Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízcsapokkal kapcsolatos szakkifejezések

2005/10. lapszám | VGF&HKL online |  5589 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Vízcsapokkal kapcsolatos szakkifejezések cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Automatikus zárású szelep
A mosdóknál, pissoir-oknál, WC-knél és zuhanyozóknál használatos, kézzel működésbe hozható armatúra, mely egy meghatározott, esetenként állítható idő elteltével elzárja a vizet.

Eco mosdócsap
A víztakarékos, többnyire vízfékkel ellátott egykaros armatúrákat nevezzük ECO, azaz „gazdaságos” csapnak.

Eco Plusz mosdócsap
Azt a csapot, ami vízfékkel és energiafékkel is rendelkezik, ECO-PLUSZ csapnak nevezzük. Az ECO-PLUSZ csapok különösen gazdaságos használatot tesznek lehetővé.

Egykaros keverőcsap
Egy kézzel állítható keverőcsap, melynél a kifolyó víz térfogatáramának és a hideg és meleg víz keverési arányának beállítására egy kezelőelem szolgál.

Egykaros, termosztátos csap
Külsőre egykaros keverőcsapnak tetsző armatúra. Működése azonos a termosztátos csapokkal, de a kívánt vízhőfok és a térfogatáram beállítása egy kezelőszervvel történik.

Egyszerű sugárszabályozó
A kifolyó vízsugár ellágyítására és alakjának formálására szolgáló elem. Az egyszerű sugárszabályozók csak az igénytelen csapoknál használatosak, de kis ellenállásuk miatt a kisnyomású csapokba is ezeket építik be.

Elektronikus csap
Mosdóknál, zuhanyozóknál és pissoir-oknál használatos, elektronikával vezérelt szerelvény, amely érzékelőjének segítségével a szükséges időpontokban érintés nélkül, automatikusan nyitja, illetve zárja a víz útját.

Energiafék
Az energiafék félállásában enyhe ellenállással akadályozza az egykaros csap karjának továbbfordítását. Az energiafék fele-fele arányban kevert, 32-35 °C-os meleg víz használatára ösztönzi a csap használóját, és egyben a leforrázás ellen is védelmet nyújt. Forróvíz-igény esetén a kar az energiafék ellenállását kis erőltetéssel legyőzve forróvíz-állásba fordítható.

Érintésre működő elektronikus csap
Legújabban kifejlesztett szerelvény, melynél a víz-térfogatáram és a keverési arány érintéssel beállítható, elektronikusan működtetett elemekkel történik.

Gömbkartus
A gömbkartusnál a kerámiatárcsákat egy acélgömb helyettesíti. A vízcsatlakozásoknál lévő tömítőgyűrűket a kopás miatt időnként ki kell cserélni, ezért a kartust úgy alakítják ki, hogy rendeltetésszerűen szétszedhető és javítható legyen.

Hidegvíz-középállású csap
A hidegvíz-középállású, egykaros csap a kar középső állásában csak hideg vizet ad, és értelemszerűen jobbra nem is fordítható. Alkalmazását az indokolja, hogy ha a meleg víz sokára érkezik meg a csaphoz, akkor jelentősen csökkenti az üzemeltetés költségeit.

Hőfok-korlátozó
Az egykaros csapoknál a kar elfordítási szögének csökkentésével korlátozni lehet a kifolyó víz legnagyobb hőfokát. A hőfok-korlátozó erre a célra szolgál. A hőfok-korlátozót úgy célszerű beállítani, hogy a mosdónál, zuhanynál és a bidénél legfeljebb 42-45 °C-os víz folyjon. A hőfok-korlátozó beállítása házilag is elvégezhető.

Hőfok-retesz
A termosztátos csapoknál 38-40 °C állásnál gazdaságossági és biztonsági okokból megakadályozza a hőfokbeállító-elem tovább fordítását. Nagyobb hőfok csak a hőfok-retesz feloldása után állítható be.

Joystick kartus
A kerámiatárcsás kartusok egyik változata. A joystick kartussal rendelkező csapok karja általában felfelé áll, és a beállítás a csap karjának a játékoknál szokásos joystick-hoz hasonló mozgatásával történik.

Kartus
Az egykaros keverőcsapoknál a vízáram nyitására-zárására, valamint a kifolyó víz térfogatáramának és hőfokának beállítására szolgáló, egyben cserélhető vezérlőelem. A beállítás két, rendkívül kemény és kopásálló kerámia (korund) korong segítségével történik. A térfogatáram a csap karjának függőleges elmozdításával, a hőfok beállítása a kar jobbra-balra fordításával változtatható.

Kaszkád PC sugárszabályozó
A kaszkád sugárszabályozóknak a mosdóknál használatos, továbbfejlesztett változata, mely egy elasztikus gyűrű segítségével, a nyomásváltozásoktól függetlenül állandó vízmennyiséget biztosít. A szokásos PC (nyomáskiegyenlítéses) sugárszabályozók csökkentett, 8 l/min térfogatárammal dolgoznak, de léteznek 1,7 l/min vízátbocsátású elemek is. A víz térfogatáramának csökkentését az teszi lehetővé, hogy a kaszkádrendszer kevesebb vízből is sok víz látszatát és érzetét kelti. A kaszkád PC sugárszabályozó a víz- és energiatakarékosság hatásos eszköze.

Kaszkád sugárszabályozó
A levegő beszívásával működő perlátoroknak egy speciális változata. A kiáramló víz-levegőkeveréknek több lépcsőn kell lebukdácsolnia, aminek következtében a vízsugár ellágyul, és az egész felületet kitöltve, sok víz látszatát keltve folyik ki a csapból. A kaszkád sugárszabályozók másik előnye, hogy zajtalan kifolyást eredményeznek.

Kerámiatárcsás felsőrész
Az igényesebb kétgombos csapoknál a szelepeket két, egymáson elforduló kerámiatárcsával bíró „felsőrésszel” helyettesítik. A kerámiatárcsás felsőrész a kopásállóság miatt rendkívül hosszú élettartamú, és a szelepekhez hasonlóan egyben cserélhető. A gyakorlatban többnyire 90°-os elfordításra záró-nyitó felsőrészeket használnak, de vannak 180 és 270°-os szögben elfordítható szerelvények is. Ez utóbbiak finomabb szabályozást tesznek lehetővé.

Keverőcsap
Hideg- és melegvíz-csatlakozással rendelkező armatúra, mely a kifolyó víz térfogatáramának és a hideg és meleg víz keverési arányának beállítására alkalmas.

Kétgombos keverőcsap
Keverőcsap, melynél a hideg és a meleg víz nyitására és térfogatáramának beállítására két, külön szabályozható szelep vagy kerámiatárcsás vezérlőegység szolgál.

Leforrázás-gátló
A termosztátos csapoknál alkalmazott biztonsági funkció, mely a hideg víz kimaradása esetén a csap elzárásával megakadályozza azt, hogy a csapból forró víz folyhasson.

Mennyiségkorlátozó
Az egykaros csapoknál a kar felemelésének korlátozására szolgáló elem, melynek segítségével a kifolyó víz térfogatárama csökkenthető.

Névleges vízátbocsátás
A csapból percenként kifolyó víz térfogata. Az európai előírások szerint a vízátbocsátást 3 bar nyomásra adják meg.

Perlátor
A sugárszabályozók speciális változata, mely a víz energiájának kihasználásával levegőt szív be, és azt a vízhez keverve azt a látszatot és érzetet kelti, mintha a valóságosnál több víz áramolna ki. A vízsugár a bekevert levegőgyöngyök miatt áttetsző, fehéres színűvé válik. A perlátorban a kisméretű fúvókákat szűrő védi az eltömődéstől. A vízsugár elterítéséről és ellágyításáról acélháló-betétek gondoskodnak.

Szabad kifolyású „kisnyomású” keverőcsap
A gyakorlatban „kisnyomású csap”-nak nevezett szerelvény, mely 3 vízcsatlakozással bír, és az 5-15 l térfogatú, villamos fűtésű, szabad kifolyású, helyi forróvíz-tárolók kiszolgálására alkalmas. A csapba a hideg víz oldalon egy fojtóelem is be van építve. A „kisnyomású” csapba nem szabad szűrővel vagy eltömődésre hajlamos elemekkel rendelkező sugárszabályozót beszerelni. Ellenkező esetben a tárolótartály nyomás alá kerülhet, és tönkremegy.

Szelep-felsőrész
A kétgombos keverőcsapoknál a szelepülések a csaptestben vannak kialakítva. A szelep többi része, azaz „felsőrésze” egy egységet képez, és menettel csatlakozik a testhez. Ez a megoldás lehetőséget ad az elkopott felsőrész egyszerű cseréjére, és a csap élettartamának megsokszorozására.

Termosztátos csap
Keverőcsap, melynél a kifolyó víz kívánt hőfoka előre beállítható, és a beállított értéket a beépített termosztát a hideg és meleg víz keverési arányának változtatásával, automatikusan állandó értéken tartja. A zárás-nyitás és a víz-térfogatáram beállítása külön kezelőelemmel történik.

Vízfék
A vízfék az egykaros csapok karját nyitáskor félúton megakasztja, miáltal arra készteti a csap használóját, hogy elégedjen meg a fél vízmennyiséggel. Ha több vízre van szükség, akkor a vízfék ellenállása egy kis erőltetéssel legyőzhető, és a csapból ömölhet a víz. A vízfék elsősorban a sok víz látszatát és érzetét keltő, kaszkád sugárszabályozóval együtt válik hatásos takarékossági elemmé.

Víz-térfogatáram
Az időegység alatt kifolyó víz térfogata, liter/min mértékegységben megadva.