte rá a vizet a szaki

A gázcsőre kötötte rá a vizet a szaki

Hírek |

Harminckét lakás maradt gáz nélkül a székesfehérvári Horvát István lakótelepen, mert egy vízmelegítő berendezés telepítője felcserélte víz- és a gázcsövet. A víz elöntötte a gázvezetéket, a hiba elhárításához a gerincvezetéket is ki kellett bontani.


Gázhálózati nyomáspróba

Gázhálózati nyomáspróba

Hírek |

Az újonnan létesített gázhálózaton, illetve gázműszaki biztonsági felülvizsgálat esetén elengedhetetlen a nyomáspróba, melynek két fázisa van, a szilárdsági, valamint a tömörségi nyomáspróba. Mindkettő elvégzése fontos, és szakszerű előkészítést, hitelesített műszert igényel.


Így nem lesz bomba a kazánból!

Így nem lesz bomba a kazánból!

Hírek |

Egy vegyes tüzelésű kazán használata odafigyelést, egy vegyes tüzelésű kazánnal szerelt fűtési rendszer kiépítése pedig szakértelmet igényel. Ha e kettő közül bármelyik hibádzik, annak komoly, a legrosszabb esetben akár emberéletet is követelő robbanás lehet a következménye.


Bebútorozott készülékek

Bebútorozott készülékek

Hírek |

Egyes felhasználók a bútor szerves részének tekintik a különböző épületgépészeti készülékeket. Jól eltakarják, sarokba, kisebb fülkékbe helyeztetik el a berendezéseket, így karbantartás vagy javítás során szinte nem lehet hozzáférni.