Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakszerű hőszigetelés Szerelési útmutató III.

2002/4. lapszám | Lipowicz Henryk |  5764 |

Figylem! Ez a cikk 22 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mivel időközben a T. Olvasóktól észrevételek és kérdések érkeztek, engedjenek meg néhány megjegyzést. Sorozatunk összeállításakor nem kívántunk az összes részletkérdéssel foglalkozni. Az útmutatóval – tiszteletben tartva az olvasók saját tapasztalatait is – csak arra kívántunk rámutatni, hogyan szerelhetők a jó minőségű szigetelőanyagok. Szándékosan figyelmen kívül hagytuk azokat a módszereket, amelyeket részben nem javasolunk, részben biztonsági, valamint egészségügyi vonatkozások miatt csak egy hosszabb cikkben lehetne tárgyalni. Mindezekből következően nem vitatjuk – nem is állítottuk -, hogy az útmutatóban ismertetett szerelési módok az egyedül üdvözítőek.

A szigetelés gazdaságossága szempontjából itt legalább két, igen fontos dologra szeretném felhívni a figyelmüket: az anyag minősége és ennek szakszerű felszerelése. Sajnálatos módon a szigetelési anyagok piaca úgy alakult, hogy nemcsak minőségi anyagok kerültek forgalomba. Ezért ajánlom a T. Olvasó figyelmébe, hogy ha a szigetelőanyagnak szivacsos a kinézete (nem zárt cellás), vagy ha a csőhéjdarabkát átvágva, ellenkező irányba hajlítva repedezik, akkor gondolkodjon el az anyag nem megfelelő minőségéről.

Persze az ellenőrzésnek vannak más módszerei is, azonban vásárláskor legalább erre a két szempontra érdemes figyelni. Köztudott viszont, hogy a szigetelőanyagok csak cca. 5%-kal növelik a szerelvények árát, azonban ez egy fűtési szezon alatt megtérül, ha a szigetelés szakszerűen történt. Ha viszont a szigetelőanyag az alap műszaki követelményeknek nem felel meg, akkor rövid időn belül tönkreteszi nemcsak a szerelvényeket, hanem a falat is.

Összekötő hőszigetelő lécek, kiegészítő elemek Az összekötő lécek általában olyan U keresztmetszetű termékek, amelyek karimás csatlakozások szigetelésére szolgálnak. Ezek a lécek általában sima polietilén, alumíniumfóliás, valamint UV kivitelben kaphatók.

 1.  A karima szélénél, a teljes kerület mentén vegyük körbe az elkészült szigetelést az összekötő léccel.
 2.  A szigetelőlécet hozzá kell ragasztani az alatta lévő szigeteléshez, majd a végeit is össze kell ragasztanunk.
 3.  Ha az összekötő lécet négyzetes vagy téglalap keresztmetszetű csatornáknál alkalmazzuk, akkor négy darabból alakítsuk ki a körbefutó szigetelést, a végeket 45o-os szögben szabjuk le.
 4.  A szalagok belső oldalán mért hossz meg kell, hogy feleljen a szigetelt vezeték külső méreteinek.
 5.  Az összekötő lécet rá kell ragasztani az alatta lévő szigetelésre, majd a végeket egymással is össze kell ragasztanunk.

Alumíniumbevonatú összekötő lécek

 • Az alumíniumbevonatú lécek szerelésénél a polietilén léceknél megadott utasítások szerint kell eljárni.
 • Az alumíniumlécek külső felületét alumíniumréteggel kell bevonni.
 • Az illesztéseket alumíniumszalaggal kell fedni.

Az UV sugárzás álló összekötő lécek

 • Az UV réteggel ellátott lécek szerelésénél a polietilén léceknél megadott utasítások szerint kell eljárni.
 • Az UV összekötő léceket az EPDM kaucsukréteggel vonták be.
 • Az összeélesztéseket EPDM szalagokkal ajánlatos fedni.
 • Az összekötéseket tömíteni kell az UV kittel.

Idomok szigetelése minőségi hőszigetelő anyagokkal

Nagyobb vastagságú és átmérőjű szigetelő csőhéjakat nem lehet rácsúsztatni a könyökre. Ilyen esetben a szigetelést a következő módon kell kialakítani.

Szegmentált könyökök

Szegmentált könyököket könnyű és célszerű a szigetelés helyén elkészíteni, mivel így nagyobb pontosság érhető el.

 1. A fokjelölésű vágósablon segítségével, éles és hosszú vágókéssel vágjunk le megfelelő szegmenseket a csőhéjból. A vágott felületek egyenesek, simák legyenek.
 2. A levágott szegmensek vágott felületeit ragasszuk össze a megfelelő ragasztóval.
 3. A kialakított könyököt a belső ívén szét kell vágni, majd rá lehet szerelni a szigetelendő csőre. Amennyiben zárral felszerelt szigetelő csőhéjból készült könyököt készítünk,
 4. akkor a zárat szerelés előtt szét kell bontani, majd szerelés után összepattintani.

Könyökök kialakítása réskivágással

 1. A szigetelő csőhéjakból vágjunk ki V alakú részeket a vágósablon segítségével.
 2. Az így keletkezett kivágásoknál a vágott felületeket kenjük be ragasztóval.
 3. Száradás után hajlítsuk össze a szegmenseket. Ezt követően a belső íve mentén vágjuk szét a könyököt, és szereljük rá a szigetelendő csőhajlatra. Amennyiben az előhasí-
 4. tott polietilén vagy zárral felszerelt szigetelő csőhéjból készült könyö- köt készítünk, akkor a zárat szerelés előtt fel kell bontani, majd szere- lés után összepattintani.

T elágazások szigetelése minőségi polietilén csőhéjakkal

Ügyeljünk arra, hogy a T elágazások összeillesztése pontos legyen. A lyukasztást az illesztett csőhéj külső átmérőjének megfelelő lyukasztóval végezzük.

(folytatjuk)