VGF Képzési Központ

Lebegő pingponglabda

2017. június 12. | VGF Képzési Központ

Lebegő pingponglabda

Ha egy függőlegesen felfelé áramló levegőoszlop útjába pingponglabdát helyezünk, akkor a labda lebegését tapasztaljuk. Nem, nem anti-gravitációról van szó, egyszerűen csak működik Bernoulli törvénye.

Épületgépész kalandparkunkban bárki kipróbálhatta a labdatáncoltatást, de a kísérletet otthon is könnyedén elvégezhetjük. Vegyünk egy hajlítható szívószálat, hajlítsuk be a végét derékszögben. Tartsunk fölé egy pingpong labdát, a másik végén pedig nagyon erősen, de folyamatosan kezdjük el fújni! A labda felemelkedik, és lebegni fog a kiáramló levegőben. Szerencsésebb esetben egy légfúvó gépet is használhatunk, így sokkal látványosabb lesz a kísérlet. Akár több labdát is mozgathatunk egyszerre, sőt, a kiáramló levegő szögét is változtathatjuk a függőlegeshez képest egy bizonyos határig. A kísérlet könnyen elvégezhető egy lombfúvóval is, de ekkor már érdemes nehezebb gumilabdát, focilabdát használni, mert a nagyon könnyű labdák túl magasan táncolnak!

A kísérlet Bernoulli törvénye alapján magyarázható: ha egy közeg áramlik, akkor lecsökken a (statikus) nyomása. Vagyis az áramlásra merőlegesen kisebb lesz a nyomásból származó erő. Ezért a nagyobb nyomású, álló levegő a labdát bent tartja a kisebb nyomású áramló térben. Úgy tűnik, mintha a labda láthatatlan falak között pattogna vízszintesen.

Ezért nem szabad például a vonat beérkezése előtt a peron szélére állni. A gyorsan mozgó vonat ugyanis maga előtt tolja a levegőt, melynek nyomása lecsökken, a peronon lévő nagyobb légnyomás könnyedén a mozgó vonat alá lökhet egy embert!

 

Évente több mint 1000 épületvillamossági és épületgépész szakember fordul meg oktatásainkon. Visszajelzéseik alapján állítjuk össze új képzési kínálatunkat.

Önt is várjuk!